Hjem >> barns helse >> Roseola:Hvordan lindre "Sjette sykdom"-symptomer

Roseola:Hvordan lindre "Sjette sykdom"-symptomer

Roseola er en virussykdom som oftest rammer barn mellom 6 måneder og 2 år. Det er ekstremt vanlig, og de fleste barn vil ha blitt smittet når de kommer inn i barnehagen. Noen barn vil oppleve svært milde symptomer, mens andre vil ha et bredt spekter av symptomer, inkludert høy feber, utslett, nedsatt appetitt, hovne øyelokk og mild diaré. (1)

Roseola er også kjent som "sjette sykdom" og er forårsaket av virus fra herpes simplex-virusfamilien. I motsetning til andre tilstander forårsaket av denne klassen, forårsaker ikke roseola forkjølelsessår eller kjønnsinfeksjoner. Roseola forårsaker øvre luftveissykdom, vanligvis mild, og er ofte ledsaget av feber over 103 grader F.

Rundt den tiden feberen avtar, utvikler det seg utslett. Vanligvis begynner utslettet på stammen og kan stråle ut til nakke, ansikt, armer, hodeskalle og ben. Humpene er rosarøde og relativt flate eller litt opphøyde. Når du trykker på dem, blir flekkene hvite og en glorie kan vises rundt dem. (2)

Roseola er normalt ikke alvorlig, men svært høy feber kan forårsake potensielt livstruende komplikasjoner. Hvis du mistenker roseola, og barnet ditt har feber over 103 F eller feber varer i mer enn syv dager, ta kontakt med barnelegen din så raskt som mulig.

Når et barn har raskt stigende feber, er feberkramper mulig. Det er anslått at omtrent 10 prosent til 15 prosent av barna som får roseola vil oppleve denne typen anfall, som selv om det er skremmende for både foreldre og barn, normalt ikke forårsaker permanent skade hjerneskade eller øker risikoen for å utvikle epilepsi . (3)

Roseola er en smittsom sykdom. Det sprer seg gjennom spytt som overføres ved spytting og hosting og ved nesevæske som kommer ut av nysing, eller bare en dryppende nese. Det er smittsomt mens barnet har feber, men er vanligvis ikke smittsomt når utslettet kommer. Det er imidlertid viktig å merke seg at viruset som forårsaker roseola kan leve på overflater i ganske lang tid, avhengig av miljøfaktorer. (4)

Feberen kan vare alt fra tre til syv dager og utslettet kan vare alt fra noen timer til tre eller fire dager. Konvensjonell behandling fokuserer på å lindre feberen, forhindre dehydrering og lindre det generelle ubehaget barnet opplever.

Selv om det generelt betraktes som en tidlig barnesykdom, kan voksne få "sjette sykdom." Voksne kan få det hvis de aldri ble utsatt som barn. Når du har hatt roseola, genererer kroppen din vanligvis antistoffer for å beskytte deg mot fremtidige infeksjoner.

Imidlertid har voksne med et svakt immunsystem på grunn av kreftbehandling, en benmargstransplantasjon, en organtransplantasjon eller som har HIV/AIDS en økt risiko for reinfeksjon. For disse voksne er potensielt dødelige komplikasjoner som encefalitt og lungebetennelse mulig. Hvis du mistenker roseola eller en annen infeksjon og du har et svekket immunsystem, søk akutt legehjelp umiddelbart.


Hva er Roseola?

Roseola, eller sjette sykdom, er en svært smittsom virussykdom. I begynnelsen kommer feber brått og er ofte over 103 F. Feberkramper er mulig i løpet av denne tiden, spesielt hvis feberen passerer 103 F. Inkubasjonsperioden kan være alt fra fem til 15 dager etter eksponering før de første symptomene på roseola vises.

Under feberdelen av sykdommen kan spytt og nesevæsker spre bakteriene til personer som ennå ikke har blitt eksponert, eller til de som ikke har antistoffene som er nødvendige for å bekjempe viruset. Viruset kan leve i lengre tid på overflater. Nysing og hosting er de to viktigste måtene viruset spres på.

feberen kan vare i opptil en uke, og etterpå kan det utvikles utslett. Hvis en forhøyet temperatur forblir høy i mer enn syv dager, oppsøk lege umiddelbart. Utslettfasen av sykdommen er vanligvis kortvarig, og de fleste utslett forsvinner innen 12 til 24 timer. Men for noen kan utslettet henge i et par dager.

