Hjem >> Sykdommer og betingelser >> Hva er kronisk glomerulonefrit?

Hva er kronisk glomerulonefrit?

En røntgenstråle brukes ofte til å bekrefte diagnosen kronisk glomerulonefrit.

Kronisk glomerulonefrit forårsaker ødeleggelse av glomeruli i nyrene. Hver glomerulus består av blodkar som filtrerer blodet og bidrar til å produsere urin, slik at de blir dysfunksjonelle, nyrene begynner å ha problemer med blodfiltrering. Dette kan føre til første symptomer, som små mengder blod i urinen. Noen tilfeller løser seg uten behandling, men for mange, behandling er nødvendig for å opprettholde livet.


Kronisk glomerulonefrit diagnostiseres ofte gjennom urinalyse.

Mange ganger, årsakene til kronisk glomerulonefrit er ikke lett å identifisere. Enkelte sykdommer kan disponere en pasient for å utvikle denne tilstanden, inkludert autoimmune lidelser som sluttstadiet AID, lupus, og noen blodsukkersykdommer som diabetes. Hos omtrent 25% av menneskene, derimot, årsaken er ukjent, og de berørte har ikke tidligere hatt problemer med nyrehelsen.


Blodkar i nyrene kan bli betent, forstyrrer filtreringen av blodet.

Ofte, tilstanden diagnostiseres gjennom en urinalyse, som viser blod og protein i urinen. Siden det ofte forårsaker høyt blodtrykk, de med hypertensjon blir også vanligvis undersøkt for sykdommen. Ytterligere tester som kan bekrefte tilstanden er ultralyd i magen og nyrene, og røntgen av brystet. Pasienter beholder ofte væske, som kan vises i lungene. Noen medisinske fagfolk foretrekker også å gjøre en biopsi av nyrene, siden identifisering av årsak når det er mulig kan endre behandlingen.


Blod i urinen er et mulig symptom på kronisk glomerulonefrit.

Behandling for kronisk glomerulonefrit kan avhenge av årsak - hvis den kan identifiseres. En av de viktigste bekymringene er å kontrollere høyt blodtrykk, som er årsaken til sykdommen, kan også bidra til å forverre den. Lengre, høyt blodtrykk alene representerer større risiko for hjerneslag og må behandles. Normalt, hypertensjon behandles med en rekke blodtrykksmedisiner, og pasienter kan også trenge et salt- og væskebegrenset kosthold.


Nyredialyse er ofte nødvendig ved alvorlige tilfeller av kronisk glomerulonefrit.

I alvorlige tilfeller, nyredialyse eller nyretransplantasjon er nødvendig for å hjelpe kroppen til å filtrere blodprodukter tilstrekkelig. Transplantasjon kan ofte stoppe sykdommen, men kan være vanskelig å få tak i. Hvis sykdommen er forårsaket av tilstander som AIDS, lupus, eller diabetes, en transplantasjon er kanskje ikke vellykket. Tilstanden kan også gjenta seg i den transplanterte nyren.


Hvor vellykket behandlingen er avhenger av i hvilken grad symptomene kan kontrolleres eller stoppes. Alvorlig skade på nyrene, kalt nefrotisk syndrom, kan være irreversibel. Når slike skader kan kontrolleres, pasienter kan komme seg godt. Selvfølgelig, utfallet av behandlingen avhenger også av årsak, og med sykdommer som AIDS, tilstanden har en tendens til å gradvis forverres.