Hjem >> Sykdommer og betingelser >> Hva er kronisk svimmelhet?

Hva er kronisk svimmelhet?

Et blodtrykksfall kan forårsake svimmelhet.

Kronisk svimmelhet er en medisinsk tilstand der en person opplever svimmelhet, vanligvis sammen med tap av balanse og visuell desorientering, på tilbakevendende eller konstant basis. De fleste opplever isolerte øyeblikk med uforklarlig svimmelhet fra tid til annen, men problemet blir vanligvis ikke vurdert kronisk med mindre det skjer veldig ofte, normalt til det punktet der det forstyrrer livet eller andre daglige aktiviteter. Det kan være en rekke årsaker, men tilstanden er kanskje oftest forbundet med migrenehodepine og ubalanser i det indre øret. Behandler disse problemer vil normalt ta for seg svimmelheten som en selvfølge. I andre tilfeller kan symptomene indikere problemer med blodstrømmen, negative reaksjoner eller allergi mot medisiner, eller psykiske problemer som akutt angst. Personer som er bekymret for symptomene sine, rådes vanligvis til å få en medisinsk mening og vurdering. Tester og skjermer er ofte den eneste måten å få en nøyaktig diagnose, som igjen vanligvis er den beste veien til effektiv behandling og kur.


Skille mellom sporadiske og kroniske problemer

Medisiner kan ofte forårsake konstant svimmelhet.

Svimmelhet er vanligvis beskrevet som en følelse av å snurre, plutselig tap av balanse, og problemer med å fokusere øynene på stasjonære gjenstander. Mange forbinder også mild kvalme med tilstanden. Det regnes vanligvis som normalt for ellers friske individer å føle seg svimmel av og til, spesielt hvis du raskt endrer posisjon, som å stå raskt, eller når du flytter, som i en bil, båt, eller fly. Problemet blir bare kronisk når det kommer og går konstant, og vanligvis også når hendelser ikke er knyttet til noe definitivt. Personer som lider av kronisk svimmelhet opplever ofte anfall av desorientering når de sitter helt stille, og episoder kan komme og gå uten forvarsel.


Forholdet til migrene Hodepine

Hvile kan bidra til å lindre svimmelhet.

Kronisk svimmelhet følger ofte med migrene. Det antas at migrene oppstår når blodstrømmen til hjernen reduseres, en tilstand som kalles vertebrobasilar insuffisiens. Kroniske migrenelidere kan også oppleve svekkende smerter og gjenværende svimmelhet.


Problemer med indre øre

Problemer i det indre øret er også ofte knyttet til svimmelhet. Denne klassen av problemer gir ofte en følelse av å snurre eller snu. Pasienter kan oppleve balanseproblemer og problemer når de møter bevegelsesstimuli. Når visse celler i det indre øret som oppdager bevegelse endrer posisjon, falske signaler sendes til hjernen, forårsaker følelser av å snurre, tap av balanse, og generell svimmelhet. Dette kan skyldes skade på det indre øret eller sykdom.


Problemer med blodstrømmen

Kronisk svimmelhet kan føre til fall og skade.

Flere enkle problemer kan forårsake uklarhet, som allergi eller reaksjoner på medisiner, som kan resultere i svimmelhet knyttet til ubalanse i blodet. Overdreven blødning på grunn av skade eller traumer kan også føre til svimmelhet eller tretthet. Noen ganger er blødningskilden åpenbar, for eksempel tilfellet med et ulykkesoffer eller en kvinne som opplever ekstremt kraftig menstruasjonsblødning. Andre ganger, indre blødninger kan forekomme som i utgangspunktet kan gå ubemerket hen, med ørhet som det eneste åpenbare symptomet.


Et mylder av blodstrømstilstander kan også forårsake svimmelhet som når kroniske nivåer. For eksempel, en unormal hjerterytme kan forårsake ikke bare svimmelhet, men også besvimelse. Svulster i øret eller hjernen kan også føre til svimmelhet. Problemer med blodsirkulasjonen kan også være en skyldig og kan være et advarselsskilt for mer alvorlige problemer, for eksempel et forestående slag eller forbigående iskemisk angrep (TIA).

Angst

Noen studier har også antydet en sammenheng mellom angst og tilbakevendende svimmelhet. En studie utført av Dr. Jeffrey P. Staab mellom 1998 og 2004 av amerikanske pasienter mellom 15 og 89 år som lider av tilbakevendende svimmelhet, viste årsakene til en felleshet. Angstlidelser var tilstede i 60% av tilfellene, og 38% av pasientenes symptomer skyldes tilstander som påvirker sentralnervesystemet, som migrene hodepine eller hjerneskader. En tredjedel av tilfellene i studien var knyttet til angstlidelser, og to tredjedeler av pasientene opplevde svimmelhet som følge av en medisinsk tilstand.


Får hjelp

På grunn av det store utvalget av mulige årsaker til kronisk svimmelhet, pasienter som opplever symptomer, bør kontakte lege for å utelukke potensielt farlige medisinske tilstander. I tillegg tap av balanse som følger med svimmelhet kan føre til fall som kan forårsake skade, og noen tilstander som gir svimmelhet kan vise seg å være dødelige hvis de ikke behandles.