Hjem >> Sykdommer og betingelser >> Hva er hemolytisk uremisk syndrom?

Hva er hemolytisk uremisk syndrom?

Personer med hemolytisk uremisk syndrom krever ofte blodoverføring.

Hemolytisk uremisk syndrom er en sjelden medisinsk tilstand som kan forårsake alvorlig nyresvikt, anemi, og farlig høyt blodtrykk. Tilstanden er nesten alltid et resultat av å spise mat som inneholder en spesiell stamme av Escherichia coli ( E coli ) bakterier. Hemolytisk uremisk syndrom rammer først og fremst barn under 15 år, hvis immunsystem ennå ikke er fullt utviklet og ikke er i stand til å kontrollere E coli infeksjoner. Personer over 15 år er mye mindre utsatt, selv om det er fullt mulig å lide av tilstanden i voksen alder. En person som opplever diaré, feber, magesmerter, og problemer med vannlating bør oppsøke lege umiddelbart for å teste E coli og anbefaler medisinske prosedyrer.


Nøddialyse kan være nødvendig for avansert hemolytisk uremisk syndrom.

De fleste tilfeller av hemolytisk uremisk syndrom oppstår når E coli infeksjoner blir ubehandlet i flere dager. Tråder av E coli bakterier i fordøyelseskanalen introduserer giftstoffer i blodet som forstyrrer funksjonen av røde blodlegemer, ødelegge blodplater, og til slutt infisere nyrene. Barn og voksne utsetter seg selv for risiko for å bli kontrahert E coli når de spiser underkokt kjøtt eller skitne råvarer. Personer som er direkte utsatt for menneskelig avføring er også utsatt for infeksjoner. Andre former for hemolytisk uremisk syndrom oppstår av og til ved inntak av andre typer matbårne bakterier eller sjeldne autoimmune lidelser.


Personer som har hemolytisk uremisk syndrom viser vanligvis en rekke forskjellige symptomer. Kronisk diaré, utmattelse, kvalme, og magesmerter er vanligvis de tidligste tegnene på E coli infeksjon, og kan eventuelt gå foran mer alvorlige nyreproblemer. Ekstrem tretthet, vanskelig eller redusert vannlating, uregelmessig blåmerke, neseblod, hevelse i lemmer, og blekhet er indikatorer på nyresvikt og mulig hemolytisk uremisk syndrom. Det er ekstremt viktig å besøke lege når du opplever noen eller alle disse symptomene, slik at en riktig diagnose kan stilles.


Leger kan diagnostisere tilstanden ved å spørre pasientene om symptomene deres og bestille blod- og urintester. Det er vanligvis nødvendig for en person med hemolytisk uremisk syndrom å gjennomgå en blodoverføring for å kvitte kroppen med giftstoffer og gjenopprette sunne blodplater og røde blodlegemer. Hvis akutt nyresvikt allerede er i gang, pasienten kan trenge nøddialyse for å stabilisere nyrefunksjonen og gjenopprette viktige næringsstoffer. I de alvorligste tilfellene, en nyretransplantasjon kan være nødvendig for å gi lindring. Når hemolytisk uremisk syndrom diagnostiseres og behandles med en gang, pasienten vil sannsynligvis begynne å føle seg bedre umiddelbart og nyte en fullstendig bedring om omtrent en uke.