Hjem >> Sykdommer og betingelser >> Hva er noen typer fødselsmerker?

Hva er noen typer fødselsmerker?

Det finnes to typer fødselsmerker: vaskulære fødselsmerker og pigmenterte føflekker. Innenfor disse brede kategorier, er det en rekke spesifikke typer fødselsmerker som kan bli funnet på likene av spedbarn. Som en generell regel, fødselsmerker er godartet, selv om de kan noen ganger se oppsiktsvekkende, og noen foreldre velger føflekk fjerning, i tilfelle av alvorlige fødselsmerker.

De fleste fødselsmerker er til stede ved fødselen, selv om de kan vokse mørkere eller lettere med tiden. I noen tilfeller er spedbarn født med merker som gradvis smelter bort, og det er derfor behandling for fødselsmerker ikke bør foretas en gang, i tilfelle merket forsvinner av seg selv. I noen få tilfeller blir en føflekk bare klart senere i livet som kroppen modnes og endringer.

Vaskulær fødselsmerker er forårsaket av misdannelser i årer. Et klassisk eksempel på en vaskulær fødselsmerke er en hemangioma eller jordbær fødselsmerke, en hevet rødlig område forårsaket av en floke av årer. Port-vin flekker og såkalte "stork biter" eller "engel kysser" er også eksempler på vaskulære fødselsmerker. Disse typer fødselsmerker pleier å være rødlig i fargen, og de er veldig vanlig rundt ansiktet.
Ad

Pigmenterte fødselsmerker er preget av uregelmessigheter i fordelingen av pigment, og de kan være mørkere eller lysere enn huden rundt . Mørk blå flekker kalt mongolske flekker er pigmenterte føflekker, som er cafe au lait tegninger. Ofte er det pigmentering forskjellen meget subtile og vanskelig å oppdage uten å se nærmere. Føflekker er et annet eksempel på en pigmentert fødselsmerker.

Av de ulike typer fødselsmerker, føflekker har mest potensial til å bli problematisk. Hvis en føflekk endrer størrelse, form eller farge, kan det være et tegn på hudkreft, og enkelte studier kan tyde på at føflekker gjøre folk mer utsatt for hudkreft. Noen føflekker kan også være ganske stor, med folk som har sett på dem som stygge, fordi de ofte er betydelig mørkere fra resten av kroppen, forårsaker dem til å skille seg ut.

Dersom vedtaket om å fjerne en føflekk er gjort, en rekke tilnærminger til behandling kan anvendes. I noen tilfeller er mulig kirurgisk fjerning med en skalpell eller laser. Laser terapi kan også bli brukt i et forsøk på å lette pigmentet i pigmenterte typer av fødselsmerker eller for å bryte opp fødselsmerke, slik at det er mindre tydelig. En hudlege kan gi veiledning i konkrete saker, og avgjøre om føflekk fjerning vil være effektiv for en pasient.