Hjem >> Sykdommer og betingelser >> Osteosarkom

Osteosarkom

Hva er osteosarkom?

Osteosarkom er en slags benkreft som oftest rammer barn, tenåringer, og unge voksne mellom 10 og 20. Det begynner vanligvis i et beinbein (enten lårbenet eller tibia) nær kneet eller i overarmbenet (humerus) nær skulderen. Osteosarkom kan metastasere (spre seg) til andre deler av kroppen. Oftest sprer det seg til lungene eller til andre bein.

Osteosarkom er ikke en vanlig kreft. Bare mellom 800 og 900 tilfeller forekommer i USA hvert år. Men det er den vanligste beinkreften hos barn og tenåringer. Det er litt mer sannsynlig at det påvirker menn.

Symptomer på osteosarkom

De fleste som har osteosarkom, føler eller ser ikke syke ut. En osteosarkom -svulst kan forårsake kjedelig vondt i bein eller ledd rundt svulsten. Ofte, det er en fast hevelse eller klump i smerteområdet. Denne hevelsen er forårsaket av svulsten som vokser inne i beinet.

Hvis kreften er i et bein, personen kan halte. Også, musklene i armen eller beinet som har osteosarkom kan se mindre ut enn musklene i motsatt arm eller ben. Noen ganger, beinet kan bryte i svulstområdet fordi svulsten svekker beinet.

Hva forårsaker osteosarkom?

Osteosarkom har ingen kjent årsak. Noen forskere tror at genetikk kan spille en rolle. I noen tilfeller, osteosarkom kan utvikle seg som et resultat av strålebehandling.

Hvordan diagnostiseres osteosarkom?

Det er en rekke tester legen din kan bruke for å avgjøre om barnet ditt har osteosarkom.

 • Fysisk eksamen: Legen vil sjekke generelle tegn på helse, samt undersøke stedet rundt hevelsen, klump, eller bryte. Legen vil også spørre om tidligere helsemessige forhold eller medisinske behandlinger.
 • Røntgen: En røntgenstråle er vanligvis den første bildetesten legen din vil bestille. Hvis det er en svulst, Det vil vanligvis vises på røntgenbildet.
 • MR og CT: Legen din kan også bestille en MR -skanning, en CT -skanning (også kalt en CAT -skanning), eller begge. MR -skanning tar bilder som hjelper legen din med å se om svulsten har ødelagt noe av beinet. En CT -skanning er nyttig for å se på brystet og magen for å se om sykdommen har spredd seg. Før en CT -skanning, legen kan injisere eller be deg om å svelge en spesiell type fargestoff. Fargestoffet hjelper organene eller vevet til å vises tydeligere på skanningen.
 • Biopsi: En biopsi er viktig fordi andre ondartede (kreft) svulster og noen infeksjoner kan ligne osteosarkom på røntgen. For biopsi, en lege med opplæring i behandling av beinkreft tar et stykke av svulsten fra beinet. Legen kan noen ganger gjøre biopsi med en nål. Andre ganger, han eller hun må gjøre et snitt (et kutt i huden). Vevstykket legen tar blir sett på under et mikroskop for å se om svulsten er et osteosarkom.
 • Andre tester: Legen kan anbefale andre tester for å se om kreften har spredt seg til lungene eller andre organer. For eksempel, en beinskanning vil hjelpe legen til å se om kreften har spredt seg til andre bein. Andre tester kan også være nødvendig.

Kan osteosarkom forebygges eller unngås?

Det er ingen kjente måter å forhindre osteosarkom.

Behandling med osteosarkom

Osteosarkom behandles med en kombinasjon av cellegift, kirurgi, og/eller strålebehandling. For cellegift, barnet eller tenåringen vil få medisiner som dreper hovedsvulsten. Disse medisinene vil også drepe alle tumorceller som har flyttet til andre deler av kroppen. Denne behandlingen startes vanligvis før operasjonen for å drepe svulsten eller gjøre den mindre.

Kirurgi utføres for å fjerne svulsten. Nesten alle som har denne typen kreft, kan få operert "lemsparende". I denne operasjonen, svulsten fjernes sammen med beinområdet som den vokste i. Deretter erstatter legen det manglende beinet slik at, etter rehabilitering, leddet vil fortsatt fungere normalt. I noen tilfeller, legen kan anbefale amputasjon (fjerning av lemmen) som den beste måten å fjerne svulsten på.

Etter operasjonen, legen kan anbefale mer cellegift og/eller strålebehandling. Kjemoterapi og strålebehandling hjelper til med å drepe eventuelle gjenværende kreftceller som kan være igjen i kroppen etter operasjonen.

Lever med osteosarkom

I dag, Om lag 3 av 4 personer som har osteosarkom kan bli kurert hvis kreften ikke har spredt seg til andre deler av kroppen. Nesten alle som blir behandlet med lemsparende kirurgi ender opp med at armen eller beinet fungerer godt.

Mange mennesker som har osteosarkom vil trenge fysioterapi i flere måneder etter operasjonen. Hvis amputasjon er nødvendig, rehabilitering kan vare mye lenger. Det er mange nye protetiske behandlinger som nå er tilgjengelige for å hjelpe mennesker som har hatt amputasjoner å gjenvinne bevegelse og uavhengighet.

Etter at behandlingen er over, du eller din kjære vil:

 • Trenger å se beinkreftspesialisten regelmessig i flere år.
 • Har hyppige CT -skanninger av lungene, beinskanning, og røntgenstråler for å se om svulsten kommer tilbake eller reiser til lungene eller andre deler av kroppen.
 • Ta røntgenbilder for å se etter problemer med eventuelle erstattede beinstykker.

Spørsmål til legen din

 • Barnet mitt har osteosarkom. Hvordan kan jeg gjøre ham/henne mer komfortabel?
 • Barnet mitt går slapt, men det er ingen hevelse. Bør han/hun testes for osteosarkom?
 • Hvis jeg har osteosarkom, mister jeg beinet/armen?
 • Hvis jeg har osteosarkom en gang, er det mer sannsynlig at jeg får det igjen?
 • Etter at behandlingen av osteosarkom er over, hvor ofte må jeg komme tilbake for oppfølgingsbesøk?
 • Jeg er i 40 -årene og har hevelse i beinet. Kan det være osteosarkom?
 • Hvor lenge må jeg være i fysioterapi etter operasjonen?