De aller fleste tilfeller av roseola er relativt milde og symptomene vil gå over av seg selv i løpet av en uke til to uker. Imidlertid er komplikasjoner mulig med enhver sykdom som inkluderer feber, så et våkent øye anbefales.

Noen ganger er roseola og meslinger forvirret da de begge har symptomer på høy feber og utslett. Forskjellen er egentlig i utseendet til utslettet. Roseola-utslettet er en rosa rosa farge med ujevnheter som starter på magen og stråler ut mot andre områder av kroppen. Meslinger, på den annen side, forårsaker et utslett som er rødt eller rødbrun i fargen som vanligvis starter i ansiktet, og migrerer nedover kroppen. Når et utslett vises, er det lurt å oppsøke barnets barnelege så raskt som mulig. (5)


Roseola tegn og symptomer

 • Raskt utviklende feber som varierer fra 102 F til 105 F
 • Irritabilitet
 • Rustløshet
 • Hevelse i øyelokkene
 • Smerte i øret
 • Redusert appetitt
 • Hovne kjertler
 • Sår hals
 • Lett hoste
 • Lett diaré
 • Rosa eller rosenrødt utslett

Årsaker og risikofaktorer

Roseola er forårsaket av humant herpesvirus (HHV) type 6 eller humant herpes type 7-virus. Det finnes ingen vaksine for å forhindre infeksjon, og flertallet av mennesker utvikler antistoffer etter infeksjon for å bekjempe viruset når det blir eksponert senere i livet. (6)

Imidlertid har enkelte barn og voksne med et svekket immunsystem en forhøyet risiko for å få denne sykdommen igjen. De inkluderer:(7)

 • Beinmargstransplanterte mottakere
 • Organtransplanterte mottakere
 • Kreftpasienter på kjemoterapi eller stråling
 • Brenneofre
 • Diabetikere
 • HIV/AIDS-pasienter
 • Viral hepatitt

Konvensjonell behandling

Ved fysisk undersøkelse av et barn som har de typiske symptomene forbundet med roseola, er diagnosen ganske rask. Noen leger kan be om blodprøver for å fastslå typen virus, spesielt hvis det er komplikasjoner.

Behandlingen fokuserer på å redusere feberen og forhindre dehydrering da det ikke finnes noen kur mot roseola. En barnelege vil sannsynligvis anbefale acetaminophen eller ibuprofen for å lindre feberen - som begge kan være farlige. Merk:Under ingen omstendigheter bør et barn gis aspirin for feber som Reye syndrom, en alvorlig sykdom som påvirker hjernen og leveren, er mulig. (8) 


9 naturlige måter å lindre Roseola-symptomer på

1. Hold deg hydrert

For babyer som fortsatt ammer, er morsmelk den beste måten å holde seg hydrert og næret mens de bekjemper roseola og andre infeksjoner. For eldre barn som ikke lenger ammer, kokosvann er behagelig for ganen og rik på essensielle næringsstoffer som kalium, som bidrar til å opprettholde elektrolyttnivået. (9)

2. Spis/drikk probiotika

Å bekjempe virus er vanskelig for kroppen vår, spesielt for små barn. Spise yoghurt eller drikke kefir støtter et sunt immunsystem og er lett å fordøye, selv når magen er urolig.

I tillegg studerer forskere i Italia rollen til probiotika i bekjempelse av luftveisinfeksjoner hos barn. Tidlige resultater viser at probiotika kan vise kliniske fordeler i behandling og forebygging. Forskere oppfordrer til videre studier. (10)

3. Vitamin C og sink

Disse to næringsstoffene anses som superkrefter for å bekjempe virussykdom - og til og med forkjølelse. Og nå viser forskning at når de tas sammen er de betydelig mer effektive. (11)

Dosering for små barn er en utfordring, og det er tryggere å øke inntaket av   vitamin C-rik mat og sinkrik mat . For en enkel måte å øke disse to viktige næringsstoffene på, topp en bolle med yoghurt med friske bær, papaya eller ananas, eller lag en kald smoothie for å berolige halsen.

4. Selen

I tillegg til å styrke immunforsvaret, viser forskning at selen kan hjelpe barn å komme seg raskere fra virusinfeksjoner. Selen bekjemper betennelser, reduserer astmasymptomer og øker levetiden. Det er et viktig næringsstoff som skal tilføres kostholdet vårt gjennom mat. (12)

Som nevnt ovenfor er dosering av kosttilskudd til spedbarn og små barn utfordrende. Den beste måten for dem å motta fordelene med selen er gjennom mat. Egg er en stor kilde til selen og tolereres generelt godt. Men hvis barnet ditt har eggallergi, en kopp solsikkefrø eller paranøtter vil gi rikelig med selen.

