Hjem >> Sykdommer og betingelser >> Hva bør jeg forvente under en kranialnerveundersøkelse?

Hva bør jeg forvente under en kranialnerveundersøkelse?

Synsnerven overfører øyets signaler til hjernen.

Under en kranial nerveundersøkelse, legen vil utføre en rekke enkle tester for å vurdere funksjonen til de 12 kranialnervene. Testene involverer ikke noe komplekst utstyr eller nåler, og de utføres normalt mens du sitter i en stol. Luktesansen din blir testet med en sterk aroma, og hørselen din vil bli vurdert med en stemmegaffel. Legen vil sjekke synet ditt, øyebevegelser og se på baksiden av øynene dine gjennom et håndholdt optisk instrument. Du vil også bli bedt om å flytte musklene i ansiktet ditt, nakke, skuldre og tunge.


Hvis det er nødvendig med en mer detaljert undersøkelse av kranialnervene, en MR -undersøkelse vil sannsynligvis bli bestilt.

Før du utfører en kranial nerveundersøkelse, leger bør be om ditt samtykke til en fysisk undersøkelse og vaske hendene. Selv om kranialnerveundersøkelsen kan utføres i hvilken som helst rekkefølge, leger kan begynne med den første kranialnerven, luktnerven, som styrer luktesansen. En sterk duft som kaffe holdes etter hvert nesebor etter tur, og du vil bli spurt om du kan lukte det.


En kranialnerveundersøkelse utføres for å vurdere funksjonen til de 12 kranialnervene.

I neste del av kranialnerven kan undersøkelsen testes. Legen vil be deg lese bokstaver på et diagram, å se på nær og fjerne objekter, og vil kontrollere elevene dine ved å skinne et pennelys inn i øynene dine. Du vil også bli bedt om å se rett frem mens legen vrikker med en finger i kantene på synsfeltet for å se om du kan oppdage det. Endelig, legen vil undersøke ryggen på øynene dine ved hjelp av et lite instrument som kalles oftalmoskop.


En lege vil kontrollere pasientens syn og øyebevegelser under en kranialnerveundersøkelse.

Flere av kranialnervene styrer øyebevegelser, så du må følge bevegelsene til en finger med øynene og si om du opplever dobbeltsyn. En del av kranialnerven undersøkelse vurderer den femte, eller trigeminus, hjernenerve, som styrer tyggemuskler og følelse i ansikt og øyne. Du blir bedt om å knipe tennene og bevege kjeven mot trykk fra legens hånd. Bomull blir strøk på ansiktets hud og forsiktig duppet i hjørnet av hvert øye. Legen bør advare deg om dette først.


En person vil bli bedt om å bevege musklene i nakken under en kranialnerveundersøkelse.

Ansiktsbevegelser styres av den syvende, kranialnerven i ansiktet. For å teste dette under kranialnerveundersøkelsen, legen kan be deg om å løfte øyenbrynene, skru opp øynene dine, bar tennene og pust ut kinnene. For å vurdere hørselen, som angår den åttende kranialnerven, en stemmegaffel blir slått og plassert først bak ørene dine, så ved siden av hvert øre. Legen vil spørre hvilken av disse posisjonene som høres høyere ut og vil plassere stemmegaffelen i midten av pannen din for å avgjøre om den høres høyere ut i det ene øret.


For å teste de resterende kranialnervene, du blir bedt om å stikke ut tungen, si "aah" og trekke på skuldrene og snu hodet mot press fra legens hender. Hvis det oppdages problemer, legen kan ønske å utføre en mer detaljert nevrologisk undersøkelse. Du kan bli henvist for ytterligere nevrologiske prosedyrer og tester som CT- og MR -skanninger.