Hjem >> Sykdommer og betingelser >> Hva er Munchausen syndrom?

Hva er Munchausen syndrom?

En person med Munchausen syndrom kan gjennomgå unødvendige operasjoner for å få oppmerksomhet for seg selv.

Munchausen syndrom er en form for saklig lidelse, en psykologisk tilstand der en pasient forfalsker en fysisk sykdom ved å indusere eller overdrive symptomer. I mange tilfeller, en pasient med saklig lidelse kan forfalske en sykdom for et eksternt formål, for eksempel å skaffe medisiner eller uføretrygd. I motsetning til disse sakene, personer med Munchausen syndrom ønsker å oppnå sympati og oppmerksomhet gjennom sin sykdom.


Det er viktig at en psykiater er involvert i behandlingen av en pasient med Munchausen syndrom.

Oppkalt etter baron von Munchausen, en tysk offiser kjent for å fortelle skandaløse historier, Munchausen syndrom antas å være den alvorligste av faktiske lidelser. For å få komfort og oppmerksomhet fra medisinsk personell, lider forårsaker fysiske symptomer, endre medisinske tester, eller falske symptomer på en sykdom. I mange tilfeller, pasienter tar opp ublu medisinske utgifter i prosessen.


Det kan ta medisinsk personell år å innse at en pasient forfalsker en sykdom.

På grunn av den villedende naturen til sykdommen, Munchausen syndrom er vanskelig å oppdage. Derimot, Det er flere faktorer som kan indikere at en pasient forfalsker sin sykdom. For eksempel, en inkonsekvent sykehistorie eller tilbakevendende reaksjonsevne på behandling er tegn på Munchausen syndrom. Pasienter kan også ofte utvikle nye og inkonsekvente symptomer eller virke uvanlig ivrige etter å underkaste seg medisinske tester.


De direkte årsakene til Munchausen syndrom er uklare og varierer fra sak til sak. Derimot, Historier om fysisk og følelsesmessig misbruk er ikke uvanlig hos mennesker som lider. Dessuten, det er en høy grad av komorbiditet med andre psykologiske lidelser, først og fremst depressiv lidelse og visse personlighetsforstyrrelser. Mange mennesker som lider av Munchausen syndrom har problemer med identitet, impuls kontroll, og frykt for forlatelse.


På grunn av uærligheten involvert i Munchausen syndrom, diagnosen er ofte veldig vanskelig. Det kan ta medisinsk personell år å innse at en pasient forfalsker sin sykdom. Pasienter kan ofte bytte sykehus eller søke omsorg under et falskt navn for å unngå unødvendig oppdagelse. Selv etter at medisinsk personale har fastslått at en pasient lider av Munchausen syndrom, forsøk på å konfrontere pasienten kan bli møtt med fiendtlighet.


Selv om pasientene søker omsorg for sine fysiske symptomer, behandling for Munchausen syndrom er først og fremst psykiatrisk. Det er viktig at en psykiater behandler problemet som en lidelse i stedet for bevisst bedrag for å unngå å legge skylden på den som lider. Gjenoppretting fra Munchausen syndrom er en lang og vanskelig prosess. Som med de fleste psykiske lidelser, utsikten for bedring er best når pasienten er i stand til å innrømme problemet og søke behandling på egen hånd.