Hjem >> hudpleie >> Nekrotiserende fasciitt:Hvordan unngå kjøttspisende bakterier

Nekrotiserende fasciitt:Hvordan unngå kjøttspisende bakterier

En sjelden sykdom får oppmerksomhet, spesielt på grunn av den nylige flommen i Texas og Louisiana. Nekrotiserende fasciitt, ​​også kjent som kjøttspisende sykdom, rammer bare rundt 1 av 250 000 mennesker. Dette betyr at gjennomsnittspersonen har en sjanse på 0,000004 prosent for noen gang å pådra seg denne infeksjonen. (1)

Hva har det med flom å gjøre? Store nyhetskanaler dekket en kvinne som døde som følge av kjøttetende bakterier. Mens hun vasset gjennom flomvannet i sønnens hjem, utsatte 77 år gamle Nancy Reed fra Kingwood, Texas, et sår på kroppen hennes for flomvann som var svært forurenset med E. coli og koliforme bakterier, hvorav sistnevnte er en organisme som er tilstede i fekalt materiale og som signaliserer at ytterligere patogener sannsynligvis er i vannet.

Hvert år rapporteres rundt 1000 tilfeller årlig, men Centers for Disease Control and Prevention (CDC) anser denne statistikken for å være svært lav, siden de ikke sporer noen av tilfellene av nekrotiserende fasciitt som oppstår fra bestemte bakterier. (2)

Selv om det er usannsynlig at du noen gang vil oppleve denne tilstanden, er det risikofaktorer som jeg vil forklare nedenfor som øker følsomheten din for å få denne kjøttødeleggende infeksjonen. Diagnostisering av nekrotiserende fasciitt kan være en utfordring for utøvere, men det er alltid en medisinsk nødsituasjon som krever umiddelbar oppmerksomhet og behandling. (3)


Hva er nekrotiserende fasciitt?

CDC definerer nekrotiserende fasciitt som en "alvorlig bakteriell hudinfeksjon som sprer seg raskt og dreper kroppens myke vev." (4) Generelt, etter at et sår har blitt åpnet, kan forskjellige bakterier komme inn i kuttet og skape giftstoffer i vevet de infiserer, noe som får det vevet til å dø. "Fasciitt" refererer til vevsnekrotiserende fasciitt infiserer:bindevevet rundt muskler, nerver, fett og blodårer er kjent som "fascia."

Nekrotiserende fasciitt er vanligvis ikke smittsom, men trekkes sammen fra bakterier som kommer fra ulike kilder. Noen mennesker kaller det feilaktig et kjøttetende virus, men dette er feil, siden bakterielle og virusinfeksjoner er svært forskjellige i hvordan de fungerer i kroppen.

Denne utrolig alvorlige tilstanden må behandles så raskt som mulig og håndteres vanligvis med en kombinasjon av antibiotika og kirurgisk inngrep for å fjerne infisert vev. Dødeligheten av nekrotiserende fasciitt er generelt mellom 15–25 prosent, som er en svært høy prosentandel av pasientene. Mange av de som overlever krever amputasjon av ekstremiteter, hvor de fleste tilfeller forekommer på kroppen.

Det er åtte bakterier kjent for å forårsake nekrotiserende fasciitt:

 • Gruppe A streptokokker (gruppe A streptokokker, forårsaker også strep hals )
 • Kelbsiella
 • Clostridium
 • Escherichia coli (E. coli , vanligvis ansvarlig for matforgiftning)
 • Staphylococcus aureus (de samme bakteriene som forårsaker staph-infeksjon og MRSA )
 • Aeromonas hydrophila
 • Acinetobacter calcoaceticus (i sjeldne tilfeller) (5)
 • Haemophilus influenzae (i sjeldne tilfeller) (6)

Tilstander som ofte forveksles med nekrotiserende fasciitt inkluderer cellulitt eller MRSA. En viktig behandlingsfaktor har å gjøre med tidlig diagnose – jo raskere en lege oppdager at du har det, jo større sjanse har du for å overleve med minimale effekter.

