Hjem >> Sykdommer og betingelser >> Hva er kronisk mononukleose?

Hva er kronisk mononukleose?

Kronisk mononukleose er en Epstein-Barr virus infeksjon som fortsatt er aktiv i mer enn seks måneder. I løpet av denne perioden, kan pasienten føle deg trøtt, feber, og svak. Det løser vanligvis etter flere måneder, selv om noen tilfeller kan vare i mange år. Evaluering av pasienter diagnostisert med kronisk mononukleose viser at noen faktisk har andre forhold. Det er viktig å få en grundig evaluering når det er mistanke om denne diagnosen, for å bekrefte det, og finne ut om den anbefalte behandlingen er hensiktsmessig.

Epstein-Barr-viruset er ganske vanlig, og mange mennesker blir utsatt for det tidlig i barndommen. Noen mennesker utvikler mononukleose i tenårene hvis de ikke har hatt infeksjonen tidligere i livet. Pasienter bære viruset med dem, og kan oppleve periodiske tilbakefall når deres immunforsvar er lav eller de er stresset. I sjeldne tilfeller, forblir viruset aktiv i seks måneder eller mer, forårsaker vedvarende symptomer, heller enn å gå latent etter å ha forårsaket den første infeksjonen.

Pasienter med kronisk mononukleose kan ha alle symptomene på en aktiv infeksjon, inkludert sår hals, hoste, og ekstrem trøtthet. Feberen kan gjøre det vanskelig å konsentrere seg eller utføre oppgaver, mens svakhet og tretthet kan begrense pasientens aktivitetsnivå. Behandlinger kan inkludere smerte ledelse medisiner, betennelsesdempende medikamenter, og hvile for å hjelpe pasienten gjenopprette. Noen mennesker trenger å ta fri fra jobb eller skole fordi de har problemer med å holde seg våken gjennom dagen eller ikke kan gjøre sitt arbeid effektivt.
Ad

I tilfeller der en pasient kan ha kronisk mononukleose, kan en lab test bekrefte tilstedeværelse av en aktiv Epstein-Barr-infeksjon. Hvis denne infeksjonen ikke er til stede, har pasienten en annen tilstand. En mulig årsak til symptomene er kronisk utmattelsessyndrom (CFS). Tilfeller av CFS kan ligne på kronisk mononukleose i starten; pasienten opplever influensalignende symptomer, føles veldig uvel, og utvikler intens tretthet som vedvarer til tross for hvile og behandling.

Andre forhold kan også forårsake symptomer som feber og trøtthet. Når det ikke er tilstedeværelse av Epstein-Barr infeksjon, kan legen be om noen ekstra tester for å utelukke andre alternativer før man vurderer CFS. Pasienten kan ha leukemi, for eksempel, som noen ganger begynner med ekstrem tretthet og feber. Testing kan fastslå den spesifikke årsaken til symptomene, som kan ha en betydelig innvirkning på behandlingsanbefalinger. Pasienter bør sørge for å diskutere sine symptomer i detalj, selv om problemene ikke vises spesielt relatert, fordi de kan gi viktige ledetråder for legen.