Hjem >> Sykdommer og betingelser >> Hva er iskemisk optisk nevropati?

Hva er iskemisk optisk nevropati?

Optisk nevropati, en abnormitet i synsnerven, kan føre til synsproblemer.

Iskemisk optisk nevropati er en øyesykdom som oftest sees hos mennesker over 50 år. Den er preget av mild til alvorlig synstap som vanligvis er smertefri og verre på det ene øyet enn i det andre. Synsproblemer oppstår når synsnerven ikke får jevn tilførsel av nye, oksygenrikt blod på grunn av betennelse eller skade i nærliggende blodårer. Iskemisk optisk nevropati kan være et tegn på et veldig alvorlig underliggende helseproblem som kalles gigantisk cellearteritt, så det er viktig å besøke en lege ved de første tegnene på forverrede synsproblemer for å få en nøyaktig diagnose. De fleste pasienter er i stand til å gjenvinne minst noe av synet sitt med reseptbelagte legemidler.


Iskemisk optisk nevropati rammer oftest mennesker over 50 år.

De fleste tilfeller av iskemisk optisk nevropati er relatert til problemer med den fremre delen av synsnerven, delen nærmest øyet som også kalles optisk plate. Platen samler informasjon fra millioner av bittesmå nerveender i øyet og overfører signaler til hjernen. For å fungere skikkelig, det krever konstant tilførsel av oksygenrikt blod. Hvis blodårene som fører til platen er svake eller skadede, nerven blir mindre effektiv til å videresende signaler. Som et resultat, synsskarphet og lysoppfattelse reduseres.


Sløret syn og andre synsforstyrrelser kan være tegn på iskemisk optisk nevropati.

Årsaken til iskemisk optisk nevropati er ikke alltid klar. Mange pasienter har underliggende sykdommer som øker risikoen for problemer med blodkar og optisk skive, som diabetes, leddgikt, høyt kolesterol, høyt blodtrykk, og hjertesykdom. Problemer oppstår når blodsirkulasjonen til øyet er dårlig, fører til plutselig, kraftig fall i okulært blodtrykk og hevelse i optisk plate. Gigantisk cellearteritt er en sjelden, men alvorlig potensiell årsak som induserer blodkarbetennelse i hode og nakke, inkludert ømfintlige kar i øynene.


En øyelege kan utføre tester som kan diagnostisere iskemisk optisk nevropati.

De fleste tilfeller som ikke involverer arteritt er smertefrie. Synshemming har en tendens til å utvikle seg raskt, noen ganger på bare noen få dager eller timer. Noen mennesker våkner fra en natts søvn for å finne at de ikke kan se godt eller i det hele tatt ut av ett øye. Det er også vanlig at en person mister evnen til å oppdage subtile fargenyanser, dybde, og lysstyrke. Syn kan også bli veldig flekkete eller uklart. Hvis arteritt er tilstede, en person kan ha flere symptomer som feber, hode og nakke smerter, og tretthet.


En øyelege kan diagnostisere iskemisk optisk nevropati med en klinisk undersøkelse. Et spesialisert mikroskop brukes til å se optisk plate og omkringliggende blodkar for å lete etter tegn på betennelse. Hvis det oppdages et problem, blodprøver er nødvendig for å bekrefte eller utelukke arteritt. Behandlingsbeslutninger tas på grunnlag av de underliggende årsakene, når de kan oppdages.


Iskemisk optisk nevropati behandles vanligvis med orale eller injiserte steroider for å lindre akutt betennelse. Underliggende faktorer som diabetes eller høyt kolesterol behandles deretter med medisiner eller kirurgi. Arteritt kan kreve et veldig langt forløp av antiinflammatoriske legemidler og medisiner som undertrykker immunsystemet. Utsiktene kan variere, men et flertall av mennesker som får rask behandling begynner å se bedre i løpet av få dager.