Hjem >> Sykdommer og betingelser >> Er blåmerker farlige?

Er blåmerker farlige?

Antiinflammatorisk medisin, som kan bidra til å redusere smerten fra et blåmerke.

Det er ingen tvil om at livet uten blåmerker er merkbart bedre enn livet med dem, men de fleste blåmerker anses ikke som spesielt farlige. Det er ikke å antyde at alvorlige blåmerker ikke kan føre til andre komplikasjoner som blodpropp, nerveskade og tap av mobilitet, derimot. Disse komplikasjonene kan være mye farligere enn blåmerker selv, men de er sjelden livstruende.


En ispose, som kan hjelpe med blåmerker.

De fleste blåmerker er forårsaket av en eller annen form for truende traumer i blodårene under huden. Når disse blodårene brytes opp, blod begynner å strømme inn i det omkringliggende vevet. Dette blodet samler seg under huden og ser i utgangspunktet mørk lilla eller dyp rødt ut. Smerten forbundet med disse sårene er forårsaket av de skadede nervene i området og blodtrykket når det samler seg. Denne smerten kan behandles med reseptfrie antiinflammatoriske medisiner, ofte kalt ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler.


En person med knust tånegl.

Blodpropper kan dannes i området, men siden det koagulerte blodet ikke er i selve sirkulasjonssystemet, sjansene for slag eller hjerteinfarkt er svært små. Blodproppene i seg selv har ingen steder å gå og ingen vei å komme dit, så de pleier å forbli i blodpølene vi ser på som blåmerker. Til slutt vil kroppen absorbere blodet og blåmerker bør redusere i størrelse og smerte nivå. Eventuelle blodpropper som kan ha dannet seg, bør også oppløses naturlig og absorberes. Det er tilfeller der blodpropper kan føre til overdreven opphopning av kalsium, og avleiringer må kanskje fjernes kirurgisk eller gjennom reseptbelagte medisiner.


De fleste blåmerker regnes ikke som farlige.

Det farligste stedet for blåmerker å danne er muligens hode- og nakkeområdet. Hodeskader har en tendens til å blø kraftig på grunn av overflod av blodkar. En sløv kraftskade på skallen kan skape en alvorlig form for blåmerker som kalles et hematom. Et hematom kan være svært utsatt for blodpropper og andre komplikasjoner forbundet med indre blødninger.


De med blodforstyrrelser kan utvikle alvorlige blåmerker selv etter mindre ulykker.

Så ille som disse sårene kan se ut til å være, spesielt i løpet av de første timene etter et traume, de burde helbrede seg selv i tide. Noen ganger kan trykket i de blodfylte vevene påvirke eller skade nerver i lokalområdet, og de skadede nervene kan igjen hemme muskelbevegelsen. Hvis blåmerker er nær store ledd, mobilitet kan påvirkes midlertidig inntil hevelse og trykk reduseres. Hvis et sår ikke ser ut til å gro seg innen rimelig tid, skaden må kanskje undersøkes eller undersøkes på nytt av en lege.