Hjem >> Sykdommer og betingelser >> Hva er Periodic Limb Movement Disorder?

Hva er Periodic Limb Movement Disorder?

Piller kan forhindre hyppig oppvåkning hos de med PLMD.

Periodisk lidelsesbevegelsesforstyrrelse, formelt kalt søvnmyklonus eller nattlig myoklonus, er en type søvnforstyrrelse der armer og ben ufrivillig rykker, krampe, eller rykke under en søvnsyklus. Periodisk lidelsesbevegelsesforstyrrelse påvirker vanligvis bein og føtter mer enn armer. De vanligste bevegelsene inkluderer bøyning av tærne, ben, og ankler. Disse bevegelsene kan forekomme repeterende hvert minutt eller så under søvn og er mer rytmiske og alvorlige sammenlignet med rykninger som oppstår normalt når en person sovner. Tilstanden viser ingen symptomer mens en person er våken; derfor, mennesker som har lidelsen er ofte uvitende om tilstanden.

Nattlig myoklonus kan forårsake søvnløshet.

Restless leg syndrome en nervetilstand som forårsaker ubehagelige opplevelser under mangel på bevegelse av lemmer, blir noen ganger feiltolket som periodisk lidelsesbevegelsesforstyrrelse. Derimot, periodisk lidelsesbevegelsesforstyrrelse er den eneste søvntilstanden som bare blir tydelig under søvn og vanligvis ikke har noen indikatorer mens en person er våken. Noen identifiserbare symptomer på lidelsen som en person kan gjenkjenne, er hvis han eller hun våkner ofte uten forvarsel, faller aldri i en dyp søvn, eller lider av uforklarlig tretthet. Vanligvis blir sykdommen oppdaget av legen av en sengepartner og diagnostiseres ved hjelp av en søvntest kalt et polysomnogram over natten som registrerer hjernebølger, kjemiske signaler, og bevegelser i kroppen mens en pasient sover.

Personer med narkolepsi kan ha større sannsynlighet for å lide av periodisk lidelsesbevegelsesforstyrrelse.

Det er ingen påvist årsak til periodisk lidelsesbevegelsesforstyrrelse; derimot, Det er visse problemer som kan bidra til lidelsen. Alder kan være en faktor siden mennesker over 60 år vanligvis er mer sannsynlig å ha tilstanden. De med nevrologiske lidelser, som Parkinsons sykdom eller narkolepsi, kan også være mer sannsynlig å lide av periodisk lidelsesbevegelsesforstyrrelse. Ernæringsmessige mangler i jern eller folsyre og noen medisiner, som antihistaminer, antipsykotika, og antidepressiva, kan forverre lidelsen. Pasienter med lidelsen rådes også til å unngå produkter som har koffein, som kaffe, te, eller sjokolade, siden de kjemiske stimulantene i koffeinet kan øke hyppigheten og alvorlighetsgraden av tilstanden.

Selv om det ikke er noen kur mot periodisk lidelsesbevegelsesforstyrrelse, Det behandles vanligvis med de samme antikonvulsive medisinene og søvnløshetsmedisinene som brukes til å behandle skjelvingene forbundet med Parkinsons sykdom. I mer alvorlige tilfeller, narkotika kan foreskrives. Disse medisinene kan redusere symptomene på lidelsen for å sikre at søvnbevegelsene ikke fortsetter å være forstyrrende.