Hjem >> Sykdommer og betingelser >> Hva er en epigastrisk brokk?

Hva er en epigastrisk brokk?

En epigastrisk brokk oppstår under brystkassen og over navlen.

En epigastrisk brokk oppstår under brystkassen og over navlen langs bukens midtlinje. En brokk er et fremspring av en struktur eller vev ut av sin normale posisjon, vanligvis gjennom bukveggen. Ved epigastrisk brokk, fettvev og, sjelden, tarmene buler gjennom linea alba under brystkassen. Linea alba er en stripe bindevev som er synlig som den deprimerte linjen som strekker seg nedover midten av magen mellom de seks pakkemuskulaturen.


Personer med epigastrisk brokk kan oppleve smerter når de gråter.

En epigastrisk brokk presenterer seg som en liten bule mellom brystkassen og navlen som vanligvis ikke blir større enn størrelsen på en golfball. De finnes sjelden i andre regioner enn linea alba og skyldes vanligvis en medfødt defekt eller svakhet i bindevevet eller magemusklene. Fettvev, tarm, eller andre strukturer kan bule ut gjennom svakheten i bukveggen, men vanligvis er denne typen brokk liten nok til å bare tillate bukhinnen, eller foring av bukveggen, stikke ut. Denne typen brokk er vanligst ved fødselen.


Kirurgi vil være nødvendig for å behandle en epigastrisk brokk.

En epigastrisk brokk er synlig som en liten bule og diagnostiseres lett ved en fysisk undersøkelse. Andre symptomer kan være smerter når det oppstår trykk i magen, for eksempel hvis pasienten ler, har avføring, eller gråter. Brokk kan være synlig på noen punkter og usynlig på andre. Dette kalles en "reduserbar" brokk og betyr at det svulmende vevet skyver ut av svakheten eller hullet og deretter faller tilbake igjen. En fengslet brokk oppstår når det svulmende vevet sitter fast i den utstående stillingen. Dette er en mer alvorlig tilstand, men vanligvis ikke en nødssituasjon.


En epigastrisk brokk kan enkelt diagnostiseres under en fysisk undersøkelse.

Epigastrisk brokk regnes vanligvis ikke som en medisinsk nødssituasjon, og behandling kan vanligvis utsettes til barnet er gammelt nok til å tåle behandling. I motsetning til noen andre typer brokk, en epigastrisk en vil ikke helbrede av seg selv og krever kirurgi. Det kan være en medisinsk nødssituasjon hvis den blir kvalt. Dette skjer når et fengslet brokk som stikker ut, blir avskåret fra blodtilførselen, som kan føre til at det utbulende vevet dør. En kvalt brokk presenterer med en mørk rød eller lilla farge i bule, og noen ganger sterke smerter, kvalme, diaré, oppkast, og hevelse i magen.


Kirurger utfører snitt med forsiktighet, slik at de blir lette å sy ved slutten av prosedyren.

Kirurgi for epigastrisk brokk utføres av en generell kirurg eller en kolon-rektal spesialist, vanligvis innen barnelege, siden de fleste epigastriske brokkpasienter er små barn. Etter å ha gitt pasienten generell anestesi, kirurgen gjør to snitt på herniasjonsstedet. Gjennom ett snitt, kirurgen setter inn et laparoskop, en visningsenhet som gjør at legen kan se inne i magen uten åpen kirurgi, og bruker det andre snittet for alle andre instrumenter. Kirurgen skyver deretter det utbulende vevet tilbake til riktig posisjon.


Generell anestesi brukes under epigastrisk brokkoperasjon.

Kirurgen vil deretter lukke og befeste muskel- eller bindevevsdefekten. Hvis det svake området er lite, legen kan lukke hullet med suturer som forblir på plass permanent for å forhindre at brokk kommer tilbake. Hvis det svake området er stort, legen vil sannsynligvis implantere mesh. Hvis det er mistanke om at pasienten vil avvise kirurgiske implantater, legen kan bruke suturer i stedet for mesh, men dette vil øke risikoen for at brokk kommer tilbake.