Hjem >> Sykdommer og betingelser >> Hva er bronkioloalveolært karsinom?

Hva er bronkioloalveolært karsinom?

Brochioloalveolar karsinom kan forveksles med lungebetennelse på røntgen av brystet.

Bronkioloalveolært karsinom er en type kreft som stammer fra lungen. Nærmere bestemt, det stammer fra alveolene, som er de små vevsekkene som er tilstede i lungen der utveksling av gass mellom blod og innåndet luft finner sted. Sammenlignet med andre lungekreftformer, det er mindre sterkt forbundet med røyking, og det er mindre sannsynlig at det sprer seg til andre deler av lungen. Symptomer kan være hoste, vekttap og kortpustethet. Behandlingen fokuserer på å fjerne kreften.


Et bronkioloalveolært karsinom kan forårsake kronisk hoste eller hoste opp blod.

Det er mange typer lungekreft, og de differensieres vanligvis basert på hvilke typer lungeceller de kommer fra. Bronkioloalveolært karsinom representerer en uregulert og unormal vekst av celler i alveolene. Noen eksperter anser kreften som en undertype av adenokarsinom i lungene, som er kreft som oppstår fra kjertelvevet i lungen.


Risikofaktorer for utvikling av bronkioloalveolært karsinom inkluderer alderdom, å være mann og ha visse typer kronisk lungesykdom. Røyking øker også risikoen for å utvikle denne typen kreft. Denne typen kreft, derimot, er mindre sterkt assosiert med røyking enn andre typer lungekreft er.


Symptomer på å ha bronkioloalveolar kreft kan variere. Noen pasienter kan være asymptomatiske. Andre kan klage på hoste, kortpustethet, hvesende, smerter ved innånding og hoste opp blod. Systemiske symptomer kan omfatte vekttap, redusert matlyst og nattesvette.


Diagnostisering av bronkioloalveolært karsinom kan være vanskelig fordi presentasjonen av avbildningsstudier kan etterligne andre patologiske tilstander. På en røntgenstråle, Det kan forveksles med sykdommer som lungebetennelse eller lungeødem. Hvis det oppdages unormalitet på røntgenbilder av brystet og det ikke forsvinner med tiden, bronkioloalveolært karsinom kan være mistenkt. Andre bildestudier, slik som en computertomografi (CT) av brystet kan ytterligere karakterisere lesjonen. For å diagnostisere tilstanden definitivt, en biopsi av det unormale vevet bør tas, og vevet hentet fra biopsien bør undersøkes av en utdannet patolog.


Bærebjelken i behandlingen av bronkioloalveolært karsinom er kirurgi. Ofte, kreften vokser bare i et bestemt område av lungen og kan fjernes kirurgisk før den har mulighet til å spre seg til andre områder av lungen eller andre deler av kroppen. Under operasjonen, både lungetumor og lymfeknuter på den berørte siden av lungene blir ofte fjernet. Noen pasienter som har en viss undertype av kreften, kan reagere godt på cellegiftbehandlinger som inkluderer stoffene gefinitib og erlotinib.