Hjem >> Sykdommer og betingelser >> Nyre cyster

Nyre cyster

Hva er nyrecyster?

Nyrene fjerner avfall fra blodet ditt. De gjør dette ved å filtrere blodet og lage urin. Når folk blir eldre, sekker fylt med væske kan dannes i nyrene. Disse sekkene kalles "cyster." De er vanligvis små, ovale eller runde tynnveggede sekker med vannaktig væske i dem.

Nyre cyster er nesten alltid godartet (ikke kreft). Vanligvis, cyster forårsaker ingen problemer. Faktisk, mennesker kan gå gjennom livet uten å vite at de har dem.

Noen mennesker har nyrecyster forårsaket av en arvelig sykdom som kalles polycystisk nyresykdom (PKD). Denne sykdommen kan forårsake symptomer som høyt blodtrykk, smerter i rygg og side, blod i urinen, eller hyppige nyreinfeksjoner. Ikke alle mennesker som har PKD vil ha disse symptomene.

Hvor vanlige er nyrecyster?

Opptil 50 prosent av mennesker eldre enn 50 år har nyrecyster.

Symptomer på nyrecyster

Hvis du har nyrecyster, du kan ha disse symptomene:

 • Smerter på siden mellom ribbeina og hoften.
 • Smerter i magen eller ryggen.
 • En feber.
 • Hyppig urinering.
 • Blod i urinen eller mørk urin.

Hvis du har noen av disse symptomene, bør du kontakte legen din.

Hva forårsaker nyrecyster?

Hvis nyrecystene er forårsaket av PKD, da arves de. Dette betyr at du har dem fordi de kjører i familien din. For de fleste, selv om, det er ikke slik det er. Leger er ikke sikre på hvorfor nyrecyster dannes for dem. Det kan være at nyreoverflaten svekkes over tid. Dette kan forklare hvorfor nyrecyster er mest vanlig hos mennesker som er 50 år og eldre.

Hvordan diagnostiseres nyrecyster?

Nesten alle nyrecyster finnes på avbildningstester som skaper et bilde av dine indre organer. Disse testene inkluderer ultralyd, datastyrt tomografi (CT), eller magnetisk resonansavbildning (MR). Noen ganger blir nyrecyster funnet når en av disse testene utføres av en annen grunn.

Kan nyrecyster forebygges eller unngås?

Fordi leger ikke er sikre på hva som forårsaker dem, nyrecyster kan ikke forebygges eller unngås.

Nyre cyster behandling

Hvis du ikke har noen av symptomene som er oppført i delen "Symptomer", og nyrecysten din er liten, du trenger kanskje ikke behandling. Legen din vil kanskje sjekke cysten igjen med en CT -skanning om 6 til 12 måneder.

Hvis du begynner å få problemer, legen din vil kanskje at du skal ta en CT- eller MR -skanning av nyrene for å se om cysten vokser.

Hvis cysten på nyrene er stor, eller hvis den inneholder forkalkninger (hardt, steinete stykker) eller tett vev, du må kanskje ta CT -skanninger så ofte. Dette gjør at legen din kan se etter endringer i cysten.

Hvis cysten din blokkerer blodstrømmen eller urinstrømmen, legen din må kanskje behandle det. Han eller hun kan bruke en prosedyre som kalles skleroterapi. Under skleroterapi, legen din vil bruke en lang nål for å tømme cysten. Han eller hun vil deretter fylle cysten med en alkoholoppløsning for å herde nyrevev.

Må jeg operere for å fjerne en nyrecyste?

Hvis nyrecysten ikke forårsaker problemer, det trenger sannsynligvis ikke å bli fjernet. Hvis det blir større eller det forårsaker problemer, legen din kan sende deg til en urolog (en lege som har spesialopplæring i nyreproblemer).

Lever med nyrecyster

Hvis du er over 50 år gammel, Det er en god sjanse for at du har nyrecyster og ikke skjønner det. Du vil kanskje aldri innse det fordi du kanskje aldri har symptomer. Og de fleste nyrecyster forårsaker ingen problemer.

Hvis du har symptomer (rygg- eller magesmerter, blod i urinen, etc.), se legen din. Han eller hun kan gi deg råd om behandling eller måter å lindre symptomene på.

Spørsmål til legen din

 • Hvilken behandling er best for meg?
 • Er det en årsak til nyrecystene mine?
 • Er det noen medisiner jeg bør ta?
 • Vil jeg trenge operasjon?
 • Bør jeg oppsøke en urolog?
 • Er det noen komplikasjoner jeg bør passe på?
 • Blir nyrecysten større?
 • Hvor ofte bør jeg komme tilbake for oppfølgingsbesøk?

Tidligere:

Neste: