Hjem >> Sykdommer og betingelser >> Hva er symptomene på bronkitt?

Hva er symptomene på bronkitt?

Bronkitt er en nedre luftveissykdom der slimhinnene i bronkiene - små luftveiene som forbinder luftrør og lunger - bli betent på grunn av infeksjon eller skade. Det finnes to typer av bronkitt, kjent som akutt og kronisk bronkitt, hver med et bestemt mønster av årsaker og symptomer. Vanlige tegn og symptomer på begge typer bronkitt inkluderer hoste og pustevansker; andre symptomer på bronkitt variere avhengig av om betingelsen er akutt eller kronisk.

bronkitt er ofte forårsaket av bakteriell eller viral infeksjon, og slike tilfeller er mer vanlig i vintermånedene. Bakterier som forårsaker bronkitt omfatte Mycoplasma pneumoniae
, og virus slik som influensa type A og B kan også forårsake bronkitt. Når bakterier og virus forårsaker bronkitt, tilstanden utvikler seg ofte sammen med en øvre luftveisinfeksjon som en forkjølelse eller influensa.

I de fleste tilfeller er akutt bronkitt forårsaket av en viral eller bakteriell infeksjon. Symptomer på akutt bronkitt omfatter våt hoste som produserer mucus, samt en rennende nese og sår hals, fylte nesegangene, og feber. Disse symptomer på bronkitt utvikles som et resultat av kroppens forsøk på å eliminere de invaderende patogen og eliminere mucus som bygger seg opp i lungene. Decongestants, ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler, og expectorants blir ofte brukt til å behandle akutte symptomer på bronkitt. ​​
Ad

Ikke alle tilfeller av bronkitt er forårsaket av smittsomme organismer. Noen tilfeller kan være forårsaket av innånding av støv, røyk og kjemikalier som irriterer luftveiene og føre til betennelse. Innånding av irritanter som kjemikalier og tobakksrøyk er mer sannsynlig å forårsake kronisk snarere enn akutt bronkitt.

Symptomer på kronisk bronkitt skiller seg vesentlig fra de av akutt bronkitt. Ved kronisk sykdom, symptomer på bronkitt inkluderer hoste, tungpustethet, og pustevansker, uten nesetetthet og feber forårsaket av akutte formen. Disse symptomene forverres ved anstrengelse. Mange mennesker med kronisk bronkitt finne sin hoste er verre om morgenen, med slim som vises grønn eller gul i fargen. Hvis nok gjøres skade lungene, kan blodet bli hostet opp sammen med slim.

De fleste symptomer på kronisk bronkitt er resultatet av skade delikat lungevevet. Som bronkiene lider gjentatte anfall av skade, de blir kronisk betente og hovne, forårsaker celler til å produsere mer slim. Som et resultat av økt slimproduksjon og hevelse, blir luftveiene blokkeres, noe som gjør puste vanskeligere. Disse symptomer på bronkitt kan behandles med kortikosteroider og bronchodilators som reduserer betennelse og utvide bronkiene, noe som gjør puste lettere.