Risikofaktorer for nekrotiserende fasciitt

Visse risikofaktorer for nekrotiserende fasciitt øker en persons sjanse for enten å pådra seg infeksjonen eller dø som følge av den. Disse endres noen ganger basert på ulike anmeldelser, men inkluderer vanligvis:(7, 8, 9, 10, 11)

 • Diabetes (dette er den mest sannsynlige faktoren som disponerer en person for infeksjonen og påfølgende komplikasjoner)
 • Nyresykdom
 • Kreft
 • Hjertesykdom/hypertensjon (noen studier fant en dødelighet nærmere en tredjedel hos pasienter med hypertensjon)
 • Lever cirrhose
 • ØNH-sykdommer (øre, nese og hals)
 • Peptisk magesår sykdom
 • Andre kroniske, immunsystemdempende tilstander
 • Kvinnelig kjønn (kvinner med BMI over 30 har over dobbelt så stor sannsynlighet for å få nekrotiserende fasciitt enn menn)
 • Fedme
 • Bruk av ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler (NSAIDs)
 • Alkoholmisbruk (spesielt kombinert med andre risikofaktorer, kan føre til en enda sjeldnere "cervikal nekrotiserende fasciitt")
 • Ulovlig narkotikabruk

I laboratorietester bemerket noen leger at mange pasienter diagnostisert med nekrotiserende fasciitt testet positivt for anemi, høyt serumkreatinin og hypoalbuminemi (lavt albumin, et protein skapt av leveren) og hadde forhøyet puls og lavt systolisk blodtrykk.

De fleste tilfeller av nekrotiserende fasciitt stammer fra et infisert sår, men det er mulig å pådra seg infeksjonen uten et åpent sår. Dette ses vanligvis hos pasienter med skrumplever eller de som har fått stumpe traumer som ikke bryter huden, for eksempel i en bilulykke. (12)

Symptomer på nekrotiserende fasciitt

En vanskelig ting med nekrotiserende fasciitt er måten det kan virke som en hvilken som helst annen skade eller sykdom. Sårhet vil generelt spre seg (noen beskriver det som følelsen av en muskel trukket rundt skadestedet) og etterfølges av influensa -lignende symptomer.

Tegn å se etter inkluderer:

Sårhet rundt et sår: Dette vil generelt være langt mer smertefullt enn sårets alvorlighetsgrad vanligvis vil indusere.

Rød eller lilla hevelse: Hvis du opplever dette symptomet, vil det sannsynligvis spre seg raskt. Noen foreslår å sette et merke på kanten av hevelsen og så se på det en time senere. Hvis hevelsen har utvidet seg en kvart tomme eller mer, kom til sykehuset med en gang. Hevelse, også kjent som erytem, ​​er ekstremt vanlig, spesielt ledsaget av influensasymptomer.

Sår: Ikke alle mennesker opplever dette, men noen som lider av kjøttetende bakterier får sår, svarte flekker eller blemmer på huden.

Ømhet: Øm hud rundt det berørte området, spesielt hvis det virker ute av proporsjon med såret, kan også signalisere et alvorlig problem.

Buller: En bulla er en spesifikk type blemme. Pasienter med nekrotiserende fasciitt har noen ganger bullae fylt med serøs (gjennomsiktig eller blekgul) væske. En blødende bulla er et sent tegn på nekrotiserende fasciitt som burde skape stor bekymring.

Influensalignende symptomer: Feber, frysninger, tretthet og oppkast er alle vanlige og dukker vanligvis opp innen noen få timer etter infeksjon.

Hudnekrose: Død av hudflekker er et sent tegn på nekrotiserende fasciitt.

Svingninger: Dette merkelige symptomet sees ved nekrotiserende fasciitt i sluttstadiet. Fluktuans er en "bølgelignende følelse" som oppstår når et infisert sår berøres.

Sansemessige og motoriske mangler: Et annet siste symptom som vanligvis oppleves av pasienter som allerede er innlagt på sykehus, sensoriske og motoriske problemer kan oppstå når infeksjonen sprer seg.

Avhengig av smittekilden kan ulike risikofaktorer være mer utbredt. For eksempel antyder forskere som gjennomgår tilfeller for leger at leverdysfunksjon og nekrotiserende fasciitt ofte er en indikasjon på en A. hydrofila infeksjon, mens diabetespasienter er mer sannsynlig å oppleve infeksjon via K. pneumoniae . (13)

Døden oppstår i mange tilfeller som et resultat av flere ting samtidig, inkludert septisk sjokk, spredt intravaskulær koagulasjon (forbruk av koagulasjonsproteiner i blodet ditt som kan føre til mangel på blodstrøm eller alvorlig blødning) og multippel organsvikt.

Jo lenger en pasient er innlagt på sykehus for å bli behandlet for nekrotiserende fasciitt, ​​jo høyere er sjansen for død; dette er grunnen til at tidlig diagnose er nøkkelen til å behandle disse infeksjonene. (14)


Behandling av kjøttspisende bakterier

Nekrotiserende fasciitt er en medisinsk nødsituasjon. Det er ingen hjemmemedisiner som er trygge å prøve når du begynner å oppleve disse symptomene. All behandling bør skje så raskt som mulig under tilsyn av en lege. Denne tilstanden krever alltid sykehusinnleggelse.

Det finnes imidlertid måter å forhindre å få kjøttspisende bakterieinfeksjoner, som jeg vil forklare nedenfor, samt den typiske behandlingsplanen for personer med denne diagnosen.

