Hjem >> Sykdommer og betingelser >> Hva er de vanligste årsakene til Lipoma?

Hva er de vanligste årsakene til Lipoma?

En lokalbedøvelse kan brukes for å forhindre smerter under fjerning av et lipom.

Lipomer er godartede svulster, vanligvis funnet under huden på ryggen, bryst, nakke, skuldre og armer. De er en samling av fett og årsakene til lipom er ikke klare, selv om noen tror de kan oppstå på et sted med tidligere traumer. Det antas også at mennesker som får lipomer kan være genetisk disponert for dem.

Selv om årsakene til lipom er uklare, de er en vanlig forekomst, funnet i omtrent 1% av befolkningen. Lipoma presenteres som en liten fet klump under huden som beveger seg litt når den presses med en finger. De vokser sakte og kan forbli små eller utvide. Uavhengig av årsakene til lipom, de kan utvikle seg på alle stadier av livet, men ser ut til å presentere oftere i middelalderen. Svært sjelden kan de bli funnet i andre deler av kroppen, for eksempel mage -tarmkanalen eller reproduktive organer.


Lipombehandling kan innebære kirurgi.

Et lipom er generelt smertefritt, og krever ingen umiddelbar behandling. Det er lett å diagnostisere av allmennlegen. Medisinsk inngrep bør søkes hvis smerter utvikler seg eller lipoma endrer form eller tekstur. Hvis lipoma ligger over en nerve eller inneholder mange blodkar, lett smerte kan oppstå.


Skulle legen være usikker på klumpens art, den kan fjernes for biopsi. Ingen sammenheng mellom lipom og malignitet eller kreft er fastslått. I noen tilfeller, hvor lipoma er stort, vansirende, eller på et veldig synlig sted, lipoma kan fjernes av kosmetiske årsaker. Ellers, uavhengig av årsakene til lipom, de krever ingen behandling i det hele tatt.


Traumer i ryggen kan forårsake lipoma i ryggen.

Selv om de faktiske årsakene til lipom ikke er kjent, det ser ut til at det eksisterer noen risikofaktorer som kan gjøre noen mennesker mer utsatt for å utvikle dem. Disse inkluderer genetisk disposisjon, alder og andre tilstander som Cowden syndrom, som er en genetisk tilstand. Personer mellom 40 og 60 år er mer sannsynlig å utvikle et lipom.


Skulle legen bestemme seg for å fjerne lipoma, prosedyren er liten og utføres vanligvis poliklinisk, krever ingen overnatting på et sykehus. Området rundt lipoma vil bli injisert med lokalbedøvelse for å forhindre smerter, og et lite snitt vil bli gjort i huden. Lipoma vil bli fjernet gjennom kuttet, og det blir sydd. Et lite arr kan forbli.