Hjem >> Sykdommer og betingelser >> Hva er symptomer på rabies hos mennesker?

Hva er symptomer på rabies hos mennesker?

Vaskebjørn er et av dyrene som mest sannsynlig har rabies i USA.

De tidlige symptomene på rabies hos mennesker inkluderer irritabilitet, kløe på infeksjonsstedet, og feber. Etter hvert som sykdommen utvikler seg, muskelspasmer i halsen og luftveiene påvirker pusten, og en person kan ha problemer med å svelge, kombinasjonen som kan gi det velkjente symptomet på skumming ved munnen. Etter disse tegnene, hallusinasjoner, kramper, anfall, lammelse, og til slutt skjer døden. Siden inkubasjonen for rabies kan ta måneder, alle som er bitt av et mulig rabiat dyr, bør umiddelbart søke helsehjelp, enten symptomer er tilstede eller ikke.

Tidlige tegn

Hunder er ansvarlige for de fleste rabiesinfeksjoner globalt.

Rabies symptomer kan ikke dukke opp på flere måneder, men når de gjør det, en person vil sannsynligvis føle at han eller hun har influensa. En hodepine, feber, og svakhet er generelt det første tegn på at sykdommen utvikler seg. Stedet som ble bitt er også generelt sårt, kløe, og kan ha en stikkende følelse. Etter noen dager vil det sannsynligvis begynne å oppstå mer alvorlige tegn.

Avanserte tegn

Hodepine og feber er mulige tidlige tegn på rabies.

Etter hvert som sykdommen utvikler seg, en infisert person vil bli forvirret, opphisset, eller ekstremt engstelig. Han eller hun vil vanligvis begynne å skumme ved munnen, bli hyperaktiv, og bli redd for vann. Noen mennesker blir også redd for å fly. Hallusinasjoner og manglende evne til å sove er andre tegn; og i noen tilfeller, den berørte persons muskler blir lammet og koma oppstår. Personer med denne infeksjonen dør vanligvis av hjertesvikt.

Behandling

Flaggermus kan overføre rabies til mennesker.

Umiddelbart etter å ha blitt bitt, en person bør vaske såret grundig med såpe og vann. Hvis det er mulig å trygt inneholde dyret som mistenkes for å ha rabies, da burde personen gjøre dette, men hvis ikke, da bør han eller hun prøve å huske så mye om dyret som mulig og ringe myndighetene for å fange det. Etter å ha vasket såret, personen bør oppsøke en helsepersonell umiddelbart for å se om det er nødvendig med post-eksponering profylakse (PEP). Dette består vanligvis av en serie skudd som administreres i armen. Det er viktig å få lege umiddelbart, siden sykdommen blir uhelbredelig når symptomene begynner å utvikle seg.

Kilder til rabies

En ubehandlet rabiesinfeksjon resulterer vanligvis i død av hjertesvikt.

Rabies er en virusinfeksjon som angriper sentralnervesystemet hos varmblodige dyr. Det kan overføres til mennesker når et infisert dyrs spytt kommer i kontakt med ødelagt hud, for eksempel med en bit eller ripe. Hunder er ansvarlige for de fleste infeksjoner globalt, men i land som vaksinerer kjæledyr mot viruset, eller som generelt er rabiesfrie, ville dyr som vaskebjørn, flaggermus og rev har en tendens til å være smittekilden. Dyr med rabies har en tendens til å opptre underlig eller forvirret, kan skumme i munnen, og kan endre sine sovevaner, går ut på dagen i stedet for om natten.

Ved noen rabiesinfeksjoner, den berørte persons muskler blir lammet og koma oppstår.

I tilfeller der noen blir bitt av et husdyr - en hund, katt, eller ilder - og det dyret kan fanges opp av myndigheter, det kan settes i karantene hvis det ikke er kjent om dyret er vaksinert. Dyret vil bli holdt i 10 dager for å se om det viser symptomer på rabies. Hvis ikke, personen som ble bitt, trenger ikke å bli behandlet for viruset. Siden det vanligvis tar minst 14 dager før noen symptomer utvikler seg hos mennesker, det er vanligvis liten eller ingen fare i å vente.