Hjem >> Sykdommer og betingelser >> Hva er Melanomer?

Hva er Melanomer?

melanocytes er celler i huden som inneholder et pigment som kalles melanin, som er den mørke fargen også funnet i håret og på øyet. Disse cellene lever mellom epidermis og dermis - de to øverste lagene av huden. Som mennesker alder, eller få mye sol, kan antallet melanocytter i huden øke, danner mørke flekker eller føflekker. De fleste melanomer er godartet, noe som betyr at de ikke er skadelig på noen måte. I noen tilfeller, men disse mørke flekker eller føflekker kan utvikle seg til flekker som er ondartet, noe som betyr at de er et tegn på en alvorlig form for hudkreft.

Utviklingen av maligne melanomer har vært knyttet til å overeksponere huden til solen. Faktisk, noen medisinske fagfolk mener at å motta bare én alvorlig solbrenthet kan doble en persons sannsynlighet for å utvikle føflekkreft. I tillegg kan to alvorlige solbrenthet i en persons barndom eller ungdom år trippel sannsynligheten for å utvikle dem.

føflekkreft kan vises hvor som helst på en persons kropp, inkludert vanskelig å se områder som i negl, på hodebunnen, og inne i munnen eller nesen. Uavhengig av plassering, er det flere tegn en person bør se etter når du skal identifisere dem. Den vanligste teknikken for å inspisere melanomer å avgjøre om de er godartet eller ondartet er å følge ABCDs
regelen.
annonse

En i ABCDs regel står for asymmetri
. Benign melanomer er symmetriske, slik at begge sider vil se det samme hvis stedet ble halvert. De som er asymmetriske, eller som ikke har matchende halvdeler, er potensielt ondartede.

B i ABCDs regelen er grensen
. Føflekkreft kan ha en ujevn kant, eller de kan ha hakk kanter eller en scalloped utseende. De som er godartet, på den annen side, har glatt og jevn grenser.

C representerer farge
. Benign melanomer er generelt en nyanse av brunt hele. Ondartede seg, på den annen side kan ha en rekke brun, brun, svart og fargestoffer. Som de blir verre, kan de endre til hvit, rød, eller blå.

D av ABCDs står for diameter
. Maligne melanomer som regel vokse til en større størrelse enn de som er godartet. Hvilket som helst sted som er på størrelse med en blyant viskelær eller større er potensielt ondartede.

føflekkreft kan vise ett eller flere av skiltene dekket i ABCDs regelen. Når fanget tidlig, kan de fjernes, og pasienten kan komme seg helt. Om lov til å utvikle seg, kan imidlertid kreften flytte til andre områder av kroppen og bli en alvorlig, livstruende sykdom.