Hjem >> eldre helse >> Vanskelig atferd hos eldre voksne:Hva du skal se etter og hvordan du kan hjelpe

Vanskelig atferd hos eldre voksne:Hva du skal se etter og hvordan du kan hjelpe

Hvis din kjære har begynt å vise utfordrende nye atferd som sinne, mistanke eller tilbaketrekking, det er sannsynligvis en grunn bak det. Sjef blant dem:Når vi blir eldre, kroppen og hjernen vår begynner å operere i et roligere tempo.

"Synapsene våre er tregere, reaksjonene våre er tregere og behandlingen kan bremse litt, Sier Teepa Snow, ergoterapeut med 40 års erfaring, i tillegg til familiepleieopplevelse. Snow spesialiserer seg på å trene og støtte personer med demens og deres omsorgspersoner.

Snow sier denne nedgangen, sammen med andre endringer, skal skje gradvis, bemerker, "Du bør ikke se store endringer i evnen raskt, fordi det signaliserer noe annet og ikke er den normale aldringsprosessen. ”

Her, hvorfor ny vanskelig atferd kan oppstå, hvordan de ser ut og hvordan du best kan håndtere dem, ifølge Snow og andre eksperter.

Hvorfor ny atferd kan dukke opp

Snø fraråder omsorgspersoner å hoppe til konklusjoner om at ny eller vanskelig atferd signaliserer demens, siden årsakene varierer og kan behandles.

Sakker farten. Etter hvert som behandling og tenkning bremser, eldre kan bli frustrert hvis deres evner reduseres eller de ikke kan gjøre ting så raskt som de pleide.

Livets overganger. Store livshendelser, som å miste en ektefelle, å flytte inn på et eldreomsorg eller kreve omsorgsperson kan utløse vanskelig atferd, sier Dr. Nancy Schoenborn, lektor i geriatrisk medisin og gerontologi ved Johns Hopkins University School of Medicine. Dette kan skje hvis den eldre har problemer med å tilpasse seg følelsesmessig eller til og med opplever betydelige endringer i de daglige rutinene, legger hun til.

Humørsykdommer. Symptomer på depresjon eller angst kan etterligne symptomer på tidlig demens, Schoenborn sier. Snow legger til at normal sorg kan bli til depresjon hos noen eldre. Andre eldre kan utvikle angst når livet endrer seg, Snow sier, som kan ødelegge funksjonen og få noen til å føle seg sårbare og irritable. Mens medisiner kan hjelpe, Snø oppfordrer livsstilsendringer som aktivitet, engasjement og prat.

Helsetilstander. En senior som er blitt treg, sløv og gretten kan ganske enkelt lide av dårlig skjoldbruskkjertelfunksjon, Snow sier, som lett adresseres med medisiner. En underliggende medisinsk tilstand kan være kilden til - eller en medvirkende årsak til - atferdsendringer.

Reaksjoner på medisiner. Når vi blir eldre, kroppen vår tar lengre tid å behandle medisiner, Snow sier, så vår normale dose kan bli risikabel eller forårsake flere bivirkninger. For eksempel, Snow sier, antihistaminer i Benadryl eller Tylenol PM kan skape mer tåke neste dag hos eldre, som feilaktig kan tolkes som kognitiv tilbakegang. Hun sier noen intetanende medisiner, som de som behandler inkontinens, kan forårsake bivirkninger med alderen, så be seniorens lege eller apotek om å gjennomgå medisinene sine for å se om noe bør justeres.

Kognitiv tilbakegang. Begynnelsen av demens eller Azheimers sykdom kan fremkalle vanskelig ny atferd, sier Monica Moreno, senior direktør for omsorg og støtte ved Alzheimers forening. Tidlige tegn kan omfatte irritabilitet, angst eller depresjon, Moreno sier, men etter hvert som sykdommen utvikler seg, atferd kan virkelig begynne å utfordre og bekymre omsorgspersoner. Dette kan omfatte sinne og aggresjon, opphisselse, fysiske eller verbale utbrudd, rastløshet, generell emosjonell nød og hallusinasjoner eller vrangforestillinger.

For å finne ut hva som ligger bak din kjære atferd, Schoenborn anbefaler å ta dem til fastlegen. "For denne typen bekymringer, som leger, Vi stoler virkelig på at omsorgspersonene tar det opp siden

kan si at alt er bra, og de kan være ganske dyktige til å skjule ting i de tidligere stadiene, ”Forklarer hun.

