Hjem >> Sykdommer og betingelser >> Hva skjer med egglederne under graviditet?

Hva skjer med egglederne under graviditet?

Et diagram over det kvinnelige reproduktive systemet, inkludert egglederne.

Egglederne er et sett med to smale rør som utgjør en stor del av det kvinnelige reproduktive systemet. Når en kvinnes eggstokker produserer et egg hver måned, egglederne fungerer som et reisemiddel for egget å bevege seg fra eggstokkene, slik at det potensielt kan bli befruktet med sæd. Hvis et egg ikke blir befruktet, egglederne fungerer som et lagringsområde for egget til det degenererer. For et egg som er befruktet, hva skjer med egglederne under graviditet, spesielt i begynnelsen, kan bety forskjellen mellom en vellykket graviditet på full sikt eller en som kan forårsake fare for mor og embryo.


Kroppen gjennomgår mange endringer under graviditeten.

En av de første tingene som skjer med egglederne under graviditet er at den konverterer til et lagringsområde for det befruktede egget i omtrent tre dager. I løpet av disse tre dagene, det befruktede egget begynner å formere seg til mange forskjellige celler. Egglederne passerer deretter det befruktede egget til livmoren, hvor egget deretter kan feste seg til endometrium, eller livmorens indre foring. Når det befruktede egget passerer gjennom egglederne og festes til livmoren, graviditet kan begynne å finne sted og egget kan begynne å utvikle seg til et foster.


En ektopisk graviditet kan ha en rekke årsaker, de fleste som har en tendens til å ha å gjøre med en eller annen type tidligere skade på egglederne.

Selv om store endringer ikke pleier å skje med egglederne under graviditet, hvis det befruktede egget ikke beveger seg ordentlig gjennom egglederne og i stedet forblir i et av rørene, det kalles en ektopisk graviditet. Siden egglederne ikke er ment å spille en viktig rolle under graviditet eller holde et embryo eller et foster som utvikler seg, en ektopisk graviditet kan ikke fullføres til termin. I tillegg til at det befruktede egget ikke kan resultere i fødsel av et barn, det kan også være farlig eller potensielt livstruende for moren. Egglederen med embryoet risikerer å gå i stykker og kan forårsake ukontrollabel blødning som krever legehjelp.


En infeksjon som infiserer egglederne kan gjøre en kvinne mer sannsynlig å ha en ektopisk graviditet i fremtiden.

En ektopisk graviditet kan ha en rekke årsaker, de fleste har en tendens til å ha å gjøre med en eller annen type tidligere skade på egglederne. En infeksjon som påvirket egglederne kan gjøre en kvinne mer sannsynlig å ha en ektopisk graviditet i fremtiden. Arrvev eller annen skade på rørene fra kirurgi kan også øke sannsynligheten for at egglederne ikke fungerer som de skal under graviditet. Abnormiteter i egglederne som fødselsskader eller på grunn av vekst på rørene kan også bidra til ektopiske graviditeter.