Hjem >> Sykdommer og betingelser >> Hva er Frontal Fibrosing Alopecia?

Hva er Frontal Fibrosing Alopecia?

Noen mennesker med tynt hår kan bruke parykker.

Frontal fibrosing alopecia, eller frontotemporal hårfeste resesjon, er en klinisk tilstand som oftest oppleves av kvinner etter overgangsalderen, men ikke begrenset til dem. Det forårsaker progressivt fullstendig hårtap fra forsiden og sidene av hodet i en båndlignende formasjon. Årsaken er ukjent, og det er ingen kjente behandlinger, selv om det er noen medisiner tilgjengelig som kan bremse eller forstyrre forløpet. Tilstanden forveksles vanligvis med andre former for alopeci og kan finnes i kombinasjon med dem. Spesialistråd bør søkes for diagnose.


Delvis eller totalt tap av øyenbryn kan kalles øyenbrynsalopeci.

Hårtap, eller alopecia, av alle slag hos kvinner kan være veldig urovekkende og krever tidlig diagnose og behandling. Mange årsaker til kvinnelig alopeci kan behandles vellykket. Frontal fibroserende alopeci kan være spesielt svekkende da det forårsaker fullstendig tap av hår i området, ikke bare tynning, og den eksponerte huden kan se blek eller arret ut. Det påvirker vanligvis forsiden av hårlinjen og sidene av hodet, men i noen tilfeller, øyenbrynene, øyenvipper og kroppshår kan også gå tapt.


Frontal fibrosing alopecia kan forårsake hårtap hos kvinner som har hatt overgangsalder.

Mens det som forårsaker frontal fibroserende alopeci fremdeles ikke er kjent, leger mistenker at det på en eller annen måte kan være relatert til immunsystemet, som ser ut til å angripe hårsekkene som forårsaker betennelse og deretter permanent skade. Hodebunnen rundt folliklene kan være rød og betent under denne prosessen. Når håret er borte, den er vanligvis blek eller arr.


Personer som lider av frontal fibroserende alopecia kan ha fordeler av støttegrupper.

Tilstanden kan være langsom eller rask, og det er ingen behandling tilgjengelig for å kurere den. Ulike medisiner, inkludert orale og aktuelle steroider, aktuelle calcineurin -hemmere som takrolimus og pimecrolimus, immunsuppressive legemidler som cyklosporin og mykofenolatmofetil og orale antimalariamidler som hydroksyklorokin har blitt brukt for å bremse utviklingen av frontal fibroserende alopeci.


Frontal fibroserende alopeci oppleves oftest av postmenopausale kvinner.

Disse stoffene er ikke uten mulige bivirkninger, spesielt når det brukes på lang sikt, som ofte er nødvendig med frontal fibroserende alopeci, så den forskrivende legen vil behandle forsiktig, på pasient-for-pasient basis, i henhold til symptomene, alvorlighetsgraden og progresjonen av sykdommen. Foreskrevet behandling kan samhandle med andre medisiner, så disse bør legges ut til forskrivningslegen. Dette inkluderer reseptfritt, homøopatiske og komplementære medisiner.


Medisinering kan være nyttig for behandling av frontal fibrosing alopecia.

Ødelagte hårsekker regenererer ikke, så når skaden er gjort, gjenvekst vil ikke skje. En parykk eller hårstykke kan anbefales, eller bruk av hårbånd og smart frisyre. Psykologisk støtte, inkludert støttegrupper, anbefales ofte da tilstanden kan forårsake problemer med kroppsbildet.