Hjem >> Sykdommer og betingelser >> Hva er Respiratory Syncycial Virus (RSV)?

Hva er Respiratory Syncycial Virus (RSV)?

Respiratorisk syncycial virus kan spres via spytt, og blir vanligvis gitt videre til andre gjennom væsker som blir utvist under nysing eller hoste.

Respiratorisk syncytialvirus (RSV) er en virusinfeksjon som påvirker øvre og nedre luftveier, og nummer én årsak til lungebetennelse og bronkiolitt hos barn under ett år. Selv om det vanligvis er en mild infeksjon, RSV kan utvikle seg til alvorlig bronkiolitt, som resulterer i omtrent 125, 000 sykehusinnleggelser av spedbarn hvert år. Selv om eldre barn også kan pådra seg sykdommen, det rammer vanligvis svært små barn og spedbarn. De fleste barn vil ha hatt infeksjonen i toårsalderen.

Lav feber kan være et symptom på RSV.

Symptomer på RSV starter uskyldig nok, virker veldig lik forkjølelsen. Forkjølelse og influensalignende symptomer som lav feber, hoste og rennende nese er vanligvis alle tilstede. Hvesenhet kan følge med de andre symptomene, spesielt hvis RSV utvikler seg til en mer alvorlig infeksjon. Den første infeksjonen kan være mer alvorlig:opptil 40 prosent av små barn utvikler bronkiolitt eller lungebetennelse, eller vise symptomer på dem. Et typisk tilfelle av RSV uten komplikasjoner løser seg vanligvis innen en uke.

RSV kan overleve på overflater i noen timer, hvor det lett blir plukket opp av en intetanende person.

Foreldre bør være spesielt årvåken når det gjelder sykdommen og kontakte lege umiddelbart hvis deres nyfødte eller unge spedbarn viser tegn på RSV bronkiolitt. Symptomer på denne sykdommen er tungpustethet, rask pust, nesebor som blusser og trekker seg tilbake. Tilbaketrekking er når musklene rundt brystet, nakke og skuldre trekker inn når barnet trekker pusten - dette betyr at han jobber hardt for å puste. Fordi spedbarn har mindre luftveier enn voksne, luftveiene deres kan bli kompromittert veldig raskt.

RSV er svært smittsomt, og kan overleve utenfor kroppen i noen timer.

RSV er veldig smittsomt. Selv om det er ganske sårbart når det er utenfor kroppen, den kan overleve på overflater i noen timer, hvor det lett blir plukket opp av en intetanende person. Det spres gjennom nyser, hoste, spytt og kontakt med munnen, nese eller øyne. Antall infeksjoner stiger i løpet av de typiske influensasesongmånedene, som varer fra sen høst til tidlig på våren.

Barn i barnehagen er mer utsatt for å utvikle RSV.

For å stille en diagnose, legen tar en vattpinne med nasofaryngeal sekresjon fra området rundt halsen bak nesen. Fordi RSV er en virusinfeksjon, den eneste behandlingen er behandling av symptomene. Smertestillende midler er foreskrevet for ubehag og feber. Hvis RSV har utviklet seg til en mer alvorlig sak, oksygenbehandling eller medisinering vil bli administrert for å forbedre oksygenmetning og åpne luftveiene.

Personer som ofte blir utsatt for passiv røyking har risiko for å utvikle respiratorisk syncycial virus.

Det er grupper av barn som har økte risikofaktorer som bidrar til RSV. Preemier og nyfødte, definert som spedbarn yngre enn seks uker, har større risiko for å smitte. Barn født med medfødte hjertefeil, kroniske lungeproblemer og nedsatt immunforsvar har også større risiko.

Enkelte levekår bidrar også til risikoen. Barn i barnehage eller overfylte livssituasjoner, så vel som de som ofte utsettes for passiv røyking, er mer utsatt for å utvikle RSV. Eldre søsken, en historie med astma, og mangel på amming bidrar også.

RSV er nummer én årsak til lungebetennelse hos barn under ett år.

For barn i disse høyrisikogruppene, en lege kan foreskrive en månedlig medisin som inneholder RSV-spesifikke antistoffer for å hjelpe barnet ditt med å unngå å utvikle et alvorlig tilfelle av RSV. Noen leger råder foreldre til risikobarn til å holde seg utenfor offentligheten så mye som mulig i perioden med høy risiko. Som med enhver sykdom, riktig håndvask er avgjørende for å unngå kontakt med viruset, spesielt i RSV -sesongen.