Hjem >> Sykdommer og betingelser >> Hva er ekstrapyramidale bivirkninger?

Hva er ekstrapyramidale bivirkninger?

Ekstrapyramidale bivirkninger er vanligvis knyttet til antipsykotiske legemidler.

Ekstrapyramidale bivirkninger er bivirkninger knyttet til visse typer medisiner som undertrykker eller reduserer dopaminnivået. Disse bivirkningene er vanligvis forbundet med antipsykotiske legemidler, som delvis virker fordi de senker dopaminnivået. Det ble tidligere antatt at problemet med ekstrapyramidale bivirkninger var mest kjent hos de eldre eller typiske antipsykotiske medisinene, og at en rekke nyere atypiske legemidler reduserte risikoen for at disse symptomene utvikler seg. Økende bevis tyder på at atypiske antipsykotika har mange ekstrapyramidale bivirkninger, og disse oppleves regelmessig blant noen mennesker som må bruke disse legemidlene, inkludert personer med tilstander som schizofreni, bipolar lidelse og et økende antall mennesker som foreskriver atypiske antipsykotika mot resistent depresjon.


Ekstrapyramidale bivirkninger er knyttet til visse typer medisiner som reduserer dopaminnivået.

Typer ekstrapyramidale bivirkninger som kan oppstå hos ett individ er ikke lett å forutsi, og mange mennesker kan bruke antipsykotika i lange perioder uten symptomer. Over tid, risikoen for bivirkninger øker, men på en motstridende måte, noen mennesker utvikler symptomer på dopaminsuppresjon veldig tidlig i behandlingen. I de mest alvorlige scenariene, en person utvikler en tilstand som en ufrivillig bevegelsesforstyrrelse som ikke slutter med seponering av medisiner. De fleste ville oppdage at enten ved å bruke tilleggsmedisiner for å behandle bivirkningen, eller bytte til annen medisin vil føre til at symptomene opphører.


Forskning tyder på at personer som tar antipsykotika mot depresjon og bipolar lidelse opplever ekstrapyramidale bivirkninger.

Noen eksempler på ekstrapyramidale bivirkninger inkluderer bevegelsesforstyrrelser som dystoni, som resulterer i smertefulle eller ukontrollerbare muskelsammentrekninger som ofte kan være så alvorlige at de forvrider holdningen. Bradykinesi er en annen bivirkning, som bremser bevegelsen, eller folk kan lide av bradyfreni, noe som resulterer i mindre flytende evne til å tenke og muligens redusert kognisjon.


Akathisia skaper en følelse av indre rastløshet som gjør det vanskelig å delta i normale aktiviteter.

Andre forhold som utvikler seg er ting som spesielt sløret tale eller skjelvinger, som kan påvirke forskjellige deler av kroppen. Spesielt, tilstander som skjelvinger eller ufrivillige muskelbevegelser løser seg ikke alltid med seponering av medisin. Et ekstra symptom som kan forverre enhver psykisk lidelse kalles akatisi. Det skaper en følelse av dyp indre rastløshet som gjør det vanskelig å delta i noen normale aktiviteter, og det kan være enormt utfordrende å tåle. Personer som kommer seg etter psykisk lidelse håndterer vanligvis dette symptomet dårlig fordi det føles som en fortsettelse av psykisk sykdom.


Ekstrapyramidale bivirkninger kan inkludere skjelving som er signifikant nok til å forstyrre hverdagslige aktiviteter.

Med de nye atypiske antipsykotika som Abilify®, Geodon® og andre, det var håp om at ekstrapyramidale bivirkninger ville være færre, og noen ganger er de det. På den andre siden, en medisin som Abilify® har vært knyttet til ganske høy forekomst av tilstander som akatisi, utvikler seg ofte tidlig i behandlingen. Det disse bivirkningene uttrykker om visse medikamentelle behandlinger for psykiske lidelser er at det ennå ikke er oppnådd noen perfekt eller ideell behandling.


Det er ikke lett å forutsi hvilke typer ekstrapyramidale bivirkninger som kan oppstå hos ett individ.

De som søker medikamentell behandling, skal ha ros for å ha fått hjelp for tilstanden og fordi de risikerer de muligens vanskelige og alvorlige bivirkningene som kan oppstå. Risikoen for ekstrapyramidale bivirkninger tyder ikke på at folk har det bedre uten medisinbehandling. De indikerer at mennesker med visse sykdommer ville ha det bedre med mer effektive, tryggere legemidler.