Hjem >> Sykdommer og betingelser >> Hva skjer med blodsukkeret under svangerskapet?

Hva skjer med blodsukkeret under svangerskapet?

En kvinnes blod sukker er ofte høyere enn normalt under svangerskapet, spesielt i første og tredje trimester. Nesten 5% av gravide kvinner ikke gjør den nødvendige mengden insulin som trengs for å behandle overskytende glukose kroppen sin skaper, fører til graviditet-induced eller svangerskapsdiabetes. Dette kan føre til helseproblemer for både mor og baby; som et resultat, er det svært vanlig å teste en kvinnes blod sukker under svangerskapet. I noen tilfeller kan en kvinnes blodsukkeret blir for lavt, spesielt hvis hun opplever alvorlig morgenkvalme.

Morkaken skaper hormoner som kan begrense mengden av insulin en kvinnes kropp kan bruke og forårsaker en økning i blod sukker. Dette skjer vanligvis i første trimester, når hormonendringer skjer plutselig, og kan fortsette å bli verre som fosteret vokser. Svangerskapsdiabetes er ofte diagnostisert mellom 24. og 28. svangerskapsuke. Bukspyttkjertelen, det organ som har ansvar for insulin produksjon, behov for å gjøre så mye som tre ganger mer insulin under graviditet enn det gjør når en kvinne er ikke gravid. Hvis insulinproduksjonen ikke klarer å holde opp, kan en kvinnes blodsukkeret bli farlig høy.
Ad

Mens de fleste gravide kvinner har en liten uptick i blodsukkeret, er det vanligvis innenfor et akseptabelt område. En liten prosentandel av kvinner blir intolerante til glukose, sukker som finnes i blodet, og oppleve svangerskapsdiabetes. Disse kvinnene har vanligvis å spise en bestemt diett, trene regelmessig, gjennomgå rutine blodsukker testing, og de kan kreve insulin under svangerskapet. I de fleste tilfeller, problemet stopper kort tid etter fødselen, men i svært sjeldne tilfeller kan svangerskapsdiabetes utvikle seg til vanlig diabetes.

Denne økningen i blodsukker under svangerskapet kan føre til at noen helseproblemer for kvinnen, men er vanligvis ikke livstruende. Tåkesyn, sterk tørste eller vannlating, og vekttap er den vanligste. Den største bekymringen er helsen til fosteret, siden høyt blodsukker kan føre til fødselsskader, spontanaborter tidlig i svangerskapet, problemer med levering, og øker risikoen for dødfødsel. Da forblir ubehandlet, kan barnet ha lavt blodsukker en gang født, noe som kan sette hans eller hennes liv i fare hvis ubehandlet.

En kvinnes blod sukker er ofte testet med urinprøver og en glukosetoleransetest i løpet av andre trimester. Hvis resultatene fra disse testene kommer tilbake unormal, vil en kvinne sannsynlig må ta en tre timers glukosetest for å avgjøre om svangerskapsdiabetes er en risiko. Spise godt under svangerskapet og trene regelmessig kan sterkt redusere sjansene for å utvikle dette problemet.

I sjeldne tilfeller, en kvinnes blodsukkeret kan bli for lavt. Dette skjer typisk når en kvinne ikke spiser nok eller har problemer med å holde maten ned, noe som er vanlig i første trimester. Å spise små, lette måltider flere ganger om dagen kan ofte løse problemet. I sjeldne tilfeller kan en kvinne med lavt blodsukker under svangerskapet krever sykehusinnleggelse.