5 måter å forhindre nekrotiserende fasciitt på

Den viktigste måten å forhindre nekrotiserende fasciitt på er å umiddelbart bruke førstehjelp på alle sår og holde dem rene så mye som mulig. Andre forebyggende tiltak som kan tas er:

 1. Oreganoolje : Å bruke oreganoolje på sår, spesielt de som kan ha blitt utsatt for uhygienisk vann, kan hjelpe kroppen din med å bekjempe visse bakterier som kan forårsake nekrotiserende fasciitt. I laboratoriestudier er det funnet at olje av oregano bekjemper E. coli bakterie. Det kan imidlertid ikke påvirke S. aureus bakterier, som står for flertallet av kjøttspisende bakterietilfeller, i samme grad. (15, 16)
 2. Kolloidalt sølv : Dette fantastiske stoffet har vært gjenstand for mye kontrovers, men det ser ut til, i det minste i et laboratorium, å kunne drepe S. aureus bakterier (ansvarlig for staph-infeksjon ). (17)
 3. Riktig sårbehandling: Å ta vare på kutt begynner med rengjøring og desinfisering så snart som mulig. Hold kutt dekket med tørre bandasjer og skift dem regelmessig, spesielt hvis såret fortsetter å skille ut væske. Vær oppmerksom på tegn på hevelse eller infeksjon og oppsøk lege hvis såret ikke gror i normalt tempo, men fortsetter å bli verre.
 4. Sårterapi med negativt trykk: Denne hjemme- og kliniske teknikken for sårpleie, ofte referert til som NPWT, involverer en "vakuumbandasje" for å fremme sårheling. Negativt trykksårterapi kan være spesielt nyttig i tilfeller der et sår oppstår mens det er i forurenset vann fordi det skaper et negativt trykkmiljø som trekker ut væske. En gjennomgang av denne teknikken viste imidlertid at resultatene i beste fall virker minimale. Fremtidige studier er nødvendig for å finne ut om det er en effektiv behandling for sårheling generelt. (18)
 5. Unngå offentlig vann: Har du noen gang sett skiltet i nærheten av de fleste offentlige bassenger som sier at folk med åpne sår ikke bør gå inn i bassenget? Det er av en grunn - selv om det er usannsynlig, er det mulig at disse bakteriene kan være tilstede i bassenger, innsjøer, dammer, hav og andre kilder til offentlig vann. Hvis du har et sår som ikke er lukket ennå, gjør ditt beste for å unngå å utsette det for vann bortsett fra det du bruker til å rense såret.

Dessverre er disse alternativene ikke alltid tilgjengelige, så det er viktig å oppsøke lege hvis du begynner å oppleve symptomene ovenfor, spesielt hvis du har risikofaktorer for denne tilstanden eller kutter deg selv mens du er under vann.

Medisinsk behandling av nekrotiserende fasciitt

Diagnostisering av nekrotiserende fasciitt kan være en utfordring fordi leger ikke alltid kan skille det umiddelbart fra andre kjøttinfeksjoner. Dette kompliseres ytterligere av det faktum at tilstanden er så sjelden at gjennomsnittslegen bare vil se ett tilfelle gjennom hele karrieren.

Imidlertid er det forskjellige diagnostiske verktøy leger kan bruke for å avgjøre om nekrotiserende fasciitt passer til symptomene dine, for eksempel MR, røntgen, datastyrt tomografi og visuell vurdering av det berørte området. (19)

Når en lege har bestemt at du har, eller sannsynligvis har, en kjøttetende bakterie, vil deres første forsvarslinje være sterke IV-antibiotika.

Dødeligheten for denne sykdommen er høy blant annet på grunn av at bakteriestammene ikke reagerer på antibiotika på samme måte - noen er mer mottakelige for spesielle antibiotika, mens andre kan være resistente mot samme behandling. Laboratorietester vil sannsynligvis bli brukt for å fastslå kilden til infeksjonen.

Avhengig av omfanget av nekrose (død) av huden, kan antibiotika alene ikke fungere fordi de fornærmende giftstoffene kan redusere blodstrømmen. Derfor utfører leger ofte kirurgi for å fjerne det døde vevet. Denne delen av prosessen anses som kritisk og finner vanligvis sted så snart som mulig etter diagnose og antibiotikakur.

Denne operasjonen, referert til som "debridement" i medisinsk litteratur, kan gjøres flere ganger hvis infeksjonen fortsetter å spre seg. Påfølgende debrideringer kan indikere behovet for amputasjon av lemmer. (20)

Ny behandlingsforskning

Det er utfordrende å utvikle nye behandlingsmetoder for tilstander som dette fordi bruk av en placebogruppe risikerer unødvendig død og anses som svært uetisk. Imidlertid er det noen komplementære terapier som for tiden undersøkes for deres effektivitet.

