Hjem >> Sykdommer og betingelser >> Hva er de forskjellige typene av endokrin kreft?

Hva er de forskjellige typene av endokrin kreft?

Kreft som påvirker det endokrine systemet omtales som endokrin kreft.

Enhver kreft som påvirker det endokrine systemet i kroppen er kjent som endokrine kreft. Det endokrine systemet inneholder alle kjertlene uten kanaler som skiller ut hormoner, som skjoldbruskkjertelen, hypofyse, bukspyttkjertelen og binyrene. Resultatet av endokrin kreft er vanligvis overdreven sekresjon av hormonene, som kan ha effekter i resten av kroppen.


Enhver kreft som involverer skjoldbruskkjertelen vil bli betraktet som en endokrin kreft.

Unormal vekst av en svulst nær en av de endokrine kjertlene kan være et resultat av endokrin kreft. Svulsten kan enten være godartet eller ondartet. En godartet svulst kan fjernes gjennom kirurgi og har liten innvirkning på en persons velvære. En ondartet svulst, på den andre siden, er kreft og invasiv. Det angriper og skader sunt vev i kroppen og kan spre seg raskt hvis det ikke blir behandlet.


Kroppens to binyrer - en del av det endokrine systemet - kan bli skadet av kreftsvulstvekst.

Vevene som omfatter det endokrine systemet har komplekse funksjoner. De skiller ut forskjellige nivåer av hormoner som igjen fungerer på en rekke måter i hele kroppen. Disse hormonene kan regulere stoffskiftet, forårsake kjemiske reaksjoner i celler og til og med påvirke evnen til noen stoffer til å migrere gjennom cellevegger. Endokrin kreft får disse vevene til å skille ut unormale nivåer av hormoner.


Kreft i hypofysen, befinner seg i hjernen, vil bli betraktet som en endokrin kreft.

I velfungerende kjertler, en innebygd mekanisme lar dem utskille flere hormoner når nivåene er for lave, og slutte å produsere hormoner når nivåene er for høye. Når endokrin kreft påvirker disse kjertlene, de regulerer ikke lenger sekresjonen normalt. Eksempler på endokrin kreft er kreft i bukspyttkjertelen og kreft i hypofysen, binyrene, skjoldbrusk, og parathyroidkjertler.


Kreft i bukspyttkjertelen kan omfatte enten eksokrine eller endokrine kreftformer, men de aller fleste er eksokrine. Binyresvulster retter seg mot en av de to hoveddelene i binyrene - binyrene eller binyrene - og nesten all binyrekreft er adenom, en godartet, ikke-fungerende svulst funnet på binyrebarken. De aller fleste skjoldbrusk -svulster, også kalt skjoldbruskkjertelknuter, er godartet, og skjoldbrusk -svulster er stort sett enten papillære eller follikulære. De fleste typer endokrin kreft, inkludert hypofyse og parathyroid, kan behandles og kureres hvis det oppdages tidlig nok, men mange vokser uten symptomer, gjør dem vanskelige å oppdage.


Behandling av endokrin kreft varierer avhengig av svulsttype, enten det er godartet eller ondartet, og oppførselen til svulsten. En godartet svulst kan fjernes via kirurgi med få eller ingen bivirkninger for personen som får behandlingen. Ondartede svulster, derimot, kan være aggressiv, kan overprodusere hormoner, og kan spre seg til andre deler av kroppen raskt. Ondartede svulster kan behandles med strålebehandling og/eller cellegift. Det finnes også medisiner som kan hjelpe til med å kontrollere hormonsekresjon, dempe bivirkningene av svulsten.