Hjem >> Sykdommer og betingelser >> Hva er nevropati?

Hva er nevropati?

Nevropati kan forårsake kjedelig eller skarp smerte, samt følelser av nummenhet, eller av lemmer følelser alternativt veldig varm og veldig kald.

Nevropati beskriver en tilstand der en person lider av perifer nerveskade som ofte er forbundet med en underliggende sykdom. Selv om det ikke er en sykdom i seg selv, nevropati diagnostiseres hos mange mennesker som ingen eksisterende årsak kan fastslås for. Mens mindre enn 3% av befolkningen generelt er berørt, til slutt vil 60% av diabetikerne utvikle en viss grad av nerveskade.


De fleste diabetikere vil utvikle en viss grad av nerveskade i løpet av livet.

Symptomene på nevropati er vanligvis den eneste diagnosemetoden. Man kan lide opplevelser som ligner på redusert sirkulasjon i ekstremiteter, som nummenhet, alt fra mild til alvorlig, og pins og nåler. Lemmer føles vekselvis varme og iskalde, ledsaget av skarp eller kjedelig smerte og muskeltretthet. Disse følelsene er forbundet med redusert finmotorisk koordinasjon, muligens føre til lammelse i verste ekstrem.


Gjentatt bevegelse kan forårsake karpaltunnelsyndrom, en type nevropati.

Nervene våre er følsomme veier som kroppen vår formidler elektrisk informasjon mellom sansene og hjernen vår. Ett system av nerver forgrener seg fra ryggmargen for å føle ting som bevegelse, smerte, taktil følelse, temperatur, etc. Når den er skadet, disse funksjonene blir forvrengt eller har redusert følsomhet. Noe går galt i en del av nerven. Kanskje det er i myelin, den membranøse foringen av nerveceller der axoner flyter. Eller det kan være i aksonene, som er kontakter som er ansvarlige for å overføre de elektriske impulsene fra en mobilkropp til den neste. Selv nervecellene kan bli skadet.


Langsiktig underernæring kan føre til perifer nerveskade.

Selv om det er lett å diagnostisere nerveskaden basert på smerte, det er vanskelig å behandle fordi det er så vanlig idiopatisk, noe som betyr at legen ikke vet hvorfor pasienten har utviklet perifer nerveskade. Derimot, årsakene vi forstår mest er underernæring, repeterende bevegelse som resulterer i karpaltunnelsyndrom, HIV/AIDS, diabetes, eksponering for giftstoffer eller giftstoffer, og arvelige genetiske lidelser.


Personer som lider av diabetisk nevropati kan ha problemer med å føle smerter i føttene.

Når en lege kan identifisere en av disse årsakene, hun kan behandle smerten ved kilden, ved å rette opp underernæring eller behandle diabetes for eksempel. Dessverre, hvis nevropatien er idiopatisk, den eneste tilgjengelige behandlingen pågår, midlertidig smertebehandling, vanligvis med legemidler. Forskere følger fremdeles mange studieveier for bedre å forstå prosessen som fører til en så utbredt nevropati.