Hjem >> Sykdommer og betingelser >> Hva er bariatri?

Hva er bariatri?

Bariatriske spesialister behandler pasienter som lider av tilstander knyttet til overvekt.

Bariatri er et begrep som brukes for å beskrive medisinsk praksis knyttet til behandling av fedme. En lege som spesialiserer seg på bariatri kan være en kirurg som utfører forskjellige fedmerelaterte operasjoner, eller han kan foreskrive medisiner som fremmer vekttap. Bariatri leger er også vanligvis godt bevandret i temaet slanking, og de kan sette pasienter på dietter eller treningsprogrammer.


En lege som spesialiserer seg på bariatri begynner vanligvis med å foreskrive en trenings- og diettplan for en overvektig pasient.

Ifølge eksperter, de fleste tradisjonelle vekttapstilnærminger har en tendens til å mislykkes. Dette kan være fordi tilnærmingene generelt er ineffektive, eller det kan være fordi folk har problemer med selvdisiplin. Det er også noen mennesker som lider med fysiske problemer som skjoldbrusk sykdom, som hindrer dem i å lykkes på en diett. I disse tilfellene, bariatri medisin kan være et av de eneste tilgjengelige alternativene.


En lege som spesialiserer seg på bariatri kan være en kirurg som utfører forskjellige fedmerelaterte operasjoner.

Noen ganger kan tilsyn fra en bariatri lege tillate at diettprogrammer fungerer bedre enn de normalt ville. I mange tilfeller, legene kan gi pasientene et mer effektivt kosthold eller gi dem bedre råd om hvordan de skal følge dietten. Det er også en viss motivasjonsfaktor når folk må besøke lege for regelmessige innveiinger, og dette kan hjelpe folk til å holde seg til dietten lettere.


En bariatrisk lege kan kanskje anbefale et diett- og treningsprogram for å gå ned i vekt.

Når tradisjonelle tilnærminger ikke fungerer, en bariatri lege vil vanligvis prøve medisiner som et annet alternativ. Det er flere vekttap medisiner som fungerer på forskjellige måter. Noen bare holder folk fra å bli sultne, og dette kan ofte være den mest effektive måten å kontrollere matinntaket på. Andre jobber ved å blokkere visse næringsstoffer og øke stoffskiftet. Mange av medisinene som brukes i vekttapsprogrammer har en rekke bivirkninger, spesielt for personer med hjerte- eller blodtrykksproblemer.


Noen ganger bestemmer bariatri leger å prøve kirurgi som en måte å kontrollere andres vekt på. I motsetning til slanking, kirurgi kan fungere uavhengig av individets selvdisiplin, og vanligvis vil det fungere selv om folk har medisinske problemer som gjør det vanskelig å gå ned i vekt. De fleste kirurgiske metoder reduserer enten magestørrelsen eller endrer tarmen for å begrense absorpsjonen av næringsstoffer.


Bariatrioperasjoner har noen bivirkninger som noen ganger får leger til å nøle med å bruke dem. Når folk går ned i vekt, de kan faktisk ha problemer med å få nok næringsstoffer og kan til slutt til og med lide av underernæring. Andre mennesker har alvorlige fordøyelsesproblemer og kan lide av kvalme med jevne mellomrom. Selve operasjonene kan også være noe farlige, og det er ganske mange kirurgiske komplikasjoner som kan oppstå.