Hjem >> barns helse >> I hvilken alder korrigerer du duetå?

I hvilken alder korrigerer du duetå?

Duetå retter seg vanligvis når et barn fyller 8 år. I alvorlige tilfeller kan tidlig avstøpning brukes til barn over 6 måneder

Duetå retter seg vanligvis når et barn fyller 8 år.

I alvorlige tilfeller kan tidlig avstøpning brukes til barn over 6 måneder. Avstøpningen gjøres under veiledning av en barneortoped, som er spesialist i behandling av ben- og muskeltilstander. En serie gips påføres over 3-6 uker. Hensikten med behandlingen er å rette opp tilstanden før barnet ditt begynner å gå.

Unngå å bruke korrigerende sko, skoinnlegg, vriderkabler eller avstivninger på dagtid med mindre legen din anbefaler det. Disse behandlingene hjelper kanskje ikke med å korrigere barnets tilstand og kan i stedet gjøre det vanskelig for dem å gå.

Hva er tegnene på duetå?

Når et barn går eller løper med føttene vendt inn i stedet for å peke rett, kalles tilstanden pigeon toe eller intoeing. Tilstanden kan påvirke en eller begge føttene.

Hvis barnet ditt har duetå, kan du legge merke til tegn som inkluderer:

  • Unormal eller vanskelig gange
  • Ujevnt slitt underdel av sko
  • Hyppige snubler og fall

Det er usannsynlig at duetå direkte forårsaker smerte, og det fører heller ikke til leddgikt. Hvis barnet ditt opplever smerte og har store problemer med å gå, kontakt legen din.

Hva forårsaker duetå?

Tilstander som kan forårsake duetå hos et barn inkluderer:

  • Metatarsus adductus (foten vender innover)
  • Tibial torsjon (innovervending av skinnebenet eller tibia)
  • Lårbenet anteversjon (innovervending av lårbenet eller lårbenet)

Disse tilstandene kan oppstå uavhengig eller i forbindelse med andre ortopediske problemer. Disse forholdene går også i familier. På grunn av deres genetiske natur, er det ingen måte å forhindre dem i å oppstå.

Metatarsus adductus

Hvis tegn på duetå vises i spedbarnsalderen, er det sannsynligvis forårsaket av metatarsus adductus. I denne tilstanden er bare den fremre delen av foten vendt innover. Yttersiden av foten er buet som en halvmåne. Metatarsus adductus er hovedsakelig forårsaket av en viss plassering av babyen i livmoren.

Mesteparten av tiden forårsaker tilstanden bare milde symptomer og blir vanligvis korrigert når babyen fyller 1 år. Noen ganger er tilstanden alvorlig og er ledsaget av en annen fottilstand kalt klumpfot. Klumpfot kan trenge ortopedisk intervensjon. Milde tilfeller av metatarsus trenger ingen intervensjon.

Tibial torsjon

Barnet ditt viser kanskje ikke tegn på duetå før de fyller 2 år. Hvis duetå oppstår etter fylte 2 år, er årsaken mest sannsynlig den innovervendte vridningen av tibia. Denne tilstanden kalles tibial torsjon.

Femoral anteversjon

Innadvending av lårbenet kalt medial femoral torsjon kan forårsake duetå hos et barn i alderen 3 år og eldre.

Hvordan diagnostiseres duetå?

Under besøk til et godt barn vil legen din spørre hvordan barnet ditt vokser. De vil vurdere barnets gange og kontrollere styrken til barnets bein og muskler.

Hvis de mistenker et problem, vil de bestille røntgenbilder for å sjekke barnets bein.