Hjem >> Sykdommer og betingelser >> Hva er årsakene til testikkelkreft?

Hva er årsakene til testikkelkreft?

De bakenforliggende årsaker til testikkelkreft er ikke kjent, men det er en rekke faktorer som kan øke risikoen. Hvis testiklene er retinerte, for eksempel, er sjansene for testikkelkreft forsterket. Dette kan være knyttet til den betingelse testikulær dysgenesis syndrom, som er antatt å være en av de mest vanlige årsakene til testikkelkreft. Andre risikofaktorer er røyking, infertilitet, høyde og hudfarge.

Alle former for kreft er forårsaket av strukturen av DNA mutere, og dermed resultere i cellene fortsetter å reprodusere i en ukontrollerbar måte. Dette resulterer i en tumor. Når en svulst har dannet i testiklene, vil den begynne å spre seg i hele kroppen hvis venstre ubehandlet, noe som er grunnen til at tidlig diagnose er avgjørende. Det finnes en rekke risikofaktorer som er tenkt å øke sjansene for å utvikle tilstanden.

Når testiklene er retinerte, en tilstand som kalles kryptorkisme, sjansene for å få testikkelkreft er økt. Det er kirurgiske prosedyrer for denne tilstand, men jo lenger behandlingen blir forsinket, jo større er risikoen for testikkelkreft. Hvis en operasjon utføres for å korrigere retinerte testikler før fylte 13, så risikoen er doblet; hvis det er utført etter denne alderen, er fem ganger høyere risiko.
Ad

Noen leger mener det er en tilstand som kalles testikkel dysgenesis syndrom og at det er en av de viktigste årsakene til testikkelkreft. Dette mistenkt tilstanden kan forårsake symptomer som retinerte testikler, lav sædkvalitet og hypospadi. Sistnevnte er en tilstand som forårsaker urinrøret for å danne på feil sted. Disse tre symptomer, sammen med testikkelkreft, har blitt stadig mer vanlig de siste årene, noe som fører leger til å mistenke at det er en kobling.

Andre vanlige årsaker til testikkelkreft er røyking og infertilitet. Røykere er rundt dobbelt så stor risiko for å få sykdommen, avhengig av hvor mange sigaretter de røyker på daglig basis. Infertile menn også er mer sannsynlig å utvikle sykdommen, og det har vist seg at høye menn også har større risiko.

Genetiske faktorer er blant de mange mulige årsaker til testikkelkreft. Personer som har brødre med sykdommen er mer sannsynlig at lider av testikkelkreft. I USA hvite menn er omtrent fem ganger så stor risiko for å få sykdommen som svarte menn. Menn er mer sannsynlig at lider av denne tilstanden når de er mellom 20 og 40; andre kreftformer oftere blir diagnostisert senere i livet.