Hjem >> Sykdommer og betingelser >> Hva er de vanligste årsakene til morgenslem?

Hva er de vanligste årsakene til morgenslem?

Postnasal drypp forårsaket av allergi kan forårsake slim fra morgenen.

Den vanligste årsaken til morgenslem er postnasal drypp, som oppstår når overflødig slim drypper ned til halsen eller baksiden av nesen. Postnasal drypp kan skyldes mange faktorer som spenner fra mindre til alvorlig. Mindre årsaker til postnasal drypp inkluderer allergisk reaksjon, irritasjon fra luftbårne materialer i miljøet eller ikke -allergisk, ikke -smittsom rhinitt. Mer alvorlig, postnasal drypp kan føre til morgenslem i tilfeller av kronisk bihulebetennelse, astma og kronisk obstruktiv lungesykdom (KOL). Mens decongestants, nesespray og neseskyll kan bidra til å lette de mindre årsakene til slim, de mer alvorlige tilstandene vil normalt kreve legehjelp.


Kronisk bihulebetennelse kan forårsake slimproblemer om morgenen.

Luftbårne stoffer i en persons søvnmiljø kan forårsake en allergisk reaksjon eller irritasjon. En persons personlige allergier bør tas i betraktning, og miljøet bør undersøkes for eventuelle irriterende stoffer. Å sove med åpen munn kan også øke sannsynligheten for å inhalere og samle opphopning av rusk i nesegangene.


Nasal vasker kan hjelpe til med å behandle slimproblemer om morgenen.

Ikke -allergisk, ikke -smittsom rhinitt er definert som betennelse i de indre luftveiene i nesen som ikke er forårsaket av et allergen eller en virus- eller bakteriell infeksjon. I de fleste tilfeller, denne typen rhinitt henger etter forkjølelse eller bihulebetennelse. Det er generelt godartet og vil normalt gå over av seg selv.


Bihulebetennelse i seg selv er definert som betennelse i bihulene, vanligvis på grunn av allergi eller virusinfeksjon. I sjeldnere tilfeller, vekst av bakterier i en allerede betent og slimfylt nesegang kan forårsake bakteriell infeksjon, og alle de nevnte situasjonene kan forårsake slim i morgen. Kronisk bihulebetennelse er et tilfelle av bihulebetennelse som varer mer enn åtte uker. Det er vanligvis mer alvorlig og krever omfattende medisinsk testing for å generere en avgjørende diagnose angående årsaken.


Hoste kan hjelpe til med å kvitte luftveiene med slim.

Astma er preget av kronisk betennelse i et individs luftveier og kan skyldes en rekke miljømessige og genetiske faktorer. Ofte, personer med astma er mer følsomme for miljøirriterende, inkludert kald luft. Dette kan ikke bare føre til at luftveiene begrenser seg, men kan også resultere i overdreven slimproduksjon. Noen personer som lider av astma kan være spesielt utsatt for dette i løpet av natten, gjør dem mer disponert for morgenslem.


Luftbårne stoffer i individets søvnmiljø kan forårsake neseirritasjon.

KOLS er en lungesykdom som involverer bronkitt og emfysem, to forhold sett ofte ved siden av hverandre. Begge sykdommene har en tendens til å føre til en innsnevring av luftveiene i lungene samt en betydelig økning i slimproduksjonen, som begge har en tendens til å forverre den andre. Disse tilstandene er ofte sett hos røykere og krever ofte omfattende medisinsk behandling for å kontrollere.

Personer med astma kan være mer utsatt for morgenslem.

Nasal vasker kan hjelpe til med å fjerne slim og rusk fra nesen, gi minst midlertidig lindring hvis postnasal drypp er forårsaket av et luftbåren stoff i søvnmiljøet. Hvis drypp er forårsaket av en betennelse, en decongestant eller nesespray kan gi lindring, men må vanligvis brukes rutinemessig. Morgenslim som indikerer en mer alvorlig medisinsk tilstand, vil vanligvis kreve oppmerksomhet fra en lege for å bli riktig behandlet.