Hjem >> Sykdommer og betingelser >> Hva er de vanligste årsakene til brun oppkast?

Hva er de vanligste årsakene til brun oppkast?

Brunt oppkast kan skyldes å spise brun mat.

Brun oppkast er vanligvis oftest forårsaket av å ha spist brun mat, men det kan også være et tegn på galle i oppkastet mageinnhold. Gastrointestinal blødning kan også virke brun ved oppkast. Sjelden, en person kan kaste opp brunt materiale på grunn av alvorlig forstoppelse eller tarmblokkering. Behandlingen av brunt oppkast avhenger av årsaken, men de fleste tilfellene løser seg selv uten medisinsk hjelp. Overdreven eller hyppige episoder kan være et tegn på en alvorlig medisinsk tilstand, og bør rapporteres til helsepersonell umiddelbart.


Mat og galle

Å spise mørk mat som sjokoladekake kan få oppkast til å se brunt ut.

Den vanligste årsaken til brunt oppkast er å kaste opp brun mat, eller flere matvarer som ser brune ut når de blandes sammen eller blandes med galle. For eksempel, rød og grønn mat kan se brun ut hvis den spises sammen og deretter kaster opp, som veldig mørk rød mat hvis de er blandet med galle. I tillegg selv om galle vanligvis er gul eller grønnaktig, den kan også se brun ut når den kastes opp. Dette gjelder spesielt hvis det kommer fra tom mage; folk får ofte grønnbrun eller veldig mørk gul oppkast hvis de kaster gjentatte ganger. Mesteparten av tiden skyldes denne oppkastet noe relativt godartet, som matforgiftning, og vil løse seg selv etter noen dager uten annen behandling enn et tørt kosthold og mye vann eller sportsdrikker.


Blod

I sjeldne tilfeller, en person kan kaste opp brunt oppkast på grunn av tarmblokkering.

Oppkast kan også se brunt ut på grunn av blod i mage -tarmkanalen. Dette kalles ofte "kaffemalt" oppstøt, siden det ser ut som malt kaffe etter å ha blitt oppstøtt. Meste parten av tiden, blod som ser brunt ut i oppkast er litt gammelt eller delvis fordøyd, mens det som ser lyst rødt er friskt. Det er mange forskjellige årsaker til å kaste opp blod, men en av de vanligste er betennelse eller irritasjon i mageslimhinnen. Dette kan skyldes overdreven bruk av ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler (NSAIDs), overforbruk av alkohol, mageinfeksjoner, og skadelig anemi, blant annet.


Blod i mage -tarmkanalen kan få oppkast til å se brunt ut.

Sår kan også forårsake gastrointestinal blødning, spesielt hvis de begynner å tære på magesekken rundt dem. Like måte, kreft relatert til mage -tarmsystemet, inkludert magekreft, spiserørskreft, og kreft i bukspyttkjertelen kan forårsake blodig oppkast, som kan alvorlig leverskade. Noen mennesker kaster også opp blod hvis de svelger mye av det under en neseblod, eller på grunn av å svelge blod som de hoster opp på grunn av luftveissykdommer. Selv om blodet i disse tilfellene er mer sannsynlig å være friskt og se rødt ut, det kan se brunt ut hvis blødningen har pågått lenge eller ikke er aktiv når personen kommer tilbake. Siden så mange alvorlige medisinske tilstander kan forårsake blodig oppkast, alle som opplever det, bør kontakte en helsepersonell for behandling.


Tarmblokkering

Et tørt kosthold som inneholder ris anbefales for en person som har opplevd oppkast.

Sjelden, brunt oppkast kan oppstå når en person har langvarig forstoppelse eller tarmblokkering. Når stoffer i tarmen ikke kan passere gjennom obstruksjonen, de kan reise tilbake opp gjennom magen og spiserøret. Fargen på oppkast i denne situasjonen kan variere fra grønnaktig gul til mørk brun, avhengig av hvor langt nede i tarmen blokkeringen er. Selv om dette ofte kalles fekal oppkast, en person må ikke kaste opp faktisk avføring, men heller fordøyd mat.


De fleste tilfeller av brunt oppkast er godartet og rydder opp av seg selv i løpet av få dager.

Tarmhindringer krever vanligvis øyeblikkelig medisinsk inngrep. Imaging -studier kan brukes til å bestemme plasseringen og mulig årsak til obstruksjonen; og behandlingen avhenger av årsaken til obstruksjonen. I noen tilfeller, obstruksjonen kan behandles med klyster eller stent. I alvorlige tilfeller, hindringen hemmer blodstrømmen, som får en del av tarmen til å dø. I disse tilfellene, kirurgi er nødvendig for å fjerne blokkering og dødt vev og koble til tarmen igjen.