Hjem >> Sykdommer og betingelser >> Hva er svulstinitiering?

Hva er svulstinitiering?

Doktor

Tumorinitiering er den første prosessen med celleendringer som resulterer i dannelse av en svulst og vanligvis refererer til kreft. Disse endringene er relatert til eksponering for kreftfremkallende stoffer som endrer DNA og annen struktur av visse celler, og når endringene skjer, de er ikke reversible. Prosessen med tumorinitiering gjør cellene sårbare for fremtidig eksponering for kreftfremkallende stoffer, og disse påfølgende eksponeringene vil typisk utløse veksten av kreftceller.


Mange stoffer er kjent for å fungere som mutagener, som er stoffer som interagerer med cellulær deoksyribonukleinsyre (DNA) og kan forårsake endringer i mobilstrukturen. Omtrent 70% av disse fungerer som tumorinitiatorer og vil starte endringene i cellene som til slutt kan føre til utvikling av kreft. De andre 30% utløser ikke tumorstart, men stoffmetaboliserende enzymer i kroppen kan gjøre en ikke-kreftfremkallende mutagent forbindelse til en som til slutt kan forårsake kreft, med samme effekt.


De mutagenene som forårsaker tumorinitiering anses å være kreftfremkallende ved at de bidrar betydelig til veksten av kreft. I mange tilfeller, derimot, initiativtakerne må følges av en svulstpromotor, som er et stoff som gjør allerede skadede celler til svulster. Arrangører kan være en helt annen type mutagen, eller de kan være den samme som forårsaket tumorstart. Hvis et enkelt stoff er både en initiativtaker og en promoter, det kalles et komplett kreftfremkallende stoff, siden det kan forårsake kreft uten tilstedeværelse av andre stoffer.


Kreft under startfasen er sjelden identifisert, siden det på dette tidspunktet ikke vil ha forårsaket svulster eller systemiske problemer. Når svulster begynner å vokse, kan det bli funnet, men punktet der det blir oppdaget vil variere. Det avhenger vanligvis av størrelsen og plasseringen av svulstene, samt eventuelle effekter kreften har forårsaket i kroppen.


Personer som er bekymret for eksponering for mutagener og påfølgende tumorinitiering kan fortsatt ta visse skritt for å beskytte seg selv. Først av alt, minimering av eksponering for kjente kreftfremkallende stoffer kan i mange tilfeller forhindre tumorstart og progresjon. Regelmessig bruk av verneutstyr som pustemasker, hansker, og klær fra mennesker som arbeider med slike stoffer kan hjelpe.


Ifølge en rapport fra British Colombia Cancer Research Center, å spise et lavt karbohydrat diett kan også bidra til å redusere eller forhindre tumorstart. Ifølge resultatene som ble offentliggjort i juli 2011, mus som ble utsatt for kreftfremkallende stoffer, men spiste et lavt karbohydrat diett, hadde betydelig mindre tumorvekst enn i en kontrollgruppe. Det er viktig å merke seg at denne dietten også var relativt fettfattig, som forskning har vist at fett kan fremme svulstvekst.