Vanskelig oppførsel du kan støte på

"Det er vanlig å oppleve noen problemer med minne, tenkning og oppførsel når vi blir eldre, Sier Moreno. "Derimot, når endringer begynner å forstyrre dagliglivet, Det kan være et tegn på noe mer alvorlig. ” Dette er noen av de vanligste vanskelige atferdene å være klar over, sammen med hvordan du håndterer dem, avhengig av årsaken:

Sinne

Hva det ser ut som: Den eldre kan vise sinte utbrudd, aggresjon og irritasjon, og de kan rette emosjonelle overgrep mot omsorgspersonen.

"Når vi senker farten og en yngre person prøver å støtte eller hjelpe oss, vi kan komme til å bli sta, ornery eller resistent, ”Forklarer Snow. Hvis senior føler seg forhastet eller overveldet, de kan slå ut noe som høres sint ut. Men Snow sier at de faktisk bare får for mye, for fort, og en beskyttende del av hjernen deres har satt på bremsene.

"Noen atferd kan utløses av relativt små hendelser - personen kan være ubehagelig, forvirret, engstelig eller har et biologisk behov som å være sulten, tørst eller å måtte bruke badet. ”

- MONICA MORENO, SENIOR Direktør for omsorg og støtte, ALZHEIMERS FORENING

Sinne og aggresjon kan også manifestere seg hos demens eller Alzheimers pasienter når noe plager dem og hjernen deres ikke klarer å kommunisere det, Sier Moreno. "Noen atferd kan utløses av relativt små hendelser - personen kan være ubehagelig, forvirret, engstelig eller har et biologisk behov som å være sulten, tørst eller å måtte bruke badet, ”Forklarer hun.

Slik håndterer du det: Hos voksne som tar lengre tid å behandle ting, nøkkelen er tålmodighet og fleksibilitet, Snow sier, og huske at hjernen deres blir lettere overveldet. Å få inn en nøytral omsorgsperson kan også hjelpe siden emosjonell bagasje blir overdrevet i disse situasjonene, Snø notater.

Schoenborn legger til at det også er nyttig å godta at senior ikke lenger kan gjøre visse ting, og at familiemedlemmer skal overta oppgaver som har blitt for mye for dem. For eksempel, administrere medisin, betale regninger eller handle dagligvarer.

Når sinne eller aggresjon dukker opp hos demens og Alzhimers pasienter, Moreno sier det er viktig å ivareta individets underliggende følelser eller fysiske behov. "Noen ganger kan det være så enkelt å adressere atferden som å endre miljøet, beroligende personen gjennom samtale eller bare holder hånden, ”Forklarer Moreno.

Mistanke eller paranoia

Hva det ser ut som: Noen eldre, spesielt de som opplever kognitiv tilbakegang, kan bli mistenksom, paranoid eller anklagende.

Hvis de begynner å glemme ting eller feilplasserer vanlige ting - spesielt hvis de har en viss bevissthet, burde de ha visst hvor det var - kan de klandre andre, Schoenborn sier. "Det kan komme ut som angst, men det kan noen ganger være anklagende, ”Forklarer hun. “Jeg har hatt pasienter som beskylder omsorgspersonen for å flytte ting; de prøver å rasjonalisere det og finne forklaringer, siden det er mindre skummelt å tro at det er andres skyld. ”

I mer ekstreme tilfeller, Snow sier, noen typer demens kan forårsake hallusinasjoner eller vrangforestillinger som kan manifestere seg som paranoia, som å tro at ektefellen egentlig ikke er ektefellen.

Slik håndterer du det: "Jeg ser at omsorgspersoner virkelig gjør vondt over at de bruker all denne tid og krefter på å ta vare på denne personen, og de blir anklaget og skreket mot, ”Sier Schoenborn. Hun foreslår at omsorgspersoner innser at det er sykdommen som snakker, ikke deres kjære, og streber etter å ikke ta det personlig.

Med demens, Snow sier at sykdommen skader prefrontal cortex hos omtrent halvparten av pasientene. "Dette er den delen av hjernen vår som styrer beslutningstaking, sekvensering, kognitiv tenkning og nå logisk, rasjonelle konklusjoner, " hun sier. Dette betyr at den eldre ikke nødvendigvis benekter sin tilstand eller nekter å lytte til deg, men hjernen deres mister evnen til å være selvbevisst og tenke logisk. Med ufarlig forvirring eller vrangforestillinger, det er noen ganger lettest å rulle med det i stedet for å prøve å resonnere med dem, Snow forklarer.

Frykt

Hva det ser ut som: Noen eldre eldre begynner å bli redde for nye steder og opplevelser, nye mennesker eller å være alene, Schoenborn sier.

Snow sier at demens også kan forårsake generell frykt for andre mennesker, spesielt hvis det virker som om andre vet ting de ikke vet. Eldre som alltid har vært smarte og selvsikre, kan også bli redde hvis de innser at de er i kognitiv tilbakegang og ikke vil bli funnet ut, Snø legger til.

