Hjem >> barns helse >> Hvor mye skjermtid bør barn ha? Alder etter alder guide

Hvor mye skjermtid bør barn ha? Alder etter alder guide

Ulemper med lang skjermtid

Barneleger og barnepsykologer har anbefalt å sette grenser for skjermtid for barn. Grensene varierer generelt avhengig av aldersgruppen til barna.

Skjermer har blitt et allestedsnærværende faktum i moderne liv for voksne, tenåringer og små barn. Bærbare datamaskiner, enheter og mobiltelefoner kan hjelpe alle med å jobbe, leke og kommunisere. Men stor skjermtid kan også ha fysiske og psykiske bivirkninger. Så, som forelder eller omsorgsperson, vil du kanskje begrense barnas skjermtid.

Ulempene med flere timer med stillesittende tid foran en skjerm inkluderer:

 • Overspising – fører til fedme og overvekt
 • Avbrudd i søvnmønsteret og mangel på riktig søvn
 • Forkortet oppmerksomhet
 • Hjerte- og sirkulasjonsproblemer

Ustrukturert leketid, frisk luft, mosjon og tilstrekkelig søvn er nøkkelfaktorer for å vokse opp sunn. Og å snakke med noen over en skjerm bygger ikke sosiale ferdigheter like mye som ekte live-interaksjon gjør. Lange timer med daglig skjermtid øker også sjansene for at barnet ditt kommer over vold, seksuelt innhold eller internett-troll og rovdyr.

Alder etter aldersguide

Barneleger og barnepsykologer har anbefalt å sette grenser for skjermtid for barn. Grensene varierer generelt avhengig av aldersgruppen til barna. Eksperter tilbyr også forslag for alder for alder for å oppmuntre til en positiv nettopplevelse for barn.

Nyfødte og spedbarn

Eksperter i barnehelse og psykologi anbefaler at spedbarn ikke skal ha noen skjermtid overhodet. Barn i alderen 2 år eller yngre lærer av ustrukturert lek og av levende samspill med foreldre og søsken. Den eneste gangen de bør få skjermtid er under besøk på skjermen, som videosamtaler med slektninger.

Det er bra foreldre å holde enheter med skjermer av når det ikke er nødvendig. Disse enhetene kan også holdes unna barnehager eller rom som brukes til leketid. Du bør alltid overvåke all skjermtid og sørge for at barna dine ikke har uavhengig tilgang til datamaskiner, telefoner. eller andre slike enheter.

Småbarn og førskolebarn

Pedagogisk skjermtid kan være gunstig for småbarn og førskolebarn i alderen opp til 6 år. Online rekreasjon kan omfatte tellespill, navnespill, minnespill og gåter – disse kan hjelpe barnet ditt med å utvikle hukommelse og logikk.

Barn i denne alderen kan også nyte en time med skjermtid daglig i ukedagene, som kan økes litt i helgene - alt under tilsyn av voksne. I denne alderen trenger barna også daglig fysisk aktivitet. Mens de er innendørs, kan historiefortelling, musikk, puslespill og spill erstatte skjermtid.

En viktig foreldrestrategi er å veilede barna til gode hverdagsvaner som vil vare gjennom tenårene og voksenlivet.

Preteens og utover

Innen de går på barneskolen, har de fleste barn brukt tid med TV, datamaskiner, mobile enheter og nettbrett. Å lære å bruke disse og andre slike enheter vil være en viktig del av utdanningen deres. De fleste ungdommer begynner også å spille videospill og blir en del av sosiale medier.

I denne alderen blir overflødig skjermtid lett et stridspunkt. Den distraherende trekningen av elektroniske medier kan sette en ungdoms respekt for foreldre og regler på en alvorlig prøve.

Som forelder til et barn i denne aldersgruppen må du diskutere problemet og komme til enighet om skjermtiden de har lov til. Det kan også være lurt å sette grenser som:

 • Forbud mot bruk av enheter med skjerm ved måltider og 1 time før leggetid
 • Angi en timegrense for daglig skjermtid
 • Balansere bruken av skjermer til lekser og underholdning
 • Innstilling av kontroller på videospill, som har alderstilpassede rangeringer
 • Oppbevaring av datamaskiner og andre slike enheter i et område av huset hvor du kan overvåke dem

Hvordan kan du hjelpe?

Å lære å gjøre intelligent bruk av media er en viktig del av utdanningen. Her kan du hjelpe på flere måter:

 1. Kommuniser – Snakk om nettsteder som er nyttige, og påpek de som kan være bortkastet tid eller skadelige. Koble en fantastisk nettopplevelse med det som skjer i den virkelige verden. Forklar hvordan nettsteder distribuerer annonser og bruker personlige data hentet fra nettsurfing.
 2. Tilby alternativer — Sport eller aktiviteter etter skoletid kan erstatte ettermiddagens sofatid. En tur ned til kjøpesenteret eller hovedgaten kan erstatte netthandel. Du kan også be barna om å hjelpe deg med matlaging, hagearbeid eller reparasjoner.
 3. Tilby leksehjelp — Hjelp barna dine med lekser på skoledager. Det vil hjelpe dem å unngå de fysiske og psykologiske ulempene ved overbelastning av skjermtid.