Hjem >> Sykdommer og betingelser >> Hva er en falne blære?

Hva er en falne blære?

Urinrøret kan strekkes når en pasient opplever en falne blære, som øker sjansene for urinutslipp når en person ler.

Også kjent som en tapt blære eller cystocele, en falt blære er en tilstand der veggen mellom skjeden og blæren svekkes til det punktet at blæren løsner. Dette skaper en situasjon der blæren i det vesentlige henger ned i skjeden. Sammen med å gjøre det vanskeligere å fjerne urin fra blæren, tilstanden kan være ekstremt smertefull.


Urinrøret kan strekkes når en pasient opplever en falne blære, som øker sjansene for urinutslipp når en person hoster.

Det er flere helserisiko forbundet med denne tilstanden. Avhengig av organets posisjon, forhindre vannlating kan bli mindre mulig. I stedet, urinen lekker ut uten forvarsel. Urinrøret kan også strekkes, som øker sjansene for ufrivillig urinutslipp når pasienten ler, hoste, eller deltar i aktivitet som trekker i musklene i nedre del av magen.


En blære som kan falle kan oppstå hvis en person ofte driver med tunge løft.

Utviklingen av denne typen prolaps klassifiseres normalt ved hjelp av tre forskjellige karakterer eller kategorier. Den minst alvorlige karakteren involverer blærer der hengingen er minimal, men fortsatt etterlater organet delvis i skjeden. Neste karakter er noe mer alvorlig, ettersom blæren har sunket langt nok ned i skjeden til å være i nærheten av åpningen. I den verste kategorien, blæren stikker faktisk litt ut av skjedeåpningen og er godt synlig. Med alle tre karakterene, det er ikke uvanlig at smertene spenner fra mildt ubehagelig til nesten uutholdelig. Ofte, tilstanden vil også forårsake smerter som ser ut til å komme fra nyrene.


En fallet blære kan oppstå under fødsel.

Risikofaktorer for å utvikle denne lidelsen inkluderer fødsel og alder. Når det skjer mye belastning under leveringsprosessen, det er mulig at veggen mellom blæren og skjeden svikter, slik at blæren kan komme inn i skjeden. Uvanlig og langvarig belastning under avføring kan forårsake samme situasjon. Selv regelmessig løfting av tunge gjenstander som ligger utenfor individets styrke, kan legge ytterligere belastning på nedre del av magen og føre til en blære som faller.


Kvinner i overgangsalderen kan oppleve en blære som falt.

Overgangsalderen kan også være en tid da potensialet for en blære som faller øker. Siden østrogen bidrar til å holde veggen mellom skjeden og blæren frisk, den lavere produksjonen av hormonet kan føre til svekkelse av veggen. Dette utsetter hunnen for større risiko for å skade veggen på grunn av belastning under aktivitet.


Heldigvis, den falne blæren er en sterkt behandlingsbar helsetilstand. Ved diagnostisering av sykdommen og fastsettelse av alvorlighetsgraden, den behandlende legen kan starte riktig behandling. Avhengig av mengden hengende som har funnet sted, behandlingen vil ikke innebære noe mer å unngå tunge løft eller belastninger som kan forverre tilstanden. Dette gjelder spesielt når blæren bare faller litt ned i skjeden og når pasienten opplever liten eller ingen smerte.

En cutaway av en kvinnelig kropp som viser blæren i mørkrosa.

Når ubehaget er mer uttalt, legen kan velge å sette inn en enhet kjent som en pessary. I bunn og grunn, denne enheten plasseres i skjeden og plasseres slik at den skyver blæren tilbake gjennom den skadede veggen og inn i sin tidligere posisjon. Siden pessarer kommer i forskjellige former og størrelser, det er vanligvis mulig å finne en som er relativt behagelig for pasienten. Derimot, det er en mulighet for å utvikle infeksjoner eller sår; av denne grunn, leger vil overvåke posisjonen til pessary og den generelle tilstanden til skjeden så lenge enheten er på plass.


Det menneskelige urinveiene, inkludert blæren i rosa nederst.

I de verste tilfellene av en falt blære, kirurgi er det eneste alternativet. Prosedyren krever reparasjon av veggen og forsterkning av området slik at blæren settes tilbake til en normal posisjon. Invasiv kirurgi av denne typen krever vanligvis at pasienten forblir innlagt på sykehus i flere dager, med hele rekreasjonstiden som varer i flere uker.