Slik håndterer du det: Omsorgspersoner gjør ofte feilen med å påpeke hva personen mangler eller skyver det i ansiktet, tenker at det vil fikse det, Snow forklarer. "Dette kan forårsake en dyp, kraftig følelsesmessig reaksjon fra en del av hjernen som kalles amygdala, som er trusselsenteret, " hun sier. "Det gir personen som opplever dette en følelse av at du truer dem og deres selvbilde."

Si at din kjære insisterer på at de trenger å få kontanter i banken. Snow anbefaler å unngå å si, "Vi gikk til banken i går, og du tok ut $ 100, husker du ikke ?! " som kan skape frykt, forvirring eller sinne.

I stedet, prøve, "Hmm, fortelle deg hva, vil du sjekke inn lommeboken din først, fordi jeg trodde du hadde noen der inne? " Eller, hvis en kjær nekter å ta på seg rene klær, i stedet for å kreve at de endrer seg, Snø antyder, "Hei, Jeg elsker deg virkelig i den gule skjorten, vil du være villig til å ta den på for meg? " Personer med demens tar opp tonen, Snow sier, og de er mer lydhøre for støtte enn å bli sjefert.

Uttak

"I den grad senior kan gjøre noe han eller hun fortsatt liker, holde dem som engasjerte på toppen av sin evne, fysisk så vel som sosialt. "

- DR. NANCY SCHOENBORN, JOHNS HOPKINS UNIVERSITY SCHOOL OF MEDICINE

Hva det ser ut som: Seniorer kan begynne å trekke seg og koble fra sosialt. Dette kan indikere klinisk depresjon, Schoenborn sier, selv om det kan skje hvis noen begynner å lide av kognitiv tilbakegang.

"Kanskje de finner ut at de ikke lenger er i stand til å spille spill de pleide å spille, " hun sier. "Eller de pleide å delta i en sosial gruppe, men nå kan de ikke føre en samtale eller huske andre folks navn, så de er flau og slutter å gå på noen aktiviteter. "

Hvordan håndtere det :Omsorgspersoner bør finne nye måter å holde den eldre voksne i omsorgen aktiv. "I den grad [senior] kan gjøre noe han eller hun fortsatt liker, holde dem som engasjerte på toppen av sin evne, fysisk så vel som sosialt, ”Anbefaler Schoenborn. "Ta turer med dem, sørg for at de ikke blir hjemme hele dagen, gå og hør på musikk eller hva de liker å gjøre. ”

Flere måter du kan takle mens du tar vare på en eldre voksen

Eksperter sier at disse strategiene også kan hjelpe til med å håndtere et bredt spekter av vanskelige senioratferd.

Få hjelp

Atferdsproblemer kan sette følelsesmessig belastning på omsorgspersonen og parets forhold. Å bringe inn en nøytral, profesjonell omsorgsperson kan redusere konflikter og utbrudd-og tilby omsorgspersonen en sårt tiltrengt pause, Snø sier. Hvis det ikke er mulig, finne en ressurs du kan slå til for å få støtte. Graden er ikke like viktig som kunnskap og erfaring, Snow sier, så dette kan være en geriatrisk omsorgsleder, ergoterapeut, gerontologisk lege eller sykepleier eller sertifisert sykepleierassistent (CNA).

Reduser konflikt

Når noen med hukommelsesproblemer sier noe feil, ikke krangle om fakta eller bli konfronterende, Moreno oppfordrer. "For eksempel, hvis en person uttrykker et ønske om å besøke en forelder som døde for mange år siden, ikke påpek at forelder er død, ”Forklarer hun. "I stedet, si, ‘Moren din er en fantastisk person, Jeg vil gjerne se henne også. ’”

Omdiriger oppmerksomheten

Eldre som opplever kognitiv tilbakegang kan sette seg fast i sirkler og trenger hjelp til å forstyrre gjentagende tanker og atferd. Snø foreslår omdirigering ved å utbryte, "Hei, bare et sekund, Jeg vil spørre deg om noe!" med entusiasme og deretter en lang pause. Det fanger oppmerksomhet og hjelper dem å skifte gir. Eller hvis de fortsetter å spørre hva som er til middag, hun sier, prøv å svare, "Vel hei, før vi snakker om det, la oss se om vi kan hente ting i gården! " Snow sier at dette bidrar til å endre miljøet, gi din kjære noe nytt å se på eller tenke på.

Å takle plagsom ny atferd kan være en av de vanskeligste delene av å fungere som familieomsorgsperson. Men ved å se nærmere på årsaken til atferden, og ta skritt for å behandle eller håndtere dem, både du - og din kjære - vil bli mye sunnere og lykkeligere.