Hjem >> Sykdommer og betingelser >> Hva er de vanligste årsakene til gangforstyrrelse?

Hva er de vanligste årsakene til gangforstyrrelse?

Unormal gange er ofte forårsaket av en skade i ryggraden eller ben, eller ved en sykdom som multippel sklerose eller Parkinsons. Alkoholmisbruk er en annen vanlig årsak til forstyrrelse i ganglaget, som er misbruk eller bruk av visse legemidler og medisiner. Det finnes flere typer av gangart problemer, som varierer avhengig av årsaken til forstyrrelsen.

En ataxic gangforstyrrelse oppstår når en person har hatt skader på hennes lillehjernen. Noen med en ataxic gangart vil ha problemer med å opprettholde sin balanse mens du går. En vanlig årsak til en ataxic gangart er multippel sklerose, en autoimmun sykdom. Når noen har multippel sklerose, angriper immunsystemet fett belegg som beskytter ryggmargen og hjernen.

Skade på lillehjernen som resulterer i ataksi kan også oppstå når en person gjennomgår en alvorlig hodeskade, for eksempel under en bilulykke eller når noen lider et slag. Bruk av medisiner for å forebygge anfall kan også forårsake ataksi, som kan misbruke alkohol. Noen med ataksi kan være nødvendig å bruke en rullator eller stokk å støtte seg selv og kan ha nytte av fysioterapi.
Ad

Parkinsons sykdom er en annen vanlig årsak til forstyrrelse i ganglaget. Sykdommen kan føre en person til å ha en driv gangart, noe som betyr at hun går med skuldrene hengende fremover og hodet bøyd. Hun kan shuffle som hun går. I noen tilfeller er bevegelsen for pasienter med Parkinsons ekstremt vanskelig. En pasient kan føle at føttene stikker til gulvet. Etter hvert som sykdommen utvikler seg, kan en person mister balansen når han går og faller.

Andre vanlige årsaker til unormal gange inkluderer skader eller plager som er lett reparert. En person som har en plantar vorte eller en callus på foten kan ha ganglag problemer inntil vorte eller callus er fjernet. Dårlig montering sko kan også forstyrre en persons tur. Hvis en person har vridd ankelen, lider av shin splinter, eller har brutt et bein i leggen eller foten, vil han mest sannsynlig har gangforstyrrelse før skaden leges. Vanligvis vil en person bruke krykker før helbredet.

Medfødte tilstander, for eksempel en forstuet hofteleddet, vanligvis kjent som utviklings dysplasi, vanligvis føre til unormal gange også. Når et barn blir født med utviklings dysplasi, kan det ene benet ende opp med å bli kortere enn den andre, noe som kan føre henne til å gå med en krykke eller å vralte som hun går. Hvis fanget tidlig nok, kan forstuet hip repareres med en spenne. I noen tilfeller kan kirurgi være nødvendig for å justere hofte.