5. Kamillete

Rik på antioksidanter og anti-inflammatoriske egenskaper, kamillete er bevist å redusere feber og øke immunforsvaret. For ammende babyer kan en mor drikke en eller to kopper kamillete hver dag, og babyen vil motta en sikker fordel. Det er viktig å unngå kamillete hvis du har en negativ reaksjon på ragweed. (13)

6. Kakaosmør

Polyfenolene i kakaosmør bekjempe visse kroniske sykdommer og støtte hudheling. I tillegg kan de bidra til å lindre ubehaget forbundet med hudutslett som roseola. Kremen er rik på fettsyrer, inkludert stearinsyre og palmitinsyre, beroligende og rik. (14)

7. Aloe Vera

Trygg og effektiv, aloe vera er en fin måte å lindre betennelse, rødhet og kløe forbundet med hudutslett. Hvis du ikke har en plante hjemme å klippe fra, kjøp en høykvalitets aloe vera-gel eller 0,5 prosent aloe-ekstraktkrem. Påfør på de berørte områdene flere ganger om dagen.

8. Beroligende bad

Tilsett en håndfull malt havregryn i et varmt bad, sammen med noen dråper romersk kamilleolje . Sammen vil de bidra til å lindre ubehaget ved utslettet samtidig som de bidrar til å redusere betennelsen. Romersk kamille er en kjent behandling for eksem, sår og generelle hudirritasjoner samt mot utslett. (15, 16)

9. Aromaterapi

For å lette irritabiliteten og angsten til en syk baby eller barn, spred lavendelolje . Du kan også legge det til bad eller kakaosmør for å lindre utslettet. Forskning har vist at innånding av lavendel eterisk olje reduserer stress og angst. Så å legge det til barnets behandlingsplan for roseola kan hjelpe dem å slappe av. (17)


Forebygging

Det er ingen kjent måte å forhindre roseola på. De aller fleste får sykdommen før de kommer i barnehagen. For voksne og barn med nedsatt immunforsvar på grunn av underliggende sykdommer eller pågående behandlinger, er det å unngå barn kjent for å ha roseola den beste måten å forhindre infeksjon på.


Forholdsregler

Roseola regnes som en mild - men svært smittsom - barnesykdom. Imidlertid er komplikasjoner mulig. Hvis feber vedvarer i mer enn syv dager, eller hvis utslettet vedvarer i mer enn fire dager, kontakt lege umiddelbart.

For de med nedsatt immunforsvar, oppsøk lege umiddelbart hvis du tror du har vært utsatt for roseola, da livstruende komplikasjoner – inkludert hjernebetennelse og lungebetennelse – er mulige. 


Roseola-nøkkelpoeng

 • Roseola, også kjent som 'sjette sykdom', er en vanlig og svært smittsom barneinfeksjon som rammer de aller fleste barn før de begynner i barnehagen.
 • Et sted mellom 10 prosent og 15 prosent av barn med roseola vil oppleve feberkramper.
 • Det er forårsaket av humant herpesvirus (HHV) type 6 eller humant herpes type 7-virus, og det finnes ingen vaksine for å forhindre infeksjon.
 • Behandlingen fokuserer på å lindre feberen og forhindre dehydrering.
 • Personer med nedsatt immunsystem bør søke lege umiddelbart hvis de tror de har vært utsatt for roseola. 

9 naturlige behandlinger

 1. Hold deg hydrert og oppretthold en sunn balanse av elektrolytter ved å nippe til kokosvann.
 2. Spis eller drikk probiotikarik mat for å lindre ubehag i magen og øke immunsystemets respons.
 3. Øk vitamin C- og sinkinntaket ved å spise sinkrike og vitamin C-rike matvarer.
 4. Øk selenforbruket for å fremskynde helbredelsen fra en virusinfeksjon.
 5. Nipp til kamillete for å styrke immunforsvaret og redusere feberen.
 6. Gni kakaosmør på utslettet for å lindre smerte og kløe og redusere betennelse.
 7. Påfør aloe vera på utslettet for å lindre betennelse, rødhet og kløe.
 8. Tilsett malt havregryn og kamilleolje i et varmt bad for å lindre ubehag.
 9. Bruk eterisk lavendelolje i en diffuser, eller legg til utslettbehandlinger for å redusere angst og irritabilitet.

Les neste:Symptomer på vannkopper + 4 naturlige måter å finne lindring på