Hjem >> barns helse >> Hvordan oppdage dysleksi hos et barn?

Hvordan oppdage dysleksi hos et barn?

Dysleksi er en type lærevansker.

Hvis barnet ditt hadde lav vekt ved fødselen eller var en prematur baby eller hvis du ble utsatt for sigarettrøyk eller alkohol eller hadde en infeksjon under graviditeten, kan barnet ditt ha en litt høyere risiko for dysleksi. I så fall må du være på utkikk etter røde flagg for dysleksi hos barnet ditt. Disse er som følger:

  • Barnet begynner å snakke sent
  • Barnet lærer nye ord veldig sakte
  • Barnet kan ikke uttale lydene godt
  • Barnet blander sammen bokstavene som høres likt ut (Sa-, Sha-, Cha-)

Det er ofte vanskelig å oppdage dysleksi hos et barn før de begynner på skolen. En årvåken lærer kan oppdage barnets manglende evne til å resitere barnerim og vanskelighetene med barnets ansikter mens de uttaler ord.

Når barnet begynner å skrive alfabeter, kan vedvarende speilbildeskriving, det vil si å skrive bokstavene B, D og R som et speilbilde av seg selv, være et varseltegn.

Barnehagebarn med dysleksi har ofte problemer med å leke rim, huske eller navngi bokstaver, tall og farger, lese og stave. De leser veldig sakte og gjør mange feil mens de leser bøker. De gjetter ofte på å lyde ut ordene de ikke kjenner. Ofte er de drømmere som ikke liker å sitte i timen.

De er dårlige til å navngi gjenstandene. For eksempel kan de kanskje ikke gi navn til en klokke, men hvis du ber dem peke på en klokke, vil de gjøre det enkelt.

Eldre barn klarer seg ofte dårlig på skolen og kan lide av angst, lav selvtillit og depresjon.

Hvilke tester vil en lege gjennomføre for å diagnostisere dysleksi?

Rettidig diagnose av dysleksi vil hjelpe deg med å sette i gang en tilpasset læringsmetode for barnet ditt. Lærerne kan utforske andre områder der barnet ditt overgår som maleri, kunst og teater, og pleie deres potensialer deretter. Følgende tester ser etter eventuelle problemer i følgende områder:

  • IQ-tester: IQ betyr "intelligenskvotient." Et sett med ulike tester måler hvor godt barnet forstår og løser problemer og forstår talte og usagte signaler. Det kan peke på omfanget av dysleksi.
  • Visjon: Mange lesevansker kan skyldes nærsynthet i barndommen. Det er veldig viktig å diagnostisere og utelukke det tidlig.
  • Ulike tester for hørsel og tale vil bli utført for å utelukke andre årsaker til dårlige akademiske prestasjoner.
  • Motoriske ferdigheter: Disse testene sjekker hvor godt et barn kan bevege store muskler (som i bena og armer) og små muskler (som i fingrene). Ofte har barn med dysleksi problemer med finmotorikk som å fargelegge og knyte skolisser. De kan fortsette å snuble og falle mens de går i trapper og løper.

Kan dysleksi helbredes?

Dysleksi kan ikke kureres, men problemene kan håndteres av spesielle læringsplaner kalt Individualized Education Plan (IEP).

I USA har skoler en juridisk forpliktelse til å gi hjelp til barn med diagnosen dysleksi. En IEP er en strukturert, tilpasset plan spesifikk for barnets behov. Planene oppmuntrer til læring gjennom bilder og høytlesing for å forbedre flyten i språk og forstå fonetikk bedre. Lærere gir barnet tips om hvordan de kan huske ting eller hjelpe dem med å holde orden. Barn med lærevansker kan få ekstra tid til å løse problemer eller ta prøver. Jo tidligere barnet ditt blir testet og behandlet for lærevansker, jo bedre vil det takle problemene sine for å prestere bedre på skolen i fremtiden.