Hjem >> Sykdommer og betingelser >> Hva er Erythema Marginatum?

Hva er Erythema Marginatum?

Hendene påvirkes vanligvis ikke av erythema marginatum.

Erythema marginatum er et karakteristisk hudutslett sett i noen tilfeller av revmatisk feber, hvor mennesker utvikler utbredt betennelse i kjølvannet av en streptokokkinfeksjon. Utslett kan være en viktig diagnostisk ledetråd, samt en advarsel, og har en tendens til å være mer sannsynlig hos barn enn voksne. Den består av en rekke sirkulære flekker langs overkroppen og innsiden av ekstremitetene. Utslettet klør ikke eller brenner ikke, og det kan være vanskelig å få øye på mennesker med mørk hud, som den særegne rødmen kan være skjult av deres naturlige hudpigmentering.


Utseendet til utslett er en viktig diagnostisk ledetråd for erythema marginatum.

I erythema marginatum, utslettet starter som en lapp og vokser utover på en sirkulær måte. Etter hvert som utslettet sprer seg, midten har en tendens til å rydde. Dette skaper en serie med rødt, litt hevede ringer. Noen av dem kan være ganske store. Vanligvis ansiktet og de ytre delene av ekstremitetene, som hendene og frontene på bena, vil ikke utvikle utslett. Pasienter vil merke at det har en tendens til å rødme som svar på varme, som etter en dusj eller i veldig varmt vær.


Erythema marginatum kan sees i tilfeller av revmatisk feber, og kan være mer vanlig hos barn enn voksne.

Behandling av erythema marginatum krever adressering av den underliggende revmatiske feberen. Antibiotika er tilgjengelig for å drepe bakteriene, og pasienter kan også få antiinflammatoriske legemidler. Pasienter kan også noen ganger ha fordeler av å bruke beroligende kremer og andre preparater på huden, for å redusere hevelse og rødhet i utslettet. Bare å påføre fuktighetskrem etter en dusj kan være svært nyttig for å redusere hudirritasjon og minimere utslett.


Erythema marginatum utslett er et symptom, i stedet for en primær sykdom, og behandlingen vil være fokusert på kilden til utslettet i stedet for selve utslettet. Det kan vedvare i flere måneder hos noen pasienter, selv etter at revmatisk feber er løst. Behandling av revmatisk feber er viktig, siden det kan skade hjertet og føre til hjerteproblemer senere i livet. Pasienter som ikke blir behandlet, kan dø som følge av skader på hjertemuskelen forårsaket av betennelsen.


Personer som merker erytem marginatum sammen med leddsmerter og feber bør evalueres for revmatisk feber, spesielt hvis de nylig har hatt strep -infeksjon. Den tidligere behandlingen er gitt, jo mer effektivt blir det. Rask behandling forhindrer også noen av komplikasjonene av sykdommen og kan hjelpe pasienter med å nyte lengre tid, sunnere liv etter bedring etter revmatisk feber.