Hjem >> Sykdommer og betingelser >> Hva er en sympatisk graviditet?

Hva er en sympatisk graviditet?

Nesten 80% av mennene med gravide partnere føler en eller annen form for symptomer på en sympatisk graviditet.

En sympatisk graviditet, også kjent som Couvade syndrom oppstår når en kvinnes mannlige partner føler effektene av graviditeten. Ordet Couvade kommer fra det franske ordet couver , som betyr 'å klekke'. Selv om tilstanden er sjelden, det forekommer hos noen menn.

Det har vært mye skepsis om denne tilstanden er reell eller ikke. Vitenskapelig forskning har vist at det er en ekte psykosomatisk lidelse. Nesten 80% av mennene med gravide partnere føler en eller annen form for symptomer på en sympatisk graviditet.


Sympatisk graviditet blir noen ganger referert til som Couvade syndrom.

Symptomene spenner vidt; i utgangspunktet, uansett hva den gravide kvinnen går gjennom, kan hannen oppleve. Disse symptomene kan omfatte fordøyelsesbesvær, tap eller økt appetitt, og vektøkning. Det har også vært tilfeller av oppkast, inkludert morgenkvalme.


Andre symptomer kan omfatte en endring i sexlysten og matbehovet som en vordende mor opplever. Når hunnen går i arbeid, hannen kan oppleve sammentrekninger og fødselsmerter. Det er bare en kur for en sympatisk graviditet, og det er fødsel. Symptomene på denne tilstanden varierer fra mann til mann. Noen opplever veldig milde symptomer, men for andre, symptomene er så alvorlige, spesielt i tredje trimester, at sykemelding fra jobb er nødvendig.


Fødsel er den eneste kjente kur for sympatisk graviditet.

Det er mange teorier om utseendet på en sympatisk graviditet. Noen eksperter sier at det er en måte for menn å etablere sin rolle i barnets liv så tidlig som mulig. Noen tidlige teorier konkluderte med at det var misunnelse fra hannens side over hunnens evne til å føde. En annen teori mener at denne tilstanden er et resultat av fleksible kjønnsroller, spesielt hvis hunnen er den dominerende partneren.


Endring i sexlyst kan være et tegn på en sympatisk graviditet.

Selv om mange av disse teoriene er psykologiske, det er også flere fysiske teorier. Langsiktig mannlig og kvinnelig samliv kan føre til uregelmessigheter i hormoner hos hannen. Testosteron- og østrogennivåer har vært kjent for å svinge hos menn, som kan forklare en sympatisk graviditet.


Uansett årsak som ligger bak tilstanden, det er en veldig ekte lidelse. Det er også vanskelig for leger å diagnostisere. Symptomene forveksles lett med andre sykdommer. Mange sympatiske svangerskap har blitt avskrevet som depresjon eller angst over ankomsten av en ny baby. Legen din må kanskje utføre en rekke tester før sympatisk graviditet diagnostiseres.