Hjem >> helse >> Hvordan behandles en aneurysmal bencyste?

Hvordan behandles en aneurysmal bencyste?

En aneurysmal bencyste er en sjelden, ikke-kreftsvulst som finnes hos mindre enn 1 av 100 000 barn og ungdom per år. Det behandles med en rekke kirurgiske og ikke-kirurgiske tiltak.

En aneurysmal bencyste (ABC) er en bensvulst som ikke er kreft (unormal vekst) som finnes hos mindre enn 1 av 100 000 barn og ungdom per år. Flertallet av ABC-er er væskefylte cyster, eller blodfylte sekker, noe som gjør dem skjøre og med fare for brudd. Hvordan man behandler en aneurysmal bencyste avhenger av symptomene og omstendighetene i hvert enkelt tilfelle.

Hva er en aneurysmal bencyste?

En aneurysmal bencyste er en destruktiv beinsvulst, eller en væske- eller blodfylt sekk. 70 % av aneurismebeincyster forekommer hos personer som ikke har andre sykdommer. De andre 30 % forekommer hos personer som allerede har andre beinlesjoner (organ- eller vevsskade) eller svulster.

Barn eller ungdom har størst sannsynlighet for å utvikle aneurismebeincyster, og de er litt mer sannsynlige hos jenter enn hos gutter. Symptomene på aneurismebeincyster kan omfatte:

 • Smerte i det berørte beinet
 • Stivhet rundt beinet
 • Deformitet rundt beincysten
 • Redusert bevegelsesområde
 • Hevelse i området rundt beinet

Diagnose for en aneurysmal bencyste

Bare en autorisert helsepersonell kan diagnostisere en aneurysmal bencyste. For å få en diagnose, må du planlegge en fysisk undersøkelse for barnet ditt. De vil gjennomgå flere forskjellige tester, inkludert:

 • Røntgen, som lager bilder av beinet
 • Magnetisk resonansavbildning (MRI), som bruker en datamaskin, store magneter og radiofrekvenser for å generere bilder av muskler, organer og bløtvev inne i kroppen
 • Computed tomography (CT)-skanning, som bruker en datamaskin og røntgenstråler for å se på bein
 • EOS-teknologi, skaper 3D-bilder tatt mens barnet står oppreist eller står
 • Angiografi, eller en røntgenprøve som ser på organer og blodårer
 • Nålebiopsi, hvor legen setter en liten nål inn i kroppen for å samle et stykke vev. Vevet går deretter til laboratoriet for å bli analysert for eventuelle abnormiteter.

En helsepersonell vil bruke disse testene for å bedre forstå størrelsen og plasseringen til den aneurismemale bencysten. De vil også kunne bestemme de beste behandlingsalternativene for barnet ditt.

Behandlinger for en aneurysmal bencyste

Det finnes en rekke behandlinger tilgjengelig for aneurismebeincyster. Noen barn kan trenge én behandling, og andre barn kan trenge en kombinasjon av behandlinger. Legen din kan hjelpe deg med å bestemme den beste handlingen du bør ta.

Intrallesional curettage

Hvis barnet ditt har en aneurysmal bencyste, kan legen fullføre en prosedyre der de skraper ut beinet for å fjerne svulsten og cysteslimhinnen.

Intraoperative adjuvanser

Dette involverer en medisinsk prosedyre der legen bruker flytende nitrogen, kjemikalier eller kauterisering (brenning av svulsten) for å fjerne mikroskopiske tumorceller.

Beintransplantasjon

Et kirurgisk inngrep der en lege erstatter manglende bein med kunstig materiale eller et kadaverbeintransplantat fra en avdød donor.

Skleroterapi

Et ikke-kirurgisk alternativ der legen injiserer kjemikalier i cysten for å lage arrvev. Arret heler til slutt og stivner til bein, og helbreder cysten.

Kryoterapi

En medisinsk prosedyre hvor legen fryser cysten. Noen ganger foregår kryoterapi i tillegg til curettage og beintransplantasjon.

Avhengig av plasseringen og størrelsen på den fjernede aneurismebeincysten, kan barnet ditt være i stand til å gå hjem samme dag som operasjonen eller dagen etter.

Oppfølging

Fordi aneurismebeincyster kan oppstå igjen, er det viktig at barnet ditt oppsøker legen for oppfølgingsbesøk. Avtaler finner vanligvis sted én til to uker etter operasjonen, deretter hver tredje til fjerde måned i en periode på to år.

Under oppfølgingsbesøk vil legen overvåke barnets helse, vurdere stedet for den fjernede aneurismebeincysten og sørge for at det ikke er gjentakelse. En aneurysmal bencyste vil vanligvis ikke komme tilbake mer enn to år etter operasjonen.

Mulige komplikasjoner og bivirkninger

Noen få mulige komplikasjoner og bivirkninger relatert til operasjonen av en aneurysmal bencyste inkluderer:

 • Betydende blodtap under operasjonen på grunn av unormale blodårer som kan være involvert
 • Risiko for skade på områder i nærheten av den aneurismale bencysten, for eksempel nerveskade eller benbrudd
 • Risiko for tilbakevending av aneurismebencysten, noe som kan skje omtrent 20 % av tiden med behandling

Leger gjør alt de kan for å minimere risikoen eller sjansen for at den aneurismemale bencysten kommer tilbake. De kan anbefale resepter for smertebehandling og instruksjoner for å holde området rundt svulsten rent. Ulike prosedyrer har forskjellige bivirkninger. Rådfør deg med helsepersonell om mulige komplikasjoner eller bekymringer du kan ha angående aneurismebeincyster.