Hjem >> Sykdommer og betingelser >> Hva forårsaker fargeblindhet?

Hva forårsaker fargeblindhet?

Følsomhet for farger kan avta på grunn av makuladegenerasjon.

Fargeblindhet er oftest en genetisk synsmangel som begrenser fargene som et individ kan oppdage. De fleste med denne tilstanden ser ikke bare i svart -hvitt. De berørte fargene er vanligvis begrenset til grønt og rødt, som ofte fremstår som solbrune eller brune nyanser. Sjeldnere, fargen blå kan også påvirkes.

Det menneskelige øyet oppdager farge med fotoreseptorer plassert på netthinnen på baksiden av øyet. Disse fotoreceptorene kommer i to typer, staver og tapper. Stenger fyller de perifere kantene på netthinnen og brukes under dårlige lysforhold, slik som ved nattsyn. Stenger oppdager ikke fargen godt, men la folk se i mørket.


Fargeblindhet kan være et alvorlig problem for en kunstner.

Kjegler vises gjennom netthinnen og inneholder pigmenter som reagerer på visse farger. Pigmentene kommuniserer med hjernen når de sparkes. Slik oppdager en person farge. Kjegler krever sterkere lys for å fungere enn stenger, derfor kan vi ikke se farger godt i mørket.


Fargeblindhet er et resultat av at visse kjegler feiltolker bølgelengdene som tilsvarer deres respektive farger. Rød, grønne og blå farger har tilsvarende bølgelengder. Røde bølgelengder er lengst, grønne farger genererer middels bølgelengder, og blå farger er laget av kortere bølgelengder. Hvis de grønne kjeglene, for eksempel, reagerer bare på litt lengre bølgelengder, grønt vil bli tolket av hjernen som rødt.


Med fargeblindhet, røde og grønne trafikklys kan se ut som samme farge.

Det finnes ingen kur mot fargeblindhet, men det er vanligvis ikke en hemmende tilstand. Røde og grønne trafikklys kan se ut til å være like nyanser av samme farge, men de som er fargeblinde bruker lysets posisjon som en indikator på når de skal stoppe eller gå. Fargeblindhet blir mer et problem hvis arbeid krever fargeseparasjon. Dette kan være tilfelle for en kunstner eller en designer, for eksempel, eller for en elektriker som må se rødt, grønne og gule ledningsopplegg.


Blått er laget av korte bølgelengder, og dens oppfatning påvirkes noen ganger av fargeblindhet.

Studier tyder på at omtrent åtte prosent av verdens mannlige befolkning er genetisk fargeblind, mens mindre enn en prosent av den kvinnelige befolkningen er berørt. I tillegg til genetisk arv, visse sykdommer eller skade på øynene kan forårsake fargeblindhet. Når folk blir eldre, følsomhet for farger kan avta på grunn av makuladegenerasjon, grå stær eller andre tilstander.