Hjem >> Sykdommer og betingelser >> Hva er de forskjellige intravenøse injeksjonsstedene?

Hva er de forskjellige intravenøse injeksjonsstedene?

Et intravenøst ​​drypp.

Intravenøse injeksjoner er de som administreres direkte i en perifer eller sentral vene i sirkulasjonssystemet. Potensielle injeksjonssteder for voksne inkluderer de områdene der venene ligger nær huden og er store nok til å tåle trykk og voluminfusjon av en intravenøs injeksjon. Vanligvis synlig og til og med håndgripelig for en utdannet helsearbeider, disse perifere intravenøse injeksjonsstedene er hovedsakelig lokalisert i øvre ekstremiteter eller armer. IV -steder kan være plassert i beina, men IV injeksjonssteder i nedre ekstremiteter er vanskelige å nå og mer smertefulle å bruke. Sentrale intravenøse injeksjonssteder er ofte vanskelige å nå med en standard IV -kanyle eller en hypodermisk nål og krever vanligvis plassering av et innbygget sentralt kateter - for eksempel en PICC -linje eller subklavisk linje - før en IV -medisin kan administreres.


En person med en intravenøs linje i hånden.

Som nevnt ovenfor, de vanligste intravenøse injeksjonsstedene er i øvre ekstremiteter og involverer baksiden av hendene, forsiden og baksiden av underarmen og antecubital fossa, eller albue. Åre i beina er vanskelige å finne gitt muskulaturen i nedre ekstremiteter. Lengre, komplikasjoner til IV -administrasjoner i beina kan resultere i mer alvorlige bivirkninger, som blodpropp og venøs insuffisiens sekundær til ventilskade. Femoralårer anbefales ikke som standard intravenøst ​​injeksjonssted på grunn av blodkarets dype plassering og nærhet til lårarterien og lårnerven. Vener i føttene er vanligvis små og smertefulle å bruke for IV injeksjonssteder.


En IV -kanyle for bruk med en perifer IV -linje.

Administrering av en intravenøs injeksjon er en helt annen prosedyre enn administrering av en intramuskulær (IM) injeksjon. Disse injeksjonene administreres dypt inn i muskelen, for eksempel deltoid eller gluteus. Etter at sprøyten er satt inn, stemplet trekkes tilbake for å avgjøre om en vene har blitt punktert før medisinen injiseres for å sikre at medisinen administreres intramuskulært og ikke intravenøst. Intravenøs administrasjon forårsaker en mye raskere handlingstid for medisiner enn intramuskulær administrering. Selv om noen medisiner kan administreres både IV eller IM, noen er begrenset til én rute eller farlige bivirkninger kan oppstå.


Intravenøse injeksjonssteder kan omfatte den antekubitale fossaen, eller albue.

Endelig, potensielle intravenøse injeksjonssteder avhenger av om formålet med injeksjonen er et medisinsk formål eller er relatert til bruk av narkotika eller avhengighet. Personer som søker intravenøse injeksjonssteder for bruk av narkotika, bruker ofte steder som aldri ville vært vurdert i en medisinsk situasjon. Områder som oftere brukes til rekreasjons IV -injeksjoner, kan omfatte overarmen og beina, for eksempel.