Hjem >> Sykdommer og betingelser >> Hva er en vesikovaginal fistel?

Hva er en vesikovaginal fistel?

Urinlekkasje er det vanligste symptomet på en vesikovaginal fistel.

En vesikovaginal fistel (VVF) er en unormal forbindelse mellom blæren og skjeden. Denne tilstanden får urinen til å passere gjennom skjeden, resulterer i at kvinner opplever økt utslipp og inkontinens. Det er en rekke risikoer for en VVF under fødsel, bekkenrelaterte medisinske prosedyrer eller strålebehandling, men det kan behandles gjennom kirurgi.

Det er en rekke risikoer for en vesikovaginal fistel under fødsel.

En VVF skyldes mangel på blodtilførsel til vev i skjeden og blæren. Det begynner å dannes hull mellom skjedeveggen og blæren, slik at urinen lekker gjennom og kommer inn i skjeden. Urinal inkontinens begynner å skje, i tillegg til økt risiko for urinveisinfeksjoner og irritasjon av vulva. En VVF er en vanlig form for en urogenital fistel (UGF), en paraplybetegnelse for unaturlige forbindelser mellom to kvinnelige organer.

Personer som opplever hyppige urinproblemer kan ha økt risiko for å utvikle blærekreft.

En av årsakene til en vesikovaginal fistel er utilsiktet skade på urinveiene under operasjon i bekkenområdet, for eksempel en hysterektomi. Skader på vev i området nær blæren og skjeden fra strålebehandling er en annen faktor som kan forårsake denne tilstanden. Et kutt gjort i skjedeens fremre vegg under kjønnslemlestelse, som praktiseres i noen land, kan også forårsake en VVF. Denne tilstanden oppstår hvis kuttet er for dypt og begynner å lage et hull mellom skjeden og blæren.

En av årsakene til en vesikovaginal fistel er utilsiktet skade på urinveiene under operasjon i bekkenområdet, for eksempel en hysterektomi.

Hindret arbeidskraft under graviditet er en annen vanlig årsak til en vesikovaginal fistel i noen land. Komplikasjonen resulterer i obstetrisk fistel, som oppstår når det er en begrensning av blodstrømmen til vev i fødselskanalen. Disse vevene blir alvorlig skadet, som får kvinnen til å oppleve urinal inkontinens.

Hindret arbeid setter også kvinner i fare for å utvikle en rektovaginal fistel (RVF), en dannelse av hull mellom endetarmen og vaginale vev. Disse hullene lar avføringen passere gjennom og inn i skjeden. Denne komplikasjonen kan føre til at avføring lekker ukontrollert fra skjeden.

Selv om urinlekkasje er det vanligste symptomet på en vesikovaginal fistel, utvidelse av mageområdet sammen med irritasjon eller betennelse i vulva kan også indikere et problem. En VVF diagnostiseres ved å utføre en dobbel fargestoffstest som inkluderer oral bedøvelse og metylenblått fargestoff. Leger bruker et kateter for å injisere fargestoffet i blæren eller skjeden. Røntgen blir tatt under denne prosessen for å avgjøre om dette fargestoffet går inn i skjeden.

En vesikovaginal fistel blir ofte behandlet med kirurgiske prosedyrer som reparerer hull i skjedevevet. Pasienter må kanskje bruke et Foley -kateter så lenge som 14 dager etter behandlingen. Leger foreslår også at samleie må unngås i minst seks uker for å la helbredelsesprosessen fullføres.