Hjem >> Sykdommer og betingelser >> Hva er Konjunktivitt?

Hva er Konjunktivitt?

Konjunktivitt
er mer ofte referert til som pinkeye
. I denne tilstanden, materialet dekker den hvite delen av øyet og fôr de indre delene av øyelokket, kalt konjunktiva
, blir betent. Denne betennelsen fører til overdreven rive, smerte og kløe.

Tilstanden er oftest forårsaket av virusinfeksjon. Det kan også være forårsaket av bakteriell infeksjon eller allergier. Det er sjelden årsaksfaktorer nyfødte og 3-4 uker gamle spedbarn.

I tillegg til rive, kan de med konjunktivitt opplever at deres øyne skille hvitt eller gulaktig væske. Personen kan oppleve at, etter våkner om morgenen, har hans eller hennes øyevippene fast sammen på grunn av denne væsken. Den hvite delen av øyet vil virke rød eller rosa, derav begrepet pinkeye.

Viral og bakteriell konjunktivitt er svært smittsom, og siden de hyppigst forekommer hos barn, er det vanskelig å holde barna fra å infisere begge øyne . Vanligvis starter infeksjon i det ene øyet, men siden det kan være smertefullt og kløende, barn ofte klø den infiserte øyet og trykk deretter på upåvirket øyet. Tilstanden har en tendens til å hoppe fra ett barn til den neste i skolesammenheng og i familier med mer enn ett barn.
Ad

Barn med viral eller bakteriell konjunktivitt skal ikke på skolen før de har blitt behandlet og er ikke lenger anses smittsom. Selv hyppig håndvask kan bidra til å forhindre spredning, er det ikke alltid mulig i en skolesammenheng. Virus og bakterier kan spre seg ved ett barn berøre hånden til en annen etter å berøre hans eller hennes berørte øyet, eller av en infisert barnet kommer i kontakt med overflater, papir eller vev som en infisert barnet har rørt.

I hjemmet innstillingen, et barn med denne tilstanden bør mer nøye overvåket for å unngå videre spredning av smitte. Det er en god idé å dekke eventuelle myke overflater som barnet vil møte og sette de utstoppede dyrene bort for noen dager. Støtte håndvask, og observere barnet nøye for å se om han eller hun er i kontakt med berørte øyet, kan redusere spredning til andre familiemedlemmer.

Vanlige virus som den årlige influensa eller enkle forkjølelse kan føre til viral konjunktivitt. Tilstedeværelsen av betennelse bør være et tegn til varsle sin lege, som hos barn, kan pinkeye ofte bety øre eller bihulebetennelse. Behandling for både bakterie- og virusformer er øyedråper som brukes to eller tre ganger om dagen. Bakterie typen forsvinner vanligvis noen dager etter behandling, men en viral sykdom kan vare i opptil to uker.

Bakteriell konjunktivitt kan skyldes foreløpig viral konjunktivitt eller det kan oppstå alene. Vanlige bakterier assosiert med pinkeye er streptokokker og stafylokokker. I sjeldne tilfeller kan babyer som passerer gjennom fødselskanalen kontrakt gonoré eller klamydia fra en udiagnostisert mor. Denne typen er langt mer alvorlig, da det kan føre til permanent skade på øyne. Konjunktivitt hos en nyfødt bør alltid rapporteres til lege.

Tre til fire ukers gamle spedbarn kan også tilstede med pinkeye når de har blokkert tårekanalene. Hvis tilstanden vedvarer, til en kort kirurgi kan åpne tårekanalene gir øynene evnen til å drenere væske. I de fleste tilfeller blokkert tårekanalene ikke krever kirurgi og rive duct massasje er ansatt daglig for å redusere tilstopping.

Øyekatarr forårsaket av allergi er heldigvis ikke smittsom, men en lege bør likevel bli konsultert for å fastslå at det er ikke av infeksiøs opprinnelse. I de fleste tilfeller, å behandle de underliggende symptomer og redusere eksponeringen til kjente allergener behandle denne form for pinkeye. Leger vil trolig foreskrive antihistaminer for å redusere betennelse.

Allergisk konjunktivitt utvinning ganger avhenger effekten av antihistaminer og muligheten til å fjerne dem som er rammet av histamin vekkende situasjoner. Noen med sesongmessige allergier satt opp med en liten betennelse hvert år, noe som reduserer som allergener i luften blitt mindre vanlig.