Hjem >> Sykdommer og betingelser >> Hva er de vanligste i immunforstyrrelser?

Hva er de vanligste i immunforstyrrelser?

Det finnes mange forskjellige typer av immunologiske sykdommer, og de er vanligvis inndelt i to undertyper. Systemiske immune sykdommer beskrive en tilstand der immunsykdom påvirker mer enn ett organ i kroppen, mens lokale immunsykdommer vanligvis bare påvirker ett organ. Noen av de mer vanlige typer av systemiske immunlidelser inkluderer reumatoid artritt og lupus. Vanlige typer lokaliserte immunforstyrrelser omfatter diabetes mellitus, multippel sklerose, og Addisons sykdom. Forstyrrelser i immun typisk beskrive sykdommer der immunsystemet feilaktig mål og ødelegger friskt vev i kroppen, selv om noen immune lidelser innebære en svekket immunsystem.

Revmatoid artritt er en tilstand som vanligvis forårsaker betennelse og forringelse av ledd. Det kan utvikle seg i alle leddene i kroppen, men som oftest påvirker hånd og håndledd. Den eksakte årsaken til revmatoid artritt er ukjent, men det antas å være forårsaket av bakterielle infeksjoner i ledd eller vevet rundt leddene. Det kan påvirke folk i alle aldersgrupper, men det er mer vanlig hos personer over 30 år, og synes å være mer vanlig hos kvinner enn hos menn. Revmatoid artritt er en ikke-smittsom systemiske immunforstyrrelse, og når immunforsvaret begynner å angripe felles vev, det vanligvis sprer seg, og kan også angripe friske vevet i lungene og andre organer.
Ad

Lupus er en annen type systemiske immunsykdom, og som revmatoid artritt, også er det mer vanlig hos kvinner enn hos menn. Det antas ikke å være smittsom, og den eksakte årsaken til sykdommen er ikke fastslått. Noe forskning tyder på at lupus kan være minst delvis på grunn av genetikk, som personer som har slektninger som lider av sykdommen har en høyere risiko for å pådra lupus selv. Noen forskere tror at det kan være en miljømessig utløser som medfører angrep av lupus. Røyking og eksponering for ultraviolent lys er muligens knyttet til sykdommen.

Multippel sklerose (MS) er en immunsykdom som først og fremst påvirker nervesystemet. Det regnes som en lokalisert lidelse, men fordi den angriper nervesystemet, symptomene kan stille ut i mange deler av kroppen. MS er en sykdom som forårsaker immunsystem til å angripe det beskyttende belegget nerver. Alvorlighetsgraden av sykdommen varierer fra en person til en annen, men i svært ekstreme tilfeller lider kanskje ikke kunne gå eller snakke. Det er i dag ingen kur for MS.

Ervervet immunsvikt lidelse (AIDS) er en helt annen type immunforstyrrelse. AIDS er ikke preget av immunsystemet angriper friskt vev, i stedet er det en tilstand der immunforsvaret er så svekket at den ikke fungerer godt nok til å bekjempe sykdommer. I motsetning til de fleste andre immunologiske sykdommer, AIDS betraktes smittsom, gjennom utveksling av kroppsvæsker som blod eller slim.