Hjem >> Sykdommer og betingelser >> Hva er symptomene på Glioblastoma?

Hva er symptomene på Glioblastoma?

Symptomene på glioblastom varierer sterkt fra pasient til pasient, fordi kreft kan påvirke ulike områder av hjernen. En av de mest vanlige symptomene er hukommelsestap, selv om en konstant hodepine og beslag også blir ofte sett i pasienter som lider av sykdommen. Personer med glioblastom også ofte lider av endringer i personlighet, forvirring og tale vanskelighetsgrad.

Glioblastoma er en av de mest aggressive typer kreft i hjernen. Det er også blant de vanligste, selv om det er tenkt bare å påvirke rundt en i hver 50.000 mennesker. Symptomer på glioblastom kan være vanskelig å få øye på, fordi symptomene varierer blant pasienter, avhengig av svulstens plassering og dens egenskaper. Noen pasienter lider av symptomer relativt raskt, mens andre svulster kan vokse ganske stor før noen symptomer på glioblastom blir lagt merke til.

En av de vanligste symptomene på glioblastom er en reduksjon i pasientens minne evner. Dette er fordi svulsten ofte påvirker hjernens frontale og temporallappene, som er viktig for hukommelse. Som svulsten utvikler seg, kan de hukommelsesproblemer blitt verre, men dette avhenger av den eksakte delen av hjernen som er berørt av kreft.
Ad

Det finnes en rekke andre vanlige symptomer på glioblastom. Disse kan omfatte anfall, hodepine, lammelser og kvalme. Svulsten er ofte i stand til å forårsake symptomer som synes å påvirke deler av kroppen, bortsett fra hjernen. Det er mulig, for eksempel for kreft for å forårsake tap av hørsel eller svakhet i visse deler av kroppen. Andre symptomer kan være koordineringsproblemer og synsforstyrrelser.

En person som lider av denne sykdommen kan også gjennomgå endringer i personlighet. Disse kan være vanskelig å få øye på i utgangspunktet, men sammen med andre symptomer, er et tegn på at noe påvirker hjernen. Personlighetsforandringer kan inkludere raske endringer i humør, emosjonelle vansker og treghet.

Symptomene på glioblastom kan ofte forveksles med andre sykdommer og medisinske tilstander. Av denne grunn er det viktig for en lege for å diagnostisere kreft. Jo før tilstanden er diagnostisert på riktig måte, er den mer effektiv behandling sannsynlig å være, selv om prognosen er generelt svært dårlig. Diagnose oppnås vanligvis ved bruk av avbildningsteknikker, slik som magnetisk resonanstomografi (MRI) skanner, selv om utseendet av tumoren er ikke alltid avgjørende. Andre problemer i hjernen kan ligne på en MR, og det er derfor en del av den mistenkte vev må fjernes og undersøkes for en endelig diagnose.