Hjem >> Sykdommer og betingelser >> Hva skjer med livmoren under svangerskapet?

Hva skjer med livmoren under svangerskapet?

Mange endringer skjer til livmoren under svangerskapet. En kvinnes livmor er der barnet vokser og utvikler seg, og tvang den til å vokse og endre i størrelse. Musklene og blodårene rundt livmoren gjennomgå også endringer knyttet til utvikling av fosteret. Når en kvinne går inn i arbeid, livmoren kontrakter og arbeider musklene til å hjelpe presse barnet gjennom fødselskanalen.

Den mest betydningsfulle og åpenbare endringen til livmoren under svangerskapet er den store endringen i størrelse som graviditet utvikler seg. Livmoren begynner å utvide og fylle bekkenet i første trimester, og fortsetter å vokse gjennom resten av svangerskapet. Som fosteret vokser i livmoren under svangerskapet det presser opp under brystkasse, presser de andre organer og vev i kvinnens underliv litt til sidene. Den nederste delen av livmoren danner også under svangerskapet, noe som gir et sted for livmorhalsen utvider seg under fødselen. Like før levering, faller livmoren litt for å forberede kroppen for å føde.

En foring av slim skjemaer på innsiden av veggene i livmoren og skylles bort månedlig når en kvinne er ikke gravid. Dette fôr forblir inne i livmoren under svangerskapet og tilbyr et sted for morkaken å feste å ernære fosteret og gi den med oksygen. Morkaken løsner etter at en kvinne føder, og livmoren sammentrekninger etter levering presse placenta ut gjennom fødselskanalen.
Ad

livmor innehar også fostervann sac som omgir fosteret med fostervann. Denne væsken opprett fosteret kroppstemperatur og beskytter den mot skade når den beveger seg. Mengden fostervann øker jevnt og trutt gjennom hele svangerskapet som barnet vokser. Mot slutten av en graviditet, de fleste kvinner bære ca 1 liter (33,5 dl) av fostervann.

Livmor musklene som støtter livmoren vokse og utvide rundt livmoren under svangerskapet. Muskelfibrene hjelpe holde livmoren på plass og strekke seg for å imøtekomme livmoren endring i størrelse. Som musklene vokse og strekk under svangerskapet, de fletter for å danne et nett som støtter vekten av fosteret, placenta, og fluider inne i livmoren. Disse samme musklene kontrakten og trekke livmorhalsen når kvinnen går inn i arbeid for å hjelpe presse barnet ut av livmoren og ned gjennom skjeden. Blodkar i livmoren også utvide og øke i løpet av svangerskapet.