Hjem >> Sykdommer og betingelser >> Hva skjer med hormoner under PMS?

Hva skjer med hormoner under PMS?

Premenstruelt syndrom (PMS) er vanligvis forårsaket av varierende hormoner rett før menstruasjon. Mer spesifikt, overflødig østrogen i lutealfasen er ofte skylden for de ulike symptomer som mange kvinner får i løpet av PMS. Når således østrogen ikke avtar i respons til økende nivåer av progesteron, symptomer som ømme bryster og humørsvingninger kan oppstå. Mens det finnes forskjellige medikamenter som er tilgjengelige for å behandle symptomene på PMS, er det ingen medikament tilgjengelig for å balansere hormoner, noe som ofte medfører at premenstruelt syndrom ikke kan forhindres.

Hva skjer med hormoner under PMS er ofte lettere å forstå når de ulike fasene i syklusen er forklart. Den første dag i perioden begynner den follikulære fase, i løpet av hvilken østrogen er den dominerende hormon. Det ender etter ca to uker, som kulminerte i eggløsning, noe som er typisk når egget løsner fra eggstokken. Når eggløsningen har gått, lutealfasen begynner, er noe som vanligvis dominert av progesteron. Hos kvinner med særlig ekstreme premenstruelle syndrom symptomer, er østrogen en av de rådende hormoner under PMS, selv i løpet av tiden som det er ment å redusere for å gjøre plass for progesteron.
annonse

Dermed er ubalanse av hormoner under PMS ofte skylden for de ulike symptomer som mange kvinner regelmessig får. En av de vanligste tegnene på premenstruelt syndrom inkluderer humørsvingninger, noe mange kvinner til å føle seg deprimert eller irritabel uten noen spesiell grunn. Mange kvinner føler også utslitt, men kan ha problemer med å sove. Selvfølgelig er det noen fysiske endringer, så vel som oppblåsthet, kviser, og større bryster som føles sår. Hvor lang tid at kvinner opplever slike symptomer avhenger i stor grad av hvor lenge ubalansen av hormoner under PMS varer, noe som betyr at noen kvinner må tåle dem for mer enn en uke før menstruasjon, mens andre kan bare legge merke til dem for en dag eller to.

Det finnes medisiner på markedet som tar sikte på å avlaste noen av de vanligste symptomene, men de kan ikke helt kurere premenstruelt syndrom. Dette er fordi det er ingen sikker måte å balansere ut hormoner under PMS. I tillegg bør det bemerkes at symptomene har en tendens til å bli dårligere med tiden, noe som innebærer at unge kvinner som ikke opplever dem, kan begynne å merke dem som de blir eldre. Den gode nyheten er at den eneste måten å fortelle at hormonene ikke er balansert gjennom tegn på PMS, som er grunnen til at de fleste kvinner er fornøyd med å bare behandle symptomene.