Dr. John Crew, direktør for Advanced Wound Care Center ved Seton Medical Center i Daly City, California, var ansvarlig for å utvikle en behandlingsprotokoll for å behandle kjøttetende bakterier uten som uttalt risiko for amputasjon og død. Ved å opprettholde antibiotikakuren som allerede er vanlig i behandlingen av nekrotiserende fasciitt, ​​begynte Dr. Crew å bruke negativtrykkssårterapi og NeutroPhase (en ren hypoklorsyreløsning) på pasienter med tilstanden. (21)

Etter å ha mottatt pasienthenvisninger (inntil hans uheldige død i februar 2017) fra National Necrotizing Fasciitis Foundation (NNFF), ville Crew lede pasienter og utøvere gjennom prosessen med å bruke protokollene hans og, ifølge NNFF, av de over 100 pasientene som ble behandlet med hans protokoller døde ingen eller mistet et lem. Nettstedet deres viser mange overlevende historier som skjedde mellom 1997 og 2017.

To andre terapier har blitt brukt de siste årene. Den ene, hyperbar oksygenbehandling, innebærer å puste 100 prosent oksygen i et helkroppskammer. (22)

Resultatene er noe tentative. Og motstandere av denne terapien hevder at dette er et urimelig alternativ fordi hyperbariske kammer ikke er tilgjengelig på alle institusjoner. Dessuten er det vanskelig og potensielt farlig å transportere en pasient frem og tilbake tre ganger om dagen som lider av en slik sykdom. Imidlertid er det noen bevis på at de kan forbedre sårheling hos pasienter med nekrotiserende fasciitt. (23, 24)

En annen mulig tilleggsbehandling inkluderer IV-immunoglobulinterapi, ved å bruke en kombinasjon av immunglobulin G (IgG) fra over tusen blodgivere for å forbedre blodstrømmen og bekjempe autoimmune reaksjoner. Dette ser ut til, i første vurderinger, å bidra til å forbedre amputasjons- og dødelighetsrater. (25, 26)


Forholdsregler

Selv om det er mulig å begrense risikoen for å utvikle nekrotiserende fasciitt ved å bruke antibakterielle metoder for sårrensing og riktig pleie av åpne sår, husk at dette er en medisinsk nødsituasjon og trenger umiddelbar oppmerksomhet.

Du bør aldri forsøk på å behandle et sår som viser symptomer på nekrotiserende fasciitt hjemme, slik som raskt ekspanderende rødhet og hevelse. Dette gjelder spesielt hvis du begynner å oppleve influensalignende symptomer eller merker at såret forverres uten åpenbare årsaker.

Det er forskjellige kilder på nettet knyttet til naturmedisin som vil foreslå å prøve hjemmemedisiner i begynnelsen, spesielt gurkemeie eller pascalite leire. Wild påstander om at hjemmemedisiner vil "kurere" nekrotiserende fasciitt er ikke troverdige.

Husk at ikke alle tilfeller er sårrelaterte. Vær oppmerksom på kroppen din og oppsøk lege så snart du trenger det. Hvis du tror at du eller en du er glad i kan ha denne tilstanden, gå til et sykehus og følg legens råd om behandlingsmetoder.


Nøkkelpoeng

 • Nekrotiserende fasciitt er en medisinsk nødsituasjon og bør ikke behandles hjemme.
 • Nekrotiserende fasciitt er en bakteriell hudinfeksjon i fascien, eller bløtvev rundt muskler, nerver, fett og blodårer.
 • Det påvirker omtrent 1 av hver 250 000 mennesker i USA, og utgjør et gjennomsnitt på 1 000 tilfeller over hele landet hvert år.
 • Det er flere risikofaktorer som øker sjansen for å få denne kjøttetende bakterien, inkludert diabetes, kvinnelig kjønn, flere medisinske tilstander og narkotika- eller alkoholmisbruk.
 • Vanlige symptomer på kjøttetende bakterieinfeksjon inkluderer:rødhet og hevelse rundt et sårsted, ømhet i huden, bullae og influensasymptomer.

5 måter å forhindre nekrotiserende fasciitt på:

 1. Behandle sår med olje av oregano.
 2. Alternativt kan du prøve å behandle sår med kolloidalt sølv.
 3. Øv riktig sårpleie med rene, tørre bandasjer.
 4. Bruk sårbehandling med undertrykk.
 5. Unngå offentlig vann, for eksempel offentlige bassenger og innsjøer, hvis du har et åpent sår.

Les neste:Sepsis:7 naturlige helsetips for å forhindre det og bekjempe det