Hjem >> Sykdommer og betingelser >> Hva er Adult T-celle leukemi?

Hva er Adult T-celle leukemi?

Adult T-celle leukemi (ATL) er en sjelden type kreft som utvikler seg i immun T-celler. ATL er forårsaket av human T-celle leukemi /lymfom virus type 1 eller HTLV-1. Dette kreft er aggressiv, og de fleste pasientene dør innen ett år etter diagnose. Voksen T-celle leukemi er en form for ikke-Hodgkins lymfom. ATL påvirker voksne, og er mest vanlig i Karibia og Japan. Det bemerkes i mindre hyppige klynger i vestlige land.

HTLV-1, viruset ansvarlig for ATL er et retrovirus. Det kan overføres via blod, som delte nåler eller blodoverføring, seksuell kontakt, eller fra mor til barn. Latensperioden for utvikling av voksen T-celle leukemi etter eksponering for HTLV-1 er et gjennomsnitt på 30 år. Mindre enn fem prosent av mennesker som er bærere av HTLV-1 utvikler ATL.

Synlige symptomer på voksen t-celle leukemi inkluderer hudlesjoner og forstørrede lymfeknuter. Andre symptomer inkluderer en økt mottakelighet for infeksjoner, høye nivåer av kalsium i blodet, benskader og forstørret lever og milt. Det er fire undertyper av sykdommen, akutte og lymfomatøs, som begge vokser svært raskt, og mindre aggressive ulming og kronisk ATL.
annonse

Symptomer utvikle seg raskt i akutte ATL. Pasienten opplever vanligvis forstørrede lymfeknuter i lysken, armhulen og hals, tretthet, utslett, og forhøyede nivåer av kalsium i blodet, noe som kan føre til alvorlig forstoppelse og uregelmessig hjerterytme. Lymfomatøs ATL er begrenset til lymfeknuter. Kronisk ATL utvikler seg langsomt, og symptomer inkluderer forstørrede lymfeknuter samt forstørrede organer som lever og milt, så vel som hudutslett og tretthet. Ulmende ATL utvikler seg svært langsomt og presenterer milde symptomer som lesjoner på huden.

Diagnostisering av voksne t-celle leukemi er laget av biopsi. Helsepersonell vil vise unormal hud vev eller svulstvev gjennom et mikroskop for å stille en diagnose. Han eller hun kan også utføre en blodprøve for å måle nivåer av kalsium i blodet, samt hvite blodlegemer. Når en diagnose er gjort, kan legen bestille en CT scan av milt, lever, bryst og buk, samt en benmargsbiopsi for å fastslå omfanget av sykdommen.

Fordi voksen T-celle leukemi er forholdsvis sjelden, er det vanskelig å utføre kliniske forsøk for å utvikle en anbefalt behandlingsprotokoll. Standard behandling for ATL er lik andre former av T-celle lymfom, som er en kombinasjon av cytostatika. Pasientene kan også ta antivirale legemidler og interferon til behandling av HTLV-1-infeksjon. Noen helsepersonell anbefaler benmargstransplantasjon hos pasienter som går